Orvos: Fogyassza ezeket az ételeket a jobb memória és koncentráció érdekében

Az életkor előrehaladtával egyre nehezebbé válik az új információk emlékezése és a koncentráció. Egy bizonyos életkorig az emberi kognitív képességek tetőznek, majd hanyatlásnak indulnak. Például az agyban az információfeldolgozás sebessége 17-19 éves kor körül csökkenni kezd, a vizuális memória a 30-as évek közepén éri el csúcspontját, a szókincs pedig 60 éves korig folyamatosan gazdagodik.

Tudósok: Ez a hiányosság memóriavesztéshez vezet az időseknél

Ahhoz, hogy elméje fitt maradjon, rendszeresen edzeni, szocializálódjon családjával és barátaival, vegyen részt intellektuálisan ösztönző tevékenységekben, mint például könyvek olvasása, rejtvények megoldása, kvízversenyekre való járás stb. Ezeken kívül azonban az étel is számít a memória és az agy egészsége szempontjából.

Nézze meg, melyek azok az ételek, amelyek leginkább serkentik az agyat és annak munkáját:

Gyümölcsök – gazdagok antioxidánsokban és fitokemikáliákban, védik az agyat a neurodegeneratív betegségektől, javítják a memóriát és a koncentrációt. A bogyók megváltoztatják az agy neuronjainak egymás közötti kommunikációját. A gyümölcsök gyulladáscsökkentő, vírusellenes és antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhetően megelőzik vagy késleltetik az életkorral összefüggő betegségek, például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulását.

Keresztes virágú zöldségek – ezek a brokkoli, káposzta, karfiol stb., amelyek K-vitaminban gazdagok, ami az agysejtek jelátvitelének kulcstápanyaga. A K-vitamin zsírban oldódik, és fontos a szfingolipidek képződésében. Ezek egyfajta zsírok, amelyek nagy mennyiségben megtalálhatók az agysejtek membránjában. Azok az emberek, akiknek szervezetükben nagy mennyiségű K-vitamin van, jobb az epizodikus memóriája.

dió – gazdagok tápanyagokban, például rostokban, fehérjékben, antioxidánsokban, vitaminokban és egyéb fitokemikáliákban, amelyek javítják az anyagcserét és a szív egészségét. A diófélék mindegyike tartalmaz egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek javítják az inzulinérzékenységet, csökkentik a krónikus gyulladásokat és a rák kialakulását. A diófélékről kimutatták, hogy az egyik legjobb táplálék az agy egészségének serkentésére és megőrzésére. Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak diót, jobb kognitív funkciókkal rendelkeznek, és kisebb az esélyük a mentális retardációra. Az agyműködés szempontjából leghasznosabb a dió.

kurkuma – a benne található kurkumin támogatja a testi egészséget az immunitás növelésével, védi a szívet, sikeresen küzd a depresszióval és támogatja az emésztőrendszert. Kiváló bőrfesték, erős gyulladáscsökkentő, öregedésgátló, rákellenes és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumin emellett nagyon jótékony hatással van az agyra, megakadályozza az Alzheimer-kór kialakulását azáltal, hogy eltávolítja a béta-amiloid plakkokat az agyban.

8 life hack a memória javítására

zsíros hal – a kagylók és az olajos halak gazdagok omega-3 zsírsavakban, amelyek erős agyi táplálékok. Fontosak az agy egészsége szempontjából. Azok az 50 és 75 év közöttiek, akik halolaj-kiegészítőt szedtek, javult a végrehajtó funkció és a memória, nőtt a szürkeállomány mennyisége, és megerősödtek az agyi struktúrák. Az omega-3 zsírsavak javítják a hangulatot és sikeresen küzdenek a depressziós gondolatok ellen.

A cikk csak tájékoztató jellegű, nem ajánlja és nem helyettesíti a szakmai konzultációt.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche