Végeztél már minden őszi munkáddal? Ne felejtsen el gondoskodni a gyümölcsfáiról sem, különösen a permetezésről. Ez az egyszerű, de okos módszer garantálja a gyümölcsöző betakarítást a következő szezonban és védelmet a betegségek és kártevők ellen. A kertészeti naptár egy konkrét dátumot jelez.

Fotó: shutterstock/DROPERDER

A kertészkedés elengedhetetlen mindazok számára, akik termést, növényeket ápolnak, és alig várják a következő szezont. A végső betakarítás, illetve a téli felkészülés mellett érdemes figyelni többek között a gyümölcsfák gondozására is. Néha egy ilyen egyszerű módszer bizonyul a kulcsnak!

Mikor a legjobb idő a gyümölcsfák metszésére? A metszés önmagában nem elég

A kertészeti naptár segít a tervezésben, és megmutatja, mikor a legalkalmasabb kezdeni. Igaz, az ősz nagyrészt a szezon utáni takarításról, az utolsó termés betakarításáról és a téli hideg napokra való felkészülésről szól. Kiderült azonban, hogy szeptemberben érdemes megjegyezni egy részletet – ez az információ érdekes lehet azoknak, akik parcellákon vagy kertekben termesztenek gyümölcsfákat, és a következő évben szeretnék növelni a hozamot.

Valószínűleg nem kell itt senkit emlékeztetned erre a vágás vagy a szokásos gondozás kulcsfontosságú részlet, amely magát a növényt és a későbbi betakarítást is befolyásolja. Az egyik emlékeznivaló tehát az őszi permetezések használata. Jelenleg a tűző nap távolodik, a hőmérséklet pedig elviselhetőbb szintre süllyed – így nincs jobb alkalom arra, hogy növényeinket olyan keverékkel permetezzük, amely megelőzi a betegségeket, a kártevőket és elpusztítja mindenféle kórokozót.

Az őszi permetezés nemcsak a gombák ellen jelent hatékony védekezést. Az év ezen szakaszában végzett kezelések kevésbé károsak, mint a tavasszal végzett kezelések. Ebben az évszakban a fákon már nincs gyümölcs, virág, így nem áll fenn a veszély, hogy veszélyes anyagok kerüljenek az asztalunkra kerülő ételekbe. További előnye, hogy a permet az ágak minden zugába-zugába bejut, így nagyon hatékonyan távolítja el a kórokozókat. Ráadásul nem sérülnek a beporzók, amelyek például tavasszal sajnos elpusztulhatnak egy ilyen érintkezés után.

Érdemes ősszel permetezni ezzel a spray-vel a gyümölcsfáit – a következő szezonban meghálálja majd

Az őszi permetezés a négy leggyakoribbra osztható. Az első az egy almafák varasodása ellena másik ellen baracklevél fürtökharmadik ellen a gyümölcsfák bakteriális rákja (főleg cseresznye) a utolsó levél varasodás ellen. A probléma függvényében kiválasztjuk a megfelelő készítményeket. Azonban az összes említett spray lesz vegyi anyagokon alapul, például. almafa varasodás esetén a kezelést el kell végezni öt százalékos karbamid oldat. Akkor nem riasztanak el minket a jellegzetes fekete foltok a leveleken és a terméseken.

Ha azonban azt szeretné, hogy a termés legyen teljesen ökológiai és hasonló keverékek nélkül egyszerűen használjon természetes összetevőket, amelyek ugyanolyan jól működnek. Használhatja például az őszibarack levelek göndörségére permetezni csalán, zsurló vagy repce kivonatából. Azonban mindkét esetben ne feledje, hogy a siker kulcsa a permetezés megfelelő időpontja – ideális esetben szeptember második felébenamikor az aratás mögöttünk van.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Fuss a kertbe, és csinálj egy dolgot a rózsákkal tél előtt. A rügyek nagyobbak lesznek, mint valaha

Mit vágjunk szeptemberben? Tanácsok régi kertészektől. Nagyon sok dolgunk van