Patok csodálatos borából. Ez történik, ha nem tárolja megfelelően

Ha a legjobb minőségben szeretné élvezni a bort, akkor azt megfelelően kell tárolnia. Az otthoni borüzletek a legjobb megoldás. Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

A jó borok ínyencei törődnek azzal, hogy kedvenc italuk minősége a legmagasabb szinten maradjon. Ehhez olyan optimális feltételeket kell teremteni, amelyek között a bor a minőségromlás veszélye nélkül fejlődik. A fő kritérium egy adott borfajtához megfelelő állandó hőmérséklet. A stabil páratartalom, a fényhez való minimális hozzáférés, az ütések kiküszöbölése és a dugaszolt palackok esetében a fekve tárolás is fontos szerepet játszik. Ha nem rendelkezik ezeknek a követelményeknek megfelelő borospincével, akkor bízza borait egy házi borospincére. A piacon végtelen számú modell áll rendelkezésre, amelyek közül pontosan az Ön igényei, elképzelései és lehetőségei szerint válogathat.

Hol kezdjem?

Az első szempont, amelyet figyelembe kell vennie, mielőtt otthoni borosszekrényt vásárolna, a tárolni kívánt palackok száma. Ha csak alkalmanként kényezteti magát egy pohár borral, akkor egy kisebb, 8-18 palackos változat is elegendő. Ha a nagy rajongók közé tartozol, találsz egy olyan modellt, amely több tucatnyi darabot is kéznél tarthat. A kínálatban megtalálhatóak a 100 palack feletti kapacitású boros szekrények is, melyeket elsősorban professzionális létesítményekben használnak, de a szenvedélyes gyűjtők igényeit is kielégítik.

A típus összefügg a tárolt borok számával is. A fehér-, vörös- és habzóborok tárolási hőmérsékleti követelményei eltérőek. Ha csak egy típust részesít előnyben, egy egyzónás borosszekrény is elegendő. Többféle borhoz megfelelő megoldás a két- vagy többzónás borosszekrény, mely az egyes belső részeket eltérő hőmérsékletre tudja hűteni.

Vigyázz a napsütésre

A kiválasztásban fontos szerepet játszik a belső elhelyezkedés is. A gyártók szabadon álló boros szekrényeket kínálnak, amelyeket elhelyezhet a konyhában, a nappaliban vagy a kamrában – egyszóval bárhol, ahol van szabad hely. A második lehetőség a beépített boros szekrény, amelyet közvetlenül a konyhába építhet, akár egy sütőt vagy mikrohullámú sütőt. Mindkét esetben azonban olyan helyet kell választani, ahová nem esik közvetlen napfény – mert hatása nem kívánt kémiai reakciókat vált ki a borban. A modern borospincék ma már általában jó minőségű, UV-sugárzás elleni védelemmel ellátott üvegekkel vannak felszerelve, mégsem ajánlatos ezeket az ablakokkal vagy erkélyajtókkal szemben helyezni. Ugyanígy nem célszerű beépített borosszekrényt a főzőlap és sütő mellé, illetve szabadon állók esetén a kandalló, radiátor mellé helyezni.

Szeretne többet megtudni?

– mi a különbség a hűtő hőelemes és a kompresszoros borhűtő között

– mekkora a hazai borboltok energiafogyasztása

– mi a különbség az olcsóbb és a drágább modellek között

– miért érdemes a saját szemeddel látni a borboltot vásárlás előtt

– milyen további funkciókkal kell rendelkeznie a borüzletnek

Mindezt és még sok más információt és tippet a legjobb termékekről a DŮM & ZAHRADA magazin szeptember 15-én megjelenő októberi számában találhat.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche