Lédús és piros paradicsom. Ez a célja mindazoknak, akik a közelmúltig ennek a zöldségnek a palántáit ültették az ágyásukba. Ahhoz, hogy szépek, illatosak és ízletesek maradjanak, érdemes egy kicsit segíteni a növekedésüket, hogy ne hagyjanak cserben a szüreti szezonban. Csak megfelelően trágyázd meg őket, és úgy fognak nőni, mint új korukban. A banánhéjat legalább három egyszerű módon használhatja trágyaként erre a célra.

A paradicsom trágyázása és miért használjunk banánhéjat?

A növényeknek legalább három elemre van szükségük az egészséges növekedéshez. Az egyik legfontosabb a nitrogén. Ez biztosítja a palánták megfelelő és gyors növekedését, és részt vesz a fotoszintézis folyamatában is. A foszfor viszont segít megerősíteni a növényeket és megvédi őket a fertőzésektől. A kálium viszont a terméskötődésért és a fejlődésért felelős. Ha igazán bőséges paradicsomtermést és első osztályú zöldséget szeretne, akkor érdemes a káliumra odafigyelni a termesztés során. Hol szerezhetjük be? A banán gazdag káliumforrás, különösen a héja, amely a gyümölcs elfogyasztása után általában a szemétben végzi.

Folyékony trágya banánhéjból a paradicsom számára

Hogyan készítsünk folyékony banánhéj műtrágyát paradicsom számára? Vonja be a családját ennek a gyümölcsnek az elfogyasztásába, hogy néhány héjat kapjon. Egyszerűen tegye a leszedett banánhéjat egy nagy edénybe, fedje le meleg vízzel, majd tegye félre legalább 24 órára. Ezt követően folyékony műtrágyával öntözze meg a palántákat és a bokrokat. Érdemes az általános arányt követni, ami egy liter víz egy banánra.

Szárított változat elfoglalt emberek számára

Ha nem tudunk gyorsan friss banánhéjhoz jutni, készíthetünk porított változatot is, amivel fel tudjuk raktározni magunkat, amit aztán vagy a paradicsompalánták mellé szórhatunk, vagy vízzel hígíthatunk. Csak szárítsuk meg a héjat a napon, daráljuk le, és öntsük egy edénybe. Hát nem egyszerű?

Ássuk a banánhéjat a földbe

Ha a fenti módszerek, amelyekkel a banánból trágyát nyerhetsz a paradicsom számára, nem győztek meg, egyszerűen ássuk el a banánhéjat a közeli termő bokrok talajába. Ez ideális kora tavasszal, mivel a paradicsom már május közepén képes lesz az életadó káliumot felvenni. A banánhéj elásásakor ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg a növények gyökereit. A legjobb, ha a héjakat előzetesen kisebb darabokra vágjuk.

Kapcsolódó cikkek:

Talaj a paradicsom számára. Milyen talajba vetni és ültetni a paradicsomot?

Trágya banánhéjból. Táplálja a növényeket és elűzi a levéltetveket.