A szép és dús paradicsom minden kertész szemét gyönyörködteti. Sok hónapot töltünk a gondozásukkal, hogy a szezonban szedhessük és fogyaszthassuk őket. Figyeljük, ahogy megjelennek az első zöld gömbök, majd nőnek és pirosodnak, amíg ki nem pukkadnak. Miért pukkadnak ki a paradicsomok? Hogyan kezeljük?

A kipukkadt paradicsom látványa sok házikertésznek megszakítja a szívét. A sok erőfeszítés, a hónapokig tartó magtermesztés, öntözés és trágyázás könnyen kárba veszhet. Az ilyen módon károsodott paradicsom gyanússá tesz bennünket..

Meg lehet enni őket vagy nem? Tehát hogyan kerüljük el a repedést? Mindent elmagyarázunk.

Miért pukkan ki a paradicsom?

A megrepedt paradicsom leggyakoribb oka az egyenlőtlen öntözés.. Amikor egy kicsit túlöntözzük őket, majd sok vizet (vagy nagy mennyiségű esőt) öntünk rájuk, hogy pótoljuk a hiányt, a talaj nedvességtartalma hirtelen megváltozik. Ekkor a paradicsom felkapja az összes vizet, hogy „tartalékba” raktározza. Ettől megduzzadnak, és a héjuk felpattanhat. A paradicsom több más okból is kipukkad. Ezek közé tartozhat:

  • túl kevés levél,
  • túl intenzív nitrogéntrágyázás (növeli a növények törékenységét),
  • káliumhiány,
  • nem megfelelő paradicsomfajták (ha tudjuk, hogy nehéz a talaj rendszeres nedvességtartalmát fenntartani és a fenti feltételeknek megfelelni, akkor válasszunk ellenállóbb fajtákat, pl. Koralik vagy Koneser F1).

Mit tegyünk, hogy a paradicsom ne repedjen meg? A legfontosabb dolog az, hogy rendszeres öntözés. Ügyeljünk arra, hogy a talaj ne legyen száraz.

De ha mégis, ne öntsünk bele egyszerre több liter vizet. A növényeket fokozatosan, több napon keresztül öntözze, hogy a páratartalmat kissé növelje. Ügyeljen a levelek eltávolítására és a megfelelő trágyázásra is.

Meg lehet enni a repedt paradicsomot?

Amikor repedt paradicsomot látunk a bokrokon, az első gondolatunk az: „Tényleg hiába volt az a sok munka, és most ki kell dobnom őket?”. Szerencsére erre nincs szükség. A zöldségeket azonban érdemes közelebbről szemügyre venni, és ellenőrizni, hogy nem kezdtek-e rothadni.

A felszíni sérülések könnyen gyógyulnak. és így nem rothadnak vagy penészednek gyorsan. Más a helyzet mély repedés esetén. Ilyenkor a paradicsomot a lehető leghamarabb meg kell enni., alaposan ellenőrizve, hogy minden rendben van-e.

Kapcsolódó cikkek:

Ezeket a zöldségeket júliusban vetheted. Gyorsan élvezni fogja a termést

Lát ilyen változásokat a paradicsomleveleken? Gyorsan cselekedjen, ez egy veszélyes betegség