Patzarosalata: Egy görög céklasalátánál semmi sem jobb. De kevesen ismerik

A céklát nálunk inkább télies dolognak tartják. Vitaminokat hoz, ha kint nagyon fúj a szél, és kevés a friss zöldség. De a görögök egész évben magukénak veszik ezt a gyökérzöldséget. Miért ne, mert ez a Patzarosalata salátájuk alapja! A görögöknél a cékla kedvelését valószínűleg a történelem adja. Az ókori görögök és rómaiak természetes gyógymódként használták ezt a hagymát fog-, fejfájás, bőrproblémák vagy láz esetén.

Forrás: Youtube

Áldozat az isteneknek

A legenda szerint Aphrodité istennő is szerette a céklát, aki zöld leveleit szépítő hatásra használta. A répalevél még az istenek áldozati műtárgyává is vált. Leggyakrabban Apolló istennek adományozták, akit a helyiek nagyra értékeltek. Apollón volt a közvetítő az ember és az istenek közötti kommunikációban. És az, hogy ő az oldaladon áll, mindig kifizetődő volt.

Vitaminok forrása

Míg egykor drága cikk volt a répalevél, ma már néhány koronáért megvásárolható az egész cékla (beleértve az áhított gyökeret is). Ezért ne habozzon, készítsen „ételt a (görög) isteneknek”, amely rengeteg C-, B-vitaminnal és ásványi anyagokkal (különösen káliummal, kalciummal és magnéziummal) biztosít majd. Nem hiába mondják, hogy az ember egészséges, mint a cékla… A cékla hihetetlen immunerősítő! Tehát ne habozzon, és kezdje el a Patzarosalata elkészítését. Előnye, hogy ezt a különlegességet kétféleképpen is élvezheti – klasszikus salátaként vagy kenhető formában. Mind a két verziót bemutatjuk!

Saláta változat

A hámozatlan céklát puhára főzzük. Kihűlés után meghámozzuk és kockákra vágjuk. Keverje össze a zöldségeket ½ kanál dióval (használhat fenyőmagot vagy pisztáciát), 2 gerezd zúzott fokhagymával és 1 marék lapos petrezselyemmel. Ízesítsük a keveréket egy csipet sóval, citromlével és olívaolajjal. Végül keverj a salátához 2 evőkanál fehér görög joghurtot. Hagyja a Patzarosalatát a hűtőszekrényben kihűlni, és használja könnyű vacsorának.

Spread változat

A megfőtt céklát feldaraboljuk, és rövid ideig turmixoljuk egy szelet fehér pirított kenyérrel, 2 gerezd fokhagymával, ½ kanál dióval, egy marék petrezselyemmel, kevés ecettel és olívaolajjal. A kapott keveréket sóval ízesítjük és 1 evőkanál fehér görög joghurttal összekeverjük. Utána hűtőben pihentetjük egy kicsit a megkenni. A kenhető jó falat vagy csemege a látogatóknak.

kapcsolódó cikkek

Erőforrások:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche