A fügefa, vagyis a ficus benjamina rendkívül kényes és nehezen gondozható növénynek számít. Ennek ellenére évek óta az egyik legnépszerűbb cserepes növény. Hogyan kell ápolni a benjamina fikuszt, és mivel kell öntözni, hogy szépen fejlődjön?

A Ficus benjamina, azaz a fikusz, fügefa vagy egyszerűen csak benjamina nem véletlenül számít az egyik leg „támadóbb” és legérzékenyebb cserepes növénynek. Sokan azzal viccelődnek, hogy elég csak egy millimétert mozdítani a cserepet balra vagy jobbra, és máris elveszíti az összes levelét. A valóságban azonban a leggyakoribb ok egyszerűen a gondozási hiba.

Hogyan kell ápolni a Benjamina fikuszt? Tudja meg, miért veszíti el a Benjamina ficus a leveleit

Ne tegye a cserepet huzatba, pl. erkélyajtók, gyakran nyitott ablakok vagy ajtók közelében. A huzat miatt elveszítheti a leveleit. A fikusz jól érzi magát félárnyékos vagy világos helyen, de nem közvetlen napsütésben.. Tehát északi, keleti vagy nyugati fekvésű ablak közelébe helyezheti. Ha déli fekvésű ablakkal rendelkezik, akkor jobb, ha az ablaktól távolabbi helyet választ. A napsugarak ugyanis megégethetik a leveleket, aminek következtében megsárgulnak és foltosak lesznek.

A fikuszfák hervadásának és elhalásának okai a következők lehetnek túlöntözés. Ha a levelek a csúcsoktól kezdve sárgulnak és barnulnak, és végül lehullanak, az annak a jele, hogy túl sok vizet kaptak. Ebben a helyzetben hagyjuk, hogy az aljzat kiszáradjon, mielőtt újra öntöznénk, és tartsuk magunkat az alábbi elvhez ritkábban, de erősebben öntözze. Ne felejtsük el eltávolítani a felesleges vizet a csészealjból. Az edény méretétől függően néhány naponta öntözzük, nyáron kicsit gyakrabban.. Előzetesen mindig ellenőrizze a talaj állapotát az ujjával.

Mivel öntözzük a fikuszfákat, hogy szépen nőjenek? Próbálja ki a házi trágyázást a ficus benjamina fák számára.

A fikuszok gondozásakor elengedhetetlen, hogy megfelelő tápanyagokkal lássuk el őket. A ficus benjamina házi műtrágya, vagy inkább két műtrágya, a segítségünkre lesz. Az egyikhez élesztőre, a másikhoz pedig zselatinra lesz szükség. Ezek ellátják a növényt a virágzáshoz szükséges nitrogénnel és káliummal. Használja mindkét keveréket körülbelül kéthavonta egyszer.

  • Élesztő műtrágya10 g friss élesztő 1 liter meleg vízben. Keverjük össze, amíg feloldódik, majd öntözzük meg a növényt.
  • Zselatin műtrágya: oldjunk fel egy evőkanál zselatint forró vízben. Keverjük össze, hagyjuk kihűlni, végül hígítsuk fel vízzel.

Kapcsolódó cikkek:

A ficus benjamina fácskám végre lehullajtotta a leveleit. Torta helyett cserépbe tettem.

Minden, csak a fikusz nem fullad levelekbe? Tegyél meg egy dolgot, mielőtt kidobod a szemétbe.