Nercet csak az év 4 hónapjában lehet fogni: most jött el az idő, hogy becsali a kunotrap

Nercre csak az év 4 hónapjában lehet vadászni

Az erdei nyest és a szikla nyest részben védett állatok közé tartozik. Vadászatuk csak meghatározott ideig, mégpedig november 1-től február 28-ig (illetve 29-ig) engedélyezett. A március 1-től október 31-ig tartó időszakban a nyest védett. De még ebben az időben sem teljesen egyszerű. Ha a kertünkben, nyaralóövezetünkben vagy városfejlesztésünkben nyest telepedett meg, akkor nem tudunk együttműködni a vadászokkal. Ezek a helyek nem vadászterületek, lövöldözés tilos. Annak ellenére, hogy a nyest nagyon okos és éber lény, amelyet nagyon nehéz elkapni.

És még nyest is?

Néha nehéz megbecsülni, hogy a nyest valóban felelős-e az okozott kárért. Akár az autó motorházteteje alatt, akár a földön telepedett meg, a hótakaró segít felfedezni útjait.

Számos megfigyelés bizonyítja, hogy a nyest szereti újra és újra ugyanazokat az utakat követni. Ennek köszönhetően elrejtheti a csapdát a megfelelő helyeken. A nyomok mellett a nyest ürüléke is jól látható a hóban.

Csak zsanérokat használhat

Nyesteket fogni csak úgynevezett csapdában, azaz bejárható élőcsapdában lehet. Ezek horganyzott huzalból készülnek különböző méretekben és ára gyakran meghaladja az ezret. Csalinak a nyestek által különösen kedvelt finomságokat ajánljuk – friss tojást, füstölt makrélát, szárított szilvát, ill. menyéteknek tervezett speciális granulátum. Ha attól tart, hogy például egy macska beszorulhat a csapdába, ajánlott aszalt szilvát használni csaliként.

Hogyan lehet becsapni egy nyest és csapdába csalni?

Akár vesz, akár bérel egy poharat, még nem fog nyerni. Martens nagyon okos. A következő videó szerzője, Tomek M azt ad tanácsot, hogy mi vált be nála – először az egész mosogatót forrásban lévő vízbe áztatta, és ezzel eltávolította a szagokat. Előfőzött kanállal is betette a csalit a ketrecbe. Az ideális csali egy igazán friss csirke tojás. Köszi, meg lehet figyelni, hogy a nyest eleinte milyen óvatosan megkerülte a ketrecet. Még akkor sem nyert, amikor úgy döntött, hogy belevág. Bár nagyon közel volt a csalihoz, még mindig hátrált a csapdától. Nyilvánvalóan csak akkor döntötte el, amikor semmi sem történt, és úgy döntött, biztonságosan megközelítheti a tojást. Csak abban a pillanatban csattant el mögötte az öve.

Forrás: Youtube

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche