Nem szégyen segítséget kérni: Hogyan tud az állam segíteni, ha rászorul?

Az elmúlt év során az élelmiszerek annyira megdrágultak, hogy ezt még azok is észreveszik, akiknek soha nem kellett az árakkal megküzdeniük. Az élelmiszerek árával együtt drágul az energia, az üzemanyag és a bérlakás, ezért is többen vannak, akiknek nem csak a hónap végén, de még a közepén sem marad sok hátra. Vagy rögtön az elején. Talán te vagy az, talán a szomszéd vagy a hölgy az utcán. Soha nem akartak ilyen helyzetbe kerülni, de most megérkezett, és semmit sem lehet tenni ellene. Vagy igen?

Hosszú út az ablakig

Talán az előző rendszerből az irodáinkhoz még mindig egy ablak kötődik, amelyben egy kellemetlen irodai dolgozó ül és értelmetlen cédulákat bélyegzik. De sok minden megváltozott. Bár az irodában még mindig összefuthatunk kellemetlen személyekkel, pénzhiány esetén az iroda az elsősegélynyújtás helye. Dominika Duchková szociális munkás is megerősíti ezt. Ma az egyik mezei szociális munkás, de az egész helyzetet az asztalról és a másik oldalról is ismeri, amikor ő maga volt szüksége segítségre.

„Félek, hogy kellemetlen viselkedéssel, hosszú várakozással találkozom, hogy egy folyosón ülök olyanokkal, akikkel nem azonosulok, és valójában úgy érzem, hogy nem tartozom ide. Ezek mind teljesen normális érzések, és nem vagy egyedi.” Ráadásul az iroda nem túl látványbarát hely, attól is tarthatunk, hogy nem fogjuk tudni, merre induljunk el, melyik ajtón kopogtassunk. „De a valóságban nem olyan szörnyű a végén, és nagy valószínűséggel azt fogod tapasztalni, hogy egy nagyon kedves kurátor ül előtted, aki mindenben tanácsot ad, segít kitölteni a szükséges űrlapokat és esetleg eligazodni. további.” Azt javasolja, hogy vigyél magaddal egy jó könyvet, egyszerűen vedd fel reggel a sorszámot, és vértesd fel magad egy kis türelemmel. Ez csak az első lépés lesz, de fontos.

Először is, nincsenek hatóságok

Még mindig túl ijesztő? Akkor érdemes egy nonprofit szervezeten keresztül kipróbálni. Sokan többek között segítséget nyújtanak a hatósági kapcsolatfelvételben, nyomtatványok kitöltésében és egyéb hatósági ügyekben. „De most először jöhetsz és nézd meg, ne kérj azonnal semmit” – írja le Zuzana Vránová, aki a prágai Vršovicében működő Neighborhood Clubot vezeti. Nemcsak ételkínálatként funkcionál azok számára, akik nem tudnak eleget vásárolni, hanem segítségnyújtás, közös találkozás helyeként is. „Minden szerdán egy segítő kezet, kávét vagy teát és egy beszélgetést is nyújtunk azoknak, akik szeretnének jönni.” – meséli a Waldes Irodalmi Klub helyiségeiben, ahol az előbb említetteken kívül anyagi segítséget is kapnak ruházat és gyerekfelszerelés formájában. „Nem utasítunk vissza senkit, de elsősorban az időseknek dolgozunk. Segítünk nekik a hatósági körözésben, a segélyek intézésében vagy esetleg az orvoskeresésben.”

Persze megtörténhet, hogy minden segítség ellenére nem találkozunk, találkozunk valakivel, aki nem akar, vagy rájön, hogy a nonprofit szervezet nem azt kínálja, amit gondoltunk. „Mindenekelőtt ne csüggedj” mondja Zuzana Vránová. „A szervezetek gyakran kapcsolódnak egymáshoz, tudnak egymásról, és egyenesen oda tudnak küldeni, ahol az Ön számára jobban megfelel.” És ha még mindig nem tudnák, Dominika Duchková azt tanácsolja, hogy kérdezzenek rá a legközelebbi környékre. „Azokhoz fordulj, akikben megbízol. Talán már van saját tapasztalatuk a segítségnyújtásról, vagy legalább hallottak egy olyan szervezetről, amely jól működik az Ön falujában vagy kerületében, és tud Önt oda irányítani.”

Nem kell mennünk sehova

Ennek ellenére teljesen elképzelhetetlen az a gondolat, hogy személyesen osszuk meg történetünket egy idegennel. De manapság ez nem igazán probléma. Továbbra is hívhatjuk az irodát, non-profit szervezetet, de még jobb, ha írhatunk e-mailt. Címezhető a hivatal szociális osztályára, de tömeges e-mailt is írhatunk a területünkön működő nonprofit szervezeteknek, és megvárjuk, melyikük hall. Tulajdonképpen ez lesz az első szita – lehet, hogy valakinek nem tetszik a kommunikációs stílusa, míg egy másik levélből azonnal érezni fogunk egy hozzánk illő megközelítést.

Az e-mail után megtudhatjuk, hogy kell-e konkrét űrlapokat kitöltenünk, és hova érdemes velük jönnünk, mi a nyitvatartási és nyitva tartási idő, vagy így is tudnak máshova irányítani.

Nem vagy egyedül

Senki sem vallja be kényelmesen magának, és még inkább a körülötte lévőknek vagy egy teljesen idegennek, hogy minden igyekezete ellenére kevés a pénze. Ez minden korosztályra vonatkozik, de talán még rosszabb, amikor elérjük a nyugdíjkorhatárt. „A legrosszabb az, ha legyőzzük azt az érzést, hogy kellemetlenek és haszontalanok vagyunk.” – írja le Dominika Duchková. „Továbbá sok ügyfelünk úgy érzi, hogy ha beleegyezik a segítségnyújtásba, azzal csak megerősíti saját alsóbbrendűségét. Ebben fontos a család vagy a barátok szerepe. Azok, akik szeretnek minket, és nincs szükségük arra, hogy tovább rohanjunk valahova, bátorságot és szeretetet adnak nekünk.” A hatósági segély többek között lehetőség arra, hogy visszakapjuk az államtól azt a pénzt, amit eddig egész életünkben ebbe fektettünk. „Mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy kérjen segítséget, akinek anyagilag szüksége van” teszi hozzá Zuzana Vránová. „Mert ha leküzdöd a kezdeti akadályokat, igazán könnyen és megérdemelten tudsz fejlődni. Talán a bérleti díj nyolcvan százalékát is megkaphatja.” És ahelyett, hogy megélhetne, kezdjen újra teljes életet, néha némi plusz örömmel.

MIT KELL TENNI

A konkrét feltételek eltérőek, mert attól függ, hogy pontosan milyen segítségre van szükségünk. De általánosságban elmondható, hogy:

  • ha úgy döntünk, hogy a hatóságoknál kezdünk, az nekünk mindenképpen a helyi önkormányzati kerületi vagy önkormányzati vagy önkormányzati hivatal.
  • biztosítja a megfelelő non-profit szervezetekkel való kapcsolattartást és például a lakhatási támogatást.
  • A legtöbb visszaigazolást itt kapjuk, néhányat ki kell adni (pl. ápolási díj), vagy esetleg .
  • Ha ki akarunk lépni, akkor először csak eljöhetünk (de meg kell tájékozódni az útbaigazításról), majd csak a bank segítségével menjünk visszaigazolásért az irodába. .
  • Az anyagi segítséget, azaz különösen, ha arról van szó, a , ill. Az orvosi rendelők általában alacsony küszöbűek, ami azt jelenti, hogy bárki jöhet, de nincs folyamatosan nyitva.
  • Non-profit szervezetek, a kellemes csevegés lehetőségétől a bútorok vagy készülékek beszerzéséig. Ezek listája (általában prospektus formájában) a tevékenységük leírásával, .

kapcsolódó cikkek

Receptař magazin

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche