Német csülök, német kolbász. Miért léptek be az „Íz atlaszba”, és mit képviselnek

A klasszikus német finomságoknak sikerült felkelteni a figyelmet és meggyőzni a „Világ 150 legendás étterme és kultikus ételei” című kulináris kalauz összeállítóit. A 2023-as évre vonatkozó ajánlások most közzétett listáján három németországi cím szerepel – az adott városokban széles körben ismert és népszerű látnivalók.

Az Íz Atlaszt 2018-ban hozták létre kísérleti online útmutatóként, amely a hagyományos regionális konyhát és recepteket, a helyi alapanyagokat és az autentikus éttermeket mutatja be. Az ajánlási lista összeállításában és a kiadványok elkészítésében mintegy 30 szakember vesz részt.

Klasszikus - ínycsiklandó borsó csülök leves

Gazdag aromás leves füstölt hús és hüvelyesek tökéletesen kiegészítő ízeivel. Először is, azokat a termékeket, amelyekre szüksége lesz…

Az első három helyet idén Bécsből, New Yorkból és az indonéz Bali szigetén található Sanur éttermei és ételei foglalják el. Szó esik az 1905-ben alapított „Figlmüller” étteremről, amely klasszikus bécsi szeleteket kínál, az 1988 óta létező „Katz’s Delicatessen” étteremről és a Pastrami rozsszendvicsről az étterem étlapjáról, valamint a „Warung Mak Beng” étteremről. „, ahol halat sütnek a speciális Ikan goreng recept szerint.

A müncheni Hofbräuhaus

A listán szereplő három német étterem közül az első a kilencedik helyet foglalja el – a müncheni „Hofbreuhaus” sörcsarnok, amelyet 1589-ben alapítottak. Étlapjáról a ropogós sült csülök került kiválasztásra, amely a bajor kulináris hagyományok megtestesítője.

„Ez a régimódi módon elkészített étel rendkívül lédús sertéshús, aranyló ropogós héjjal, olyan hagyományos köretekkel kombinálva, mint a burgonyagombóc és a savanyú káposzta” – jegyzi meg az idegenvezető. Magát a „Hofbreuhaust” a német konyha világszimbólumának nevezték.

„Frew” Kölnben

A tökéletes sertés csülök recept

A csülök a sertéscomb alsó része. Sok étel készül ebből a részből. Anyám mindig kocsonyázáshoz vett alsócombokat. De én obi…

A következő német étterem a 2023-as év kalauzában a „Frew” sörkert, amely nem messze található a kölni dómtól. A „Cölner Hofbräu Früh” sörfőzde, amely az étterem tulajdonosa, 1904-ben alakult, és a „Kölsch” hagyományos kölni sört állítja elő.

Az útmutató összeállítói itt azt javasolják, hogy kóstolják meg a régió egyik hagyományos ételét – a rajnai Sauerbratent, amelyet ecetes, előre pácolt húsból készítenek.

„Bratwursthoechsle” Nürnbergben

Az „Íz Atlasz” listáján az 55. helyen áll a hagyományos nürnbergi étterem „Bratwursthoechsle” néven, i.e. a grillkolbász háza. A „ház” több mint hat évszázados múltra tekint vissza, és a németországi legkisebb – kilenc centiméternél nem hosszabb és 25 grammnál nem nehezebb – wurst receptje 1313-ból származik.

A nürnbergi kolbászokat az ún „Húsrendelet” a 14. századból – sovány sertéskarajból, melyet majoránnával fűszereznek. Tormával, savanyú káposztával, burgonyasalátával vagy kenyérrel tálalják. Nürnbergben még egy különleges múzeum is található ennek a finomságnak – 2021 óta létezik.

A legfinomabb sertés csülök recept, amit valaha próbáltál

A sertéscsülöknek megvannak a sajátosságai, mint minden ételnek. Nem túl száraz, de nem is túl zsíros hús, ettől tökéletes…

Forrás: Deutsche Welle

Rating
( No ratings yet )
Loading...
Kirsche