A bazsarózsát a nyári kert királynőjének nevezik. A boldogság és a bőség szimbóluma, gyönyörű illata és mutatós bimbói vannak. Nem nehéz termeszteni, de előfordulhat, hogy a virág nem nyílik olyan bőségesen, mint szeretnénk. Miért történik ez, és hogyan lehet orvosolni?

A bazsarózsa az egyik legszebb virág, amely a kertben megtalálható. Először Kínában és Japánban termesztették őket, ahol ma is a szerencse szimbólumának tekintik. Szlovákiában elsősorban kínai bazsarózsát termesztenek, amelyből a legtöbb fajtát találjuk. Ennek köszönhetően élvezhetjük a bimbók különböző színeit, amelyek a bazsarózsa fő díszei. A virágok leggyakoribb árnyalatai a rózsaszín, a piros és a fehér.

Miért nem akarnak nőni a bazsarózsák? Ez a leggyakoribb hiba

Egy bazsarózsa sok éven át nőhet ugyanazon a helyen. Nem szereti az átültetést, ezért ügyelni kell a megfelelő hely biztosítására. Meleg, napos helyen, termékeny, mérsékelten savanyú és vízáteresztő talajban érzi magát a legjobban. A növény júniusban virágzik.

A korai fajták a hónap elején fejlődnek, a kései pünkösdi rózsák pedig a hónap végén virágoznak. Az ültetés mélysége nagyon fontos. A hagymákat 4-5 cm mélyre kell ültetni. Ez lehetővé teszi számukra a tápanyagok szabad felvételét. Ha nem tartja be ezt a szabályt, és túl mélyre ülteti, a növénynek nem lesznek megfelelő feltételei a növekedéshez.

Készíts házi műtrágyát a pünkösdi rózsák számára. Ez serkenti a növény növekedését

A második gyakori hiba, hogy a bazsarózsát árnyékba és olyan nehéz növények társaságába ültetjük, amelyekkel versenyeznie kell a tápanyagokért (pl. cserjék). Ne feledjük, hogy a virágnak napi 6-8 órán keresztül fényhez kell jutnia.. Nem fog virágozni, ha falhoz, lugashoz vagy magas fa alá ültetjük. A megfelelő trágyázás is nagyon fontos. A növénynek nitrogénre van szüksége, de a tápanyagoknak káliumban és foszforban is gazdagnak kell lenniük. A legjobb választás a házilag készített műtrágya. Oldjunk fel 10 g citromsavat 10 liter vízben, és öntözzük meg a bazsarózsákat.

Kapcsolódó cikkek:

Ezért nincs esélye a bazsarózsáknak virágozni. Meglepetés helyett nézd meg

A bazsarózsákat megszórják virágokkal. Csak öntözd meg őket „nagyi” műtrágyával. Úgy fognak virágozni, mint még soha