Nemcsak szép, de okos is: a szakértők összeállították a legjobb kutyafajták listáját

A kutyaválasztást mindig felelősségteljesen kell megközelíteni, hiszen családtagot és igaz barátot választasz magadnak 10-15 évre.

Nem minden ember kész arra, hogy gondoskodjon egy állatról: a kutya, mint egy kisgyerek, nagy felelősségi terület, amelyre fel kell készülni. Richard Smiles kinológus összeállított egy listát azokról a fajtákról, amelyek a rendkívüli szépséget és a magas intelligenciát ötvözik:

1. Husky.

A fajta azóta vált népszerűvé, hogy a kutyáról az első jó minőségű fotó felkerült az internetre: a vad „farkas” megjelenésű, lenyűgöző kék szemekről lehetetlen levenni a szemünket.

rekedt

A vad és agresszív ragadozóhoz való hasonlóság ellenére a huskyk nagyon kedvesek, és nem csak a családtagokhoz: készek szeretetüket és pozitívumukat adni szó szerint mindenkinek, akivel találkoznak.

Ezek a kutyák nagyon játékosak, így remek társak lesznek a gyerekeknek. Csak várja meg, amíg a baba felnő egy kicsit: a huskyk néha nagyon ügyetlenek, és bármelyik családtagot rátaposhatják.

A kék szemű kisállat azonban nem mindenkinek való: mivel ez egy szánhúzó kutya, sokat kell sétálnia, és nem mindenkinek van erre elég ideje. A husky védekezőként sem fog működni, hiszen bármilyen kritikus helyzetben csak erkölcsi támogatást tud nyújtani.

2. Berni pásztorkutya.

Kezdetben az állatok a szarvasmarha-tenyésztésben segítették a gazdákat, és pásztorként működtek. Emiatt számos értékes tulajdonsággal rendelkeznek:

– a gyerekek legjobb barátai, akik semmi esetre sem ártanak nekik, és nem harapnak;

– még nagy területek kiváló védői. Ha hegyi kutyát indít egy magánházban, nem félhet attól, hogy valaki más beléphet a területre;

– jól kijön más állatokkal;

– magas intellektuális képességekkel rendelkezik, könnyen képezhető és tanulható.

A legjobb, ha háziállatot szerez a magánszektorban, hogy a kutya jól érezze magát. Ennek ellenére érdemes időt tölteni a Sennenhunddal közös sétákra, játékokra.

3. Labrador.

Ennek a fajtának a „családi” kutya státuszát rögzítették, mivel nagyon barátságosak, ragaszkodók és nem túl igényesek a gondozást illetően. A labradorok elég okosak, de kora gyermekkoruktól kezdve nevelni kell őket, különben előfordulhat, hogy nem veszik komolyan a gazdi parancsait, inkább azt csinálják, amit akarnak.

Jóindulata ellenére, ha szükséges, a labrador kiáll érted: egy ilyen szövetséges nagyon értékes, tekintve átlagosan 30 kg-os súlyát.

A legjobb, ha fiatal, gyermekes családok számára indítanak kutyát, mert a labradorok szeretnek kommunikálni: ha megfosztják őket kellő figyelemtől, elkezdhetik elrontani a dolgokat és a bútorokat a házban.

Ennek a viselkedésnek a megelőzésére a tenyésztők azt tanácsolják, hogy speciális játékokat vásároljanak a kutyák számára, hogy ne unatkozzanak munka közben.

4. Afgán kopó.

Korántsem minden ember képes megtalálni a megközelítést ehhez az arisztokratához: ha „nem jössz ki karakteredben”, akkor a kutya egyszerűen figyelmen kívül hagy téged.

Ha kijön az állattal, akkor a leghűségesebb barátot kapja: az afgán kopó értékeli az olyan érzéseket, mint a hűség és az odaadás.

Ez a fajta kutya hajlamos az érzelmi kilengésekre, ezért a gazdi ne zaklassa az állatot, ha nincs kedve. A karaktere sok szempontból kizárólag a személytől függ.

Maga az afgán kopó egyébként nem túl szociális: szeret elhatárolódni családtagjaitól. Emiatt a fajta nem lesz a legjobb választás kisgyermekes családok számára, akik egy lépéssel sem maradnak el a kutyától. Az állatok nem szeretik az effajta figyelmet.

5. Collie.

Mint minden terelő fajta, a collie is nagyon okos és könnyen képezhető, ami előnyt jelent ennek a kutyának. Királyi kecsessége ellenére a collie soha nem fázik, ha családtagjai veszélyben vannak: azonnal védelembe száll.

Nagy szeretettel bánnak a gyerekekkel: ha gyanakvó (a kutyát nem ismerő) emberek közelednek feléjük, azonnal ugatni és morogni kezd.

Collie nagyszerű barát, aki nem hagyja, hogy depressziós legyen: a kutya mindig melletted lesz. A kölyökkutya kiválasztásakor csak az elit kennelekre kell figyelni: a tény az, hogy egy tapasztalatlan tenyésztő gyakran kap különféle betegségekre hajlamos állatokat.

Fotó: Pixabay

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche