Ne öntse ki a vizet a burgonyából. Elmondjuk a varázserejét

A gondolkodásunk fokozatosan kezd megváltozni. Igyekszünk minél kevesebbet pazarolni az erőforrásokból, a minket körülvevő dolgokból és természetesen az élelmiszerekből. Egyesek közülünk pénzt akarnak spórolni, mások a bolygót akarják megmenteni, és sokan közülünk mindkettőt.

Amikor csak tehetjük, megjavítjuk a tárgyakat, hogy ne okozzunk még több hulladékot. Takarékoskodunk a vízzel és az energiával, mert ezek drágák, és igyekszünk csak annyi élelmiszert vásárolni, amennyit el tudunk fogyasztani. Nem pazarolunk, és olyan dolgoknak találunk felhasználási módot, amelyeket korábban meggondolatlanul kidobtunk volna.

Burgonyavíz – egy kiaknázatlan csoda

Az egyik ilyen tétel a főtt burgonyavíz. Természetesen a mosogatóba öntjük. És ez hiba! Megmutatjuk, mennyi hasznos feladatot tud ellátni.

Tele van A-, B- és C-vitaminnal, káliummal, kalciummal és rostokkal. Tartalmaz keményítőt, valamivel sűrűbb, mint a csapvíz, és néha burgonyadarabok úszkálnak benne. A keményítőnek köszönhetően liszt helyett sűrítőanyagként használhatjuk mártásokban. Levesek készítéséhez is használhatod. Kicsit besűríti a húslevest, és bónuszként a burgonya ízét és tápanyagait is hozzáadja.

Kenyérhez, virágokhoz és ékszerekhez

Ha házi kenyeret vagy pizzát süt, ezekben az esetekben a burgonyavizet normál vízzel is helyettesítheti. A tejjel együtt a krumplipüré készítéséhez is használhatsz belőle. Puhaabb lesz tőle. A hüvelyeseket is áztathatod benne, hogy a krumpliból kivonhasd az ásványi anyagokat.

Ha nem főzöd meg, akkor trágyaként szolgálhat a szobanövényeidnek. Persze csak a sótlanokat. A sózott forró krumplileves viszont megbízhatóan elpusztítja a kertedben a gyomokat. A banánhéj vagy a tojáshéj azonban szintén trágyaként szolgál. Dobja őket egy fazék vízbe, és hagyja őket áztatni. Gondolkodj, hasznosítsd újra, ne pazarolj!

A még forró burgonyalevet felhasználhatod serpenyők, műanyag vagy rozsdamentes acélfelületek tisztítására. Ezüst- és aranyékszereidnek is visszaadja a fényét, ha legalább 1/2 órán át áztatod őket benne.

Regenerálja a bőrt és a hajat

Mivel a burgonyaleves nagyon gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, érdemes testápolásra is használni. Növeli a bőr rugalmasságát, regenerálja azt, és hidratálja az arcüregeket. Meglepő lehet, de érdemes hideg vízzel megmosni az arcodat. A bőr feszesebb és ragyogóbb lesz egy ilyen kezelés után.

Segít visszaadni a hajad fényét, kisimítja és hidratálja azt. Hosszú távú használat esetén pozitívan befolyásolhatja a növekedésüket és a hajhullást is. Csak öblítsd le hideg, sótlan vízzel. A burgonyalevesben való fürdés az irritált és száraz bőrödnek is jót tesz.

Enyhíti a vesét

A népi gyógyászat szerint a vesekövességen is segíthet, ha legalább 3 héten keresztül 3 pohár meleg burgonyavizet iszunk. Hacsak az orvosod nem tanácsolja, hogy igyál ennyi krumplilevest.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche