A párnahuzat cseréjekor gyakran csúnya sárga foltok keletkeznek a fehér tölteléken. A szennyeződések láttán egyáltalán nem akarunk friss ágyneműt tenni a párnákra. Hogyan lehet hatékonyan és olcsón eltávolítani a szennyeződéseket, és visszaállítani a párnák frissességét? Íme néhány trükk, amit még az anyukák és nagymamák sem szégyellnének.

A párnák sárgulásának okai

A hófehér és tökéletesen bolyhos párnák néhány hét vagy hónap használat után már nem ugyanúgy néznek ki. A töltelék több helyen tömörödik, és egyre több sárga folt jelenik meg a felületen. Mi okozza az ágyneműk elszíneződését? Nem kell messzire keresni az okot. A fő ok az éjszakai izzadás és a nedvesség felszívódása mind a paplanhuzat, mind a töltelék által.

A legtöbb folt a nyári szezonban alakul ki, amikor a magas hőmérséklet behatol a házba, és megnehezíti az éjszakai pihenést.. Ekkor választódik ki a legtöbb izzadság az emberi testen, amely éjszaka felszívódik mindenbe, ami a legközelebb van hozzá. A sárga elszíneződésnek azonban nem ez az egyetlen forrása.

Az egyéb foltok megjelenésének egyéb gyakori okai közé tartoznak:

  • a szájból kijövő nyál
  • olajos kenőcsök a bőrön
  • mosatlan kozmetikai maradványok
  • nedves vagy szárítatlan haj
  • túlságosan zsíros haj

Sárga foltok eltávolítása a párnáról

A foltok eltávolítása a pamut párnahuzatokból nem nehéz feladat. Használhatunk boltban kapható termékeket, vagy nyúlhatunk otthoni módszerekhez. A móka akkor kezdődik, amikor a szintetikus párnák felfrissítéséről van szó, amelyeket szintén tisztán kell tartani. Ezek azok az elemek, amelyek minden éjszaka ki vannak téve az izzadságnak, nyálnak és baktériumoknak. A szennyeződések ellen a megváltás a nagymama módszere, ami csodákra képes.

Nagymama házában a párnahuzatok és párnák mindig lenyűgöznek makulátlan fehérségükkel. Ezt a hatást úgy érhetjük el, hogy körülbelül 120 ml frissen facsart citromlevet keverünk össze öt liter forró vízzel. Egy párnát huzat nélkül beleteszünk ebbe a keverékbe, és két órán át ott hagyjuk. Ennek az időnek a végén hideg vízben alaposan kiöblítjük, és kézzel vagy mosógépben kimossuk. A hőmérsékletet a legjobb a gyártó ajánlásai szerint beállítani.

Szóda a párna hatékony fehérítéséhez

Az anyukák is igazi kincsesbányái a tudásnak és érdekes trükköknek, amelyeket otthon vagy a lakásban is sikerrel alkalmazhatunk. Az egyik ilyen a szódabikarbóna alapú paszta elkészítése, amely eltávolítja a megsárgult párnákat. Ehhez csak öntsünk 200 ml vizet egy tálba, és adjunk hozzá öt evőkanál port. Keverje simára, vigye fel a megsárgult területekre, és alaposan dörzsölje át.

Most már csak türelmesnek kell lennie, és várnia kell két órát. Miután letelt az utolsó perc, mosd ki a párnákat kézzel, vagy dobd be a mosógépbe, és állítsd be a megfelelő programot. Már az első ciklus után észre fogod venni a különbséget. Alternatív megoldásként öntsön egy adag szódabikarbónát a mosószeradagolóba, és indítsa el a leggyakrabban használt mosóprogramot. Már egy kis mennyiség is hatékonyan helyreállítja a megsárgult párnák fehérségét.

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan cseréljünk gyorsan ágyneműt? Fordítsd meg és tekerd fel, mint egy burritót. Időt és rengeteg idegeskedést spórolhatsz

A legjobb házi szabadalmak az ágynemű fehérítésére