Örökzöld sövény? Ez lesz a legszebb a környéken, nézze meg, hogyan készítsük el!

Az örökzöld bokorfa egy lombhullató cserje, amely nagyon népszerű a kertekben. Árnyékban is jól fejlődik, és igénytelen. Mikor és hová ültessünk bokorfát a kertbe, és hogyan ápoljuk? Mit nem szeret a bukszus? Hogyan gyökereztessük a buxust vízben?

Örökzöld buxus ( Buxus sempervirens ), más néven gryspan, a buxusfélék családjába tartozik ( Buxaceae ). Lassan növő, örökzöld cserje, amely kertekben és parkokban nagyon népszerű.

Hogyan néz ki a bokorfa?

Az örökzöld bokorfa sűrű, tömör cserje, amely 2-4 m magasra nő. A bokorfa hajtásai felállóak, és sűrűn borítják az apró, örökzöld, tojásdad alakú, apró, fényes, bőrszerű levelek, amelyek fajtától függően sötétzöldek vagy sárgás színűek. Ezek alkotják a növény fő díszét.

A bokorfa áprilistól májusig virágzik. Virágai azonban nem feltűnőek, rövid és sűrű fürtökbe csoportosulnak, sárgásfehér színűek és menádszínűek. A bukszus termése kis szarv alakú kapszula, apró, fekete magvakkal. A virágoknak és a terméseknek nincs díszítőértéke. A bukszus mérgező növény – káros alkaloidákat tartalmaz.

A bukszus használata a kertben

A bukszus nagyon népszerű cserje, amelyet kertekbe, parkokba és zöldövezetekbe ültetnek. Nagyon jól tűri a nyírást, ezért kiválóan alkalmas nyírt sövénynek és ágyásszegélynek, valamint különböző geometriai formák kialakítására – különböző formákba formálva növényszobrokat hozhatunk létre belőle. A buxus konténerben is termeszthető, de ne feledjük, hogy jól védjük a hidegtől.

Milyen igényei vannak a bukszusnak? Hová ültessük a bukszust?

A buxus mind napos (de nem közvetlenül erős napsütésnek kitett), mind árnyékos helyen jól fejlődik. Az északi fekvést is jól tűri. Szereti a csendes és nedves helyeket. Rendszeresen öntözzük, de nem túl erősen, és ne feledjük, hogy télen és kora tavasszal, a talaj felengedése után is öntözzük.

A bokorfa jól tűri a talajt, de a nedves, vízáteresztő, semleges vagy enyhén lúgos kémhatású vályogtalajban jobban fejlődik. Csak a nagyon száraz vagy nedves talajokon nem tud megélni. Jól tűri a száraz időszakokat és a légszennyezést (ezért is ültetik gyakran városokba).

A nagyon hideg, hó nélküli teleken a bokorfa elfagyhat, ezért meleg, szélvédett helyre kell ültetni, és télire agrotextillel kell takarni.

Hogyan kell a bokorfát metszeni?

A bokorfa nagyon jól tűri a metszést. A metszés arra ösztönzi a növényt, hogy elágazódjon, megvastagodjon és tömör formát alakítson ki.

A bokorfának csak a fiatal, egyéves hajtásai fejlődnek jól. Az idősebb, már fásodott ágak a metszés után lassabban hajtanak új hajtásokat, és az ilyen helyeken a növény sokáig „kopasz” marad. Ezért az idősebb ágakat csak különleges esetekben, pl. fagyáskor szabad megmetszeni.

Buxus palánták – hogyan készítsük?

A buxusokat dugványozással szaporítják. Augusztusban kb. 10 cm hosszú, nem fásodott hajtásdarabokat veszünk dugványnak, és éles késsel vágjuk le. A dugványokat homok és enyhén savanyú tőzeg keverékében lévő edényekben (lehetőleg kis lapos dobozokban) kell meggyökereztetni.

A dugványtartályokat télire fedett helyen vagy hűvös, de világos pincében kell tárolni. Amikor a dugványok meggyökeresedtek, tavasszal átültetjük őket egy állandó helyre a kertben vagy konténerbe, ahol tovább fognak növekedni.

Hogyan gyökereztessünk bokorfát vízben?

A buxus dugványok vízben való gyökereztetésének módszerét is alkalmazhatod. Egyszerűen helyezze a bokorról levett dugványokat egy vizes edénybe (a gyökereztetési folyamat felgyorsítása érdekében gyökereztetőszert is adhat a vízhez).

Nem szabad elfelejtenie, hogy a vizet újratöltse a tartályban. Amikor a palántákon apró gyökerek jelennek meg, vegye ki őket a vízből, és ültesse őket a megfelelő virágfölddel töltött cserépbe. Az ilyen palántákat csak a következő szezonban ültessük ki a kertbe, amikor a cserépben növő palánta már egészséges és erős gyökérzetet fejlesztett ki.

Hogyan kell bokorfát ültetni? Mikor ültessük a bokorfát a földbe?

A bukszus ültetésének legjobb ideje a késő nyár és a kora ősz – lehetőleg augusztus végén vagy szeptember elején, de a konténerben árult cserjéket a teljes vegetációs időszak alatt el lehet ültetni.

Ültetés előtt jól készítsük elő a talajt: a talajt 20 cm mélységig (egy ásónyi) lazítsuk fel. Minden gyomnövényt gondosan el kell távolítani, hogy ne maradjanak gyökerek, rizómák vagy szármaradványok. Ezután ássunk barázdát vagy lyukakat az előzőleg kijelölt helyeken. A sövényekhez a bokorfát 1-3 sorban (felváltva) 30 x 30 cm-es sortávolsággal ültetjük.

Az ültetéshez a legjobb, ha földlabdával együtt árult buxus palántákat vásárolunk (konténerben). Egy 1 m hosszú és 25-50 cm magas sövényhez körülbelül 15 növényre, egy 20-25 cm magas, alacsony, sűrű szegélyhez pedig 30 növényre van szükség.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche