Van otthon dzsungel egy cserépben, de a növények leveleinek hegye megsárgul, kiszárad vagy megbarnul? Mi okozza ezt és hogyan lehet kezelni? A válasz egyszerűbb, mint gondolnád.

Fotó: shutterstock/Kyttan

Annak érdekében, hogy a cserepes növények a lehető leghosszabb ideig élvezhessék az egészséges megjelenést, fontos számukra a megfelelő életkörülmények biztosítása. Az őshonos dzsungelt alkotó fajok többségének természetes környezete általában trópusi területek. Olyan éghajlat, amelyben hőség és magas páratartalom uralkodik. A látszattal ellentétben nem nehéz lakásainkban megfelelő életkörülményeket teremteni olyan növényfajoknak, mint a nyílgyökér, alocasia, monstera vagy viola. Az alábbiakban bemutatjuk, mit jelentenek növényei leveleinek barna és száraz hegyei.

A beltéri levegő optimális páratartalmát 40 és 60% között kell tartani, 20 és 22 °C közötti hőmérsékleten. A túl száraz levegő többek között a nyálkahártya kiszáradását, köhögést és fejfájást okoz. Az emberhez hasonlóan a növények túlnyomó többsége (még a pozsgás növények is!) a 40% feletti páratartalmat kedveli. A különösen nedvességet kedvelő növényfajok közé tartozik pl. zsurló, gyógynövény, phytonia, pennywort és alocasia.

A túl alacsony páratartalom tünetei

  • a levelek hegye megbarnul és kiszárad,
  • a levelek göndörödni és zsugorodni kezdenek,
  • a növény elkezdi lehullatni a leveleit,
  • atkák jelennek meg a leveleken, kis atkák (fehér bevonatként láthatók).

A kedvezőtlen körülmények között lévő növény igyekszik megakadályozni a vízveszteséget. Ez például akkor figyelhető meg, amikor a levelek hullámosodni és felkunkorodni kezdenek. A barna és száraz levélvégek egyértelmű jele lehet számunkra, hogy a helyiség páratartalmát mielőbb növelni kell.

Hogyan lehet megakadályozni a növények kiszáradását?

A növények kiszáradásának megakadályozásának leghatékonyabb módja a vásárlás levegő párásító. Ezeknek az eszközöknek a széles választéka lehetővé teszi, hogy a párásító paramétereit az adott helyiségben lévő növények igényeihez igazítsa, valamint az ilyen készülékre szánni kívánt költségvetést. A legolcsóbb légpárásítókat néhány tíz euróért megvásárolhatjuk.

Egy másik hatékony módszer az a leveleket lágy vízzel permetezni (ha túl kemény, gyorsan lerakódások jelennek meg a leveleken). Sok növény nagyon szereti a gondozást finom vízköddel – de nem minden növény. Permetezés előtt érdemes utánaolvasni az interneten, hogy az Ön növényfajtája jól reagál-e az ilyen párásításra.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Hetente egyszer öntözzük meg tápláló főzettel. A halom levelei olyan frissek lesznek, mint még soha

Temessük el a magokat az edénybe a zamiogolyókkal. A levelek őrülten fognak nőni