Ne űzd ki a poloskákat a kertből, hihetetlenül hasznosak, különösen nyáron

Nem hagyjuk figyelmen kívül a kertben lévő pirosítókat, még akkor sem, ha nem olyan nagy csoportban vannak. Feltűnő piros színük és fekete mintázatuk lehetővé teszi, hogy mind zöld növényeken, mind homokos vagy burkolt utakon kitűnjenek. De ha ki akarnánk űzni őket a kertből, rossz szolgálatot tennénk magunknak.

Bogarak a rovarok ellen

A poloskák gondoskodnak a többi rovar távoltartásáról, ami mindig jól jöhet. Még a szúnyogok sem szeretik kellemetlen savanyú szagukat. Jobb tehát eltűrni a pirosítók jelenlétét, akik este a kertben üldögélve észre sem vesznek minket, mint folyton elűzni a tolakodó szúnyogokat. Akinek hársfa van a kertjében, az sikeres poloska „tenyésztő” lesz. Gyümölcsei, vagy inkább leve ezeknek az apró poloskáknak az alapvető tápláléka. Rosszabb esetben megelégszenek az akáccsal vagy a vadgesztenyével, vagy köznyelven gesztenyével.

Mindegyik más

A poloskák érdekessége, azon kívül, hogy képesek elriasztani más rovarokat és bogarakat, mindegyikük egyedisége. A tetőn látható fekete rajz, amely alatt csak részben kifejlődött szárnyakat rejtenek, mindegyiknél kissé eltérő. Bár első pillantásra nem vesszük észre, alapos vizsgálattal még a pírok nagy közösségében sem sikerült teljesen azonos egyedeket feltárni. Színezésük azonban nagyon előnyös, mert ezt a színkombinációt és a hozzá tartozó bogár ízét más állatok és madarak rendkívül undorítónak tartják. A fent említett savanyú szaggal kombinálva a poloskák gyakorlatilag 100%-ban biztonságosak. Még a háziállatok, például a kutyák és macskák sem veszik észre őket, inkább kerülik őket.

Forrás: Youtube

Takarító szolgálat

Mindezek ellenére a kerti poloskák a szúnyogok elriasztásán kívül más szolgáltatásokat is nyújtanak számunkra. Táplálkozik elhalt növényrészekkel és elhalt poloskakkal is. Így jellemezhetnénk őket egyfajta kerti szemétgyűjtőnek vagy esetleg higiéniai szolgáltatásnak. Mi mást kívánhatnánk egy ilyen kis hibától?

Tavasztól őszig

A kertekben, parkokban a tavaszi párzástól késő őszig láthatjuk a nyírfajdokat. Eközben a nőstények több ezer tojást raknak le a fák kéregének repedéseibe, esetleg a talajba vagy a lehullott levelekbe, a következő nemzedék alapjaként. De időben ki kell kelniük, mert csak a kifejlett bogarak élik túl a telet. Ők azok, akik tavasszal újra megjelennek, hogy megismételjék a szaporodás teljes folyamatát, és újra gondoskodjanak a kert takarításáról.

Források: , ,

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche