Óvodatervezési ötleteket keresel? TOP 5 lényeges szempont

Az óvoda a gyermek tanulási útjának kezdete. Varázslatos hely, ahol a történetek életre kelnek, ahol az első barátságok kötődnek. Emellett sok gyermek számára ez a második otthona, ahol a nap sok órát töltenek, ahol alszanak, esznek, tanulnak és játszanak.

Az óvodai helyiség kialakítása fontos feladat, amely a gyermekek igényeinek alapos elemzését igényli. Elengedhetetlen egy biztonságos és kedvező teret teremteni a tanuláshoz. Ha úgy döntött, hogy itt az ideje egy óvodatervezési projektnek, fontos figyelembe venni a bútorok elrendezését, méretét és típusát, hogy olyan környezetet hozzon létre, amely ösztönzi a felfedezést és a kreativitást.

Figyelembe véve a gyerekek korosztályát, egyéni szükségleteiket és az osztályteremben végzendő tevékenységeket, olyan modern teret alakíthat ki, amely minden oktatási követelményének megfelel, és hosszú távon könnyen karbantartható.

Akár egy vállalkozás elején jár, és magánóvodát szeretne nyitni, akár pedagógus, aki tervezési tanácsokat keres a gyermekek fejlődésének lehető legmegfelelőbb terek kialakításához, 5 lényeges szempontot mutatunk be:

1. A biztonság az első

Minden óvoda felállításánál a biztonságnak kell az első helyen szerepelnie. Mivel nagyon kicsi, rendkívül aktív és esésre hajlamos gyerekekről beszélünk, az egyik legfontosabb berendezési részlet a padló. A kis óvodások rendkívül érzékenyek az esésekre, ezért az apróbb balesetek elkerülése érdekében válasszon egybefüggő, hézagmentes, csúszásmentes és antibakteriálisan kezelt padlót.

Azon az osztályteremben, ahol a gyerekek sok időt töltenek a padlón és játszanak, válasszon könnyen tisztítható textilpadlót. A Dacca Flotex Metro egy textilpadló megoldás, amely modern és változatos színpalettával érkezik.

Az étkezőben, a nappaliban és a folyosókban ideális választás a folyamatos Marmoleum padló, amely egy 100%-ban természetes antibakteriális linóleum. A természetes linóleum karbantartása és tisztítása egyszerű száraz vagy nedves felmosóval. Ellenáll a nagy forgalomnak, és hosszú ideig képes megőrizni megjelenését. A linóleum egyben kiváló hő- és hangszigetelő, rendkívül kopásálló és nagyon könnyen tisztítható.

A gyerekek rendkívül érzékenyek az éles sarkú területekre is. Válasszon lekerekített sarkú ágyakat, székeket és asztalokat. Ezenkívül a sérülésveszélyes tárgyakat, például faakasztókat, virágvázákat vagy figurákat az osztályteremtől eltérő helyen kell elhelyezni.

2. Vidám színek jelentéssel

Az óvoda kialakítása jelentős hatással van a gyermekek érdeklődésének befolyásolására. A biztonsági faktoron kívül azzal is tisztában kell lennünk, hogy az óvoda kialakítása milyen módon válthatja ki a gyerekek tanulási érdeklődését és összpontosítását az óra alatt.

Az óvoda rendezése során figyelembe kell venni a természet ihlette színeket, elemeket. A színpszichológiai ismereteket alkalmazni kell az óvoda kialakításánál, mivel a különböző színek különböző érzelmeket váltanak ki. Valójában a színek erős hatással vannak a gyermekek kognitív és gondolkodási készségeinek fejlődésére. A kora gyermekkor a gyermekek növekedésének legfontosabb szakasza.

A színelmélet szerint ezek jelentése:

Piros: Stimulál, energizál, cselekvésre ösztönöz, javítja a koncentrációt.

Narancs: Serkenti a kritikus gondolkodást és a memorizálást; növeli az étvágyat.

Sárga: Elősegíti a tudatosságot és elősegíti a szerotonin felszabadulását a boldog hangulat érdekében.

Zöld: Nyugtat és elősegíti a koncentrációt.

Kék: Javítja a kreativitást, az éberséget, a memóriát és a hangulatot.

Ibolya: bölcsességet és tekintélyt képvisel; tiszteletet parancsol.

Rózsaszín: Nyugtató hatású, csökkenti a pulzusszámot, energizáló hatású (telített árnyalatokkal kombinálva) vagy vigasztaló hatású (világosabb árnyalatokkal) Fekete: Elősegíti a hatékonyságot, kifinomult érintést biztosít.

Fehér: Egyszerűséget, tisztaságot, tisztaságot közvetít, és a tisztaság érzetét kelti.

Ezért az általános színtónusnak világosnak, pasztellnek kell lennie. Az erős tónusok fő árnyalatként használhatók, csak bizonyos részletek kiemelésére, mint például a főbejárat, a fürdőszoba ajtaja vagy az olvasósarok lehatárolása.

3. Tartós bútorok

Az óvodában a gyerekek tanulnak, játszanak, szórakoznak. A játék során fejlődik kommunikációs, koordinációs és logikus gondolkodási készségük. Az erős kíváncsiság mellett az óvodások energikusak és aktívak, ezért nagyon fontos a biztonságos és tartós bútorok kiválasztása.

Emiatt minden bútordarabot gondosan kell kiválasztani méret, forma és robusztusság szempontjából, hogy ellenálljanak a nagy igénybevételnek. A jó testtartás érdekében elengedhetetlen, hogy a bútorok megfelelő helyzetben legyenek. A gyermekek ebben a korban felnőnek, és támogatni kell őket az egészséges fejlődéshez.

Ezenkívül fontolja meg összecsukható székek és asztalok használatát, hogy sokoldalú tanulási teret biztosítson. Ha a bútorok összecsukhatók vagy könnyen mozgathatók, akkor szükség esetén elrakhatók, így a hely másként használható.

4. Hatékony világítás

Az óvodásokban még nem fejlődött ki a türelem, és nem maradnak sokáig egy helyben. Gyakran sokféle tevékenységük van, ezért az osztályteremben legyen elegendő hely a kicsik számára, hogy biztonságosan és élvezetesen végezhessék a tevékenységeket. Az óvodában kényelmes teret kell kialakítani a benti tevékenységek hatékonyságának javítása érdekében.

Éppen ezért elengedhetetlen a hatékony világítás az óvodában. A megfelelően megvilágított tanterem a napfény és a mesterséges világítás kombinációja révén optimális feltételeket teremt a tanuláshoz, a játékhoz és az alváshoz, javítva a kisgyermekek tevékenységeinek hatékonyságát.

Különös figyelmet kell fordítani azokra a világítótestekre, amelyeket gyermekmagasságban helyeznek el, például lámpákat vagy spotlámpákat a padló szintjén. Az is elengedhetetlen, hogy természetes anyagokból, például fából készült tárgyakat válasszunk, vagy olyanokat, amelyeket nem mérgező anyagokkal vagy lakkkal festettek.

5. Akusztikus tervezés

Egy óvodában is fontos az akusztikai kialakítás. Az osztálytermekben általában nagyon magas a zajszint. A tanároknak gyakran hangosabban kell beszélniük, hogy meghallják őket, a kisgyermekek pedig gyakran dührohamot kapnak, nagyon könnyen sírnak, durrannak a játékok, ami csikorgó hangokat és rendkívül zavaró háttérzajt jelent. A hangok és a beszéd érthetősége már a legkisebb gyermekek számára is fontos szerepet játszik.

Éppen ezért a nedvszívó anyagok használata segít csökkenteni a zajt. Az akusztikus panelek hatékonyságuk és sokoldalúságuk miatt ajánlottak, emellett lehetővé teszik az óvodai környezetnek megfelelő különböző formák kialakítását.

Az óvoda beosztása azért fontos, mert tükrözi a tanári kar tanítási stílusát és minőségét. A bútorok és dekoráció hozzájárul a gyermekek biztonságához és megkönnyíti a tanulást, különösen a korai években. Ha segítségre van szüksége óvodai, iskolai vagy iskola utáni osztályok felállításához, a DACCA modern és teljes megoldásokkal áll az Ön rendelkezésére, padlóburkolattól, tapétától, bútoroktól vagy világítótestektől kezdve.

Legyen naprakész a legfrissebb hírekkel. Kövesse a DCNews-t és tovább

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche