A Berberis /Dráč/ élénk színű levelekkel és gyümölcsökkel gyönyörködtet. Egyre többen döntenek úgy, hogy a kertben termesztik. Tudja meg, mik az igényeik, hogyan erősítheti meg őket, és mikor a legalkalmasabb a borbolya ültetésére.

Fotó: shutterstock.com/Rudolf_Prchlik

A berberis gyönyörű, élénk színű cserjék, amelyekkel díszítheti kertjét. Szépségüket elsősorban piros, sárga és zöld leveleiknek köszönhetik. Ne feledje azonban, hogy a növény gyümölcsét a madarak könnyen elfogyasztják, és előfordulhat, hogy egy ideig nem akarják elhagyni a kertet. Milyen követelményei vannak a bokornak, mikor ültessük és hogyan erősíthető?

Szeretik a berberik a napot? Ellenőrizze a növény követelményeit

A berberisnek nincs sok követelménye. Ellenáll a szárazságnak, nem igényel termékeny talajt. Érdemes azonban enyhén savas, vízáteresztő aljzattal ellátni. Ültesse a növényt napfénybe vagy részleges árnyékba. A cserje jól viseli, ha sövényként, 20-30 cm távolságra ültetjük. Szeptember jó idő a berberis kerti ültetésére, ezért itt az ideje, hogy megkeressük. A bokrot november végéig, de márciustól áprilisig is ültetheti. A konténeres dugványokat választók bármikor megvásárolhatják a kertbe.

Mivel erősíted a bokort? Használjon sózatlan növényi vizet

A berberisnek sok tápanyagra van szüksége, például nitrogénre, foszforra, magnéziumra, vasra és kalciumra a buja és egészséges növekedéshez. Az ezeket tartalmazó keverékek tavasszal és nyáron jól működnek, az ősz közeledtével kerülni kell azt az időszakot, amikor (a berberisz esetében) a nagy mennyiségű nitrogént tartalmazó műtrágyákat kerülni kell.

Ahelyett, hogy bolti keverékekbe fektetne be, készítse el saját bokrosítóját otthon. Hogyan csinálod? Csak főtt, sózatlan zöldségekből származó vízre van szüksége (a só halálos lehet a növényekre), például céklát, sárgarépát, petrezselymet, zellert és burgonyát. Hűtsük le a levest szobahőmérsékletre, és öntözzük meg a növényeket körülbelül kéthetente egyszer. Ne felejtse el azonban használni a vizet a keresztes virágú zöldségek, például a kelbimbó, a brokkoli vagy a karfiol főzése után.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Miért sárgulnak a babérlevelek? Három oka lehet. Ügyeljen rájuk, és gyorsan távolítsa el őket

Gyönyörűen virágzik és túléli a telet. Válaszd kertedbe hanga helyett, és nem fogod megbánni