Sok kertész nemkívánatos gyomnövénynek tartja a lósóskát, amely hívatlanul terjed a kertben. Gyakran akadályozza más növények egészséges növekedését azzal, hogy elveszi tőlük a fényt vagy a tápanyagokat. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ezt a növényt nem szabad leírni. Az összegyűjtött állományból készítsen permetszert a rovarokkal fertőzött szilvák ellen.

Hogyan készítsünk permetet a lófűből?

Az évek óta szilvatermesztéssel foglalkozó gyümölcsösök nemcsak a vegyszeres készítményekre, hanem a természetes úton előállított készítményekre is támaszkodnak. Az egyik ilyen a lósófű alapú permetszer. A növény természetes módon a szántóföldeken és nedves réteken fordul elő, de kertekben, lejtőkön és vasúti töltések közelében is elterjedt. Ha úgy dönt, hogy ilyen főzetet használ öntermő szilvára, igyekezzen olyan növényt választani, amely a gyakran használt utaktól, járdáktól, gyáraktól vagy más városi beépítésektől távol nő.

A készítmény elkészítésekor fontos betartani azt a szabályt, amely szerint 100 g betakarított lóherét egy liter vízre.. Az egész törekvés tehát abból áll, hogy leszedjük a növényt, egy vödörbe vagy hordóba tesszük, és lefedjük vízzel. Most már csak annyit kell tennie, hogy félreteszi a hozzávalókat. egy sötét helyen 24 órán át.. A megadott idő elteltével öntsük a főzetet egy szórófejes flakonba, és permetezzük be a szilvát. A legjobb eredmény elérése érdekében a következő eljárás ajánlott 14 naponként ismételje meg.

A zsurló permetezésének hatása a szilvára

A zsurló legnagyobb gazdagsága a szilícium-dioxid jelenlétében rejlik, pontosabban kovasav. Ez az anyag felelős a kertben termesztett szilvát megtámadó férgek, rovarok és egyéb betolakodók gyorsabb elpusztításáért.. Gombaölő hatással is rendelkezik, és a veszélyes betegségek első jeleit is megszünteti. Amellett, hogy segít az érett szilvát termő fákat fenyegető veszélyek felszámolásában, a termék a lószerszám permetezése erőteljes tápanyagot jelent.

A zsurló spray tulajdonságai

Összetételéből többek között nem hiányzik cink, kálium, kalcium vagy flavonoidok.. Egy ilyen keverék kombinálásával olyan főzetet kapunk, amely növeli a szilvafák természetes ellenálló képességét a kedvezőtlen körülményekkel szemben, és ugyanakkor elősegíti egészséges növekedésüket.. Már az első szüretkor észrevehető, hogy javítja a jó szilva ízét és lédúsabbá teszi a gyümölcsöt. A kertészek hangsúlyozzák, hogy a lósóskát a sérült növényi részek ápolásába is érdemes bevonni. Ez megvédi a kórokozóktól és a hirtelen környezeti stressztől, amit pl:

  • a hirtelen hőmérséklet-ingadozások,
  • az időjárás gyors változásai,
  • hosszan tartó és heves esőzések,
  • gyötrelmes szárazság.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomjuk vízbe és permetezzük be a kukacos szilvát. Így megszabadul a fáról a nemkívánatos bércektől

Mit lehet tenni, hogy a szilva ne legyen kukacos? Ezzel a permetezéssel a férgek tömegesen elmenekülnek.