Ne költsön feleslegesen drága palántákra. Könnyedén szaporíthatja a fügefát, nézze meg szakember eljárását

Az utóbbi időben a fügefák egyre gyakrabban jelennek meg a kertekben és szélességi köreinken. Bár elsőre furcsának tűnhet, ezek a cserjék és fák minden nagyobb probléma nélkül élnek itt. Akár egész egyszerűen szaporíthatjuk is őket, és így pénzt takaríthatunk meg további növényekre.

A fügefák otthon is szaporíthatók, köszönhetően az úgynevezett vegetatív szaporításnak, azaz dugványoknak. Semmi bonyolult, csak kövesse a tapasztalt termelők néhány alapvető tanácsát. Akkor szinte 100%-os gyökeresedési sikernek számíthatunk. Szóval térjünk rá.

A fügefa metszése nem nehéz, de hasznos lehet egy YouTube-videó a cultive figs csatornáról:

Mikor és hogyan távolítsuk el a bemetszéseket?

Az első lépés természetesen az lesz, hogy egy régóta élő növényről le kell szedni a szükséges és helyes vágást. Erre egy csendes időszakot választunk, amikor a fügefának nincs levele, de még mindig nem volt mínusz tíz fok alatti komoly fagy. Egyéves, egy-két centiméter közötti átmérőjű hajtásokat válasszunk, amelyek legalább húsz centiméter hosszúságúra vághatók, feltéve, hogy találunk legalább egy szemet a vágásokhoz, de lehetőleg többet. Ilyenekkel van a legnagyobb bizonyosságunk a sikeres gyökerezésben. Az idősebb gallyak kevésbé szívesen és lassabban bocsátanak ki gyökereket.

Tartani vagy egyenesen fogadni?

A dugványok megvannak, ezért érdemes felkészíteni őket a gyökereztetésre (nem kell kapkodni, műanyag zacskóban tényleg sokáig kibírja a lehetőséget). Amíg azonban már nagyon várjuk az új üzemeket, addig biztosan nem halogatjuk a következő eljárást. Tehát: most egyszerűen beleszúrjuk a dugványokat az előkészített aljzatba, csak arra kell figyelni, hogy ne forduljon el. Az alsó oldalt, vagyis azt, amelyik közelebb volt az anyanövény törzséhez, a földbe vágjuk. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a vágás nem lesz kitéve penészesedésnek vagy rothadásnak, akkor a szabaddá vált vágást speciális, erre a célra szolgáló készítménnyel kezeljük. A fügefák szívesen és problémamentesen gyökereznek, így nem kell növekedésserkentőkkel foglalkoznunk.

Egyenesen az aljzatba

Kijelentették, hogy a dugványokat az aljzatba helyezik. Mit jelent ez a fügefa esetében? Az aljzat hosszú távú termesztésre alkalmas, ezért azt használjuk, ha nem akarjuk azonnal átültetni a gyökeres dugványokat. Ha nem akarunk kerti talajt felhasználni, akkor szaküzletben vásároljuk meg – minden bizonnyal jobban, mint egy szupermarketben. A kertben található komposzt nagyon jól fog szolgálni. Ha a dugványokat konténerben próbáljuk az aljzatban nevelni, akkor gondoskodni kell a megfelelő szellőztetésről, azaz ideális esetben tőzeg komposzttal, valamint kevés perlitet és fenyőkéreget is adhatunk hozzá.

Gyökerezési módszerek

A termesztőközeg alapvetően bármilyen olyan anyag lehet, amely a dugványokat meg tudja tartani, és egyben biztosítja annak öntözését, vagyis legalább részben vízfelvételre képes. Ez lehet például meglehetősen megfizethető kókuszrost, perlit vagy például duzzasztott agyag. Valaki nem tolerálja az egészen közönséges vizet, amelyben a különféle növények legtöbb dugványa gyökeret ereszt. Ráadásul a fügefa gyökereit akár normál zárt műanyag zacskóban is kihajthatjuk, amennyiben ebben a környezetben 100%-os páratartalmat biztosítunk. Amint elegendő gyökér jelenik meg, a dugványok közvetlenül a végső aljzatba kerülhetnek.

Hajrá

Nem nehéz otthon új fügenövényeket nevelni, így bátran és félelem nélkül elkezdheti szaporítani őket. Ha pedig még nincs otthon anyanövényed, a szomszédod biztosan szívesen megoszt egy-egy dugványt.

Forrás:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche