Pázsit tavasszal: A legfontosabb, hogy most dús legyen, de jól kell csinálni!

Források: ,

Egy gyönyörű pázsit erőforrásokat és munkát is igényel

Szinte minden földtulajdonos rendelkezik pázsittal. Bár lehet némi fenntartásunk a rövidre nyírt pázsittal kapcsolatban, az tény, hogy funkcionális és gyönyörű zöld területről van szó. Ha nem lenne pázsit, akkor valószínűleg a kertnek azt a részét kellene aszfaltozni, ahol mozogni szeretnénk, és ahol azt szeretnénk, hogy legyen elég hely mindenféle dolognak. De valószínűleg nem ezt akarjuk.

Ha igazán zöld szőnyeget szeretne termeszteni, egyszerűen a legjobb és legjobb minőségű pázsitot, akkor ez sokba kerül. Nem csak a finanszírozás a létesítésben és a karbantartásban, hanem rengeteg munka is.

Forrás: Youtube

Tavaszi gyep előkészítés

Mielőtt a tavaszi gyep gondozásához tartozó tevékenységeket sietnénk felsorolni, hozzá kell tenni, hogy ezek közül a munkák közül sokat nem a többség végzi el. Persze ez a gyepfelület nagyságától is függ. Valószínűleg nem fog beruházni egy tisztítógép és talán műtrágya vásárlásába minden előkertbe vagy kis hátsó udvarba. De hogyan nézzen ki a nagyobb területek gondozása, ahol igazán jó minőségű füvet szeretne?

Az első tavaszi fűnyírásnak, vagyis a takarításnak, amely egyúttal a leveleket is összegyűjti, és legfeljebb harmadával nyírja le a füvet, meg kell előznie a füvön végzett tavaszi munkák teljes listáját. Válasszon száraz időt ehhez a munkához, amikor a pázsit nem vizes, és a napi hőmérséklet 10 °C felett marad.

Hogyan lazítsuk és szellőztessük a gyepet

A vertikálást speciális eszközökkel lehet elvégezni. A legegyszerűbbek a vágófelületű gereblyék a nyíráshoz, de nagyobb területekhez érdemes egy fűnyíróhoz hasonló vágógépet használni. A vertikálozás alapvetően a pázsit metszését jelenti. Ez egy függőleges (verti) vágás (az angol vágásból). Néha a scarification szót is használják (az angol scar vagy scar szóból). A gyep ideális bolygatása csak nagyon sekély, azaz nagyjából két-három-öt milliméter.

A vertikációt csak jól gyökerező gyepen végezzük. Ha nem végez évente kétszer rendszeresen karifikációt, akkor azt keresztirányban és hosszirányban megfelelően végezze el. Vertikuláció után gereblyével ki kell fésülni a fűből a száraz szár és a moha maradványait.

Más, speciális eszközökkel végzett módszereket is alkalmaznak a mélyduzzadáshoz, például levegő- vagy víznyomással történő mélyduzzadáshoz. Ezeket azonban nagy használható területeken, például golfpályán gyakorolják.

Mélyebb beavatkozás, de bizonyos térközzel a levegőztetés. Ahogy a neve is sugallja, ez a felkavarás állítólag levegőzteti a gyepet. A szellőztetés azonban részben a skarfikáció során is előfordul.

A pázsit homokfúvását szikesítés és levegőztetés után végezzük. Minden négyzetméter gyephez 4-8 liter homokra lesz szüksége. Minél agyagosabb a talaj, annál több homokot kell hozzáadni a gyephez. Szilikahomokot használnak, vagy olyat, aminek a kalciumtartalma a lehető legkevesebb 0-2-es frakcióval.

Milyen más előnyökkel járhat az áll?

A gyep meszezését akkor végezzük, ha a zöld szőnyegen keresztül kinőtt mohától szeretnénk megszabadulni. Megfontoltan kell megközelíteni, mivel nem célszerű jelentősen megváltoztatni a talaj pH-ját. A moha savas talajban, a pitypang lúgos talajban nő.

A pázsit trágyázása hosszú távú, körülbelül egy hétig tartó hatású műtrágyákkal alkalmas. A műtrágyákat a gyep kiszóródása után alkalmazzuk, mindig jobb, mint szárazon, amikor a műtrágya megégetheti a növényeket.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche