Nem gondolnád, hogy a konyhában ezeken a helyeken van a legtöbb baktérium

A legtöbbünk számára a legtöbb baktérium otthonában a fürdőszoba. Semmi sem állhat távolabb az igazságtól. Szakértők szerint a konyha a különböző mikroorganizmusok legnagyobb táptalaja. Meghatározták azokat a tárgyakat, amelyeket a leggyakrabban kell tisztítani.

A baktériumok köztünk vannak. És nincs benne semmi különös. Legtöbbjük teljesen ártalmatlan az emberre. Vannak azonban olyan baktériumok, amelyek szervezetünkbe kerülve egészségromlást vagy akár különféle betegségeket is okozhatnak. Az egyik ilyen baktérium az Escherichia coli. Súlyos ételmérgezést okoz, amelyet súlyos hasmenés és hasi fájdalom jellemez. Gyakran hányinger, hányás, gyengeség és étvágytalanság kíséri. További veszélyes mikroorganizmusok, amelyek a konyhánkban leselkedhetnek, például a Campylobacter vagy a Salmonella. Ezek a baktériumok megtelepedhetnek a konyhai munkalapokon vagy késeken. Elég a nyers húst felvágni, majd ugyanazt a deszkát vagy kést használni más termékekhez.

Tisztítsa meg a kávéfőzőt

Sokakat meglephet, de a szakértők szerint a kávéfőző általában nagyon nagy táptalaja a baktériumoknak a konyhában. Ez a készülék ideális hely lehet különféle penészgombák és élesztőgombák számára. Ennek oka a víztartályban lévő nedvesség. Sajnos ez ideális környezet a baktériumok szaporodásához. Ezért javasolt a készülék rendszeres tisztítása. Ideális esetben minden héten kell. Ne felejtsen el speciális tisztítószereket használni a tartályhoz. Ez egy jó módszer a kávéfőző tisztán tartására.

Ügyeljen a vágódeszkákra

Nem mindenki ismeri fel, de a konyhapultok akár 200-szor több székletbaktériumot tartalmazhatnak, mint egy WC-ben. Nagyon gyakran veszélyes baktériumok, például E. cola, Salmonella vagy Campylobacter telepednek meg a vágódeszkákon. Ha hatékonyan szeretné megtisztítani a tányérokat, alaposan le kell dörzsölnie őket forró vízzel és mosogatószerrel. A tányérok mosásához bevált fertőtlenítőszereket is használhat. Jó választás a fehér ecet vagy az élelmiszerekhez alkalmas termékek használata.

Újrafelhasználható palack

A nulla hulladék gondolatának jegyében az utóbbi időben nagyon népszerűvé váltak az újrafelhasználható palackok. A tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy akár 40 000-szer több baktériumot tartalmazhatnak, mint egy WC-ülőke. A tanulmány szerint az eldobható palackok tulajdonosainak mindössze 1/4-e tisztítja rendszeresen. Csaknem 20%-uk vallja be, hogy ezt havonta csak néhány alkalommal teszi meg. Ez rendkívül aggasztó, mert az ilyen palackokban káros baktériumok és penész halmozódhatnak fel. A szakértők arra kérik a palackhasználókat, hogy rendszeresen tisztítsák meg meleg vízzel és mosószerrel. Érdemes időnként ecetes és vízoldatba áztatni őket.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche