Chamelaucium uncinatum, ennek az Ausztráliából származó növénynek azonban nincs szlovák neve, érdekes megjelenésű növény. Ráadásul nem igényel sok karbantartást. Ennek ellenére a szlovák háztartásokban meglehetősen ritkán találkozhatunk vele. Mit kell tehát tudnia, ha viaszvirágot szeretne otthon termeszteni?

A viaszvirág természetes módon Ausztráliában fordul elő. A mi éghajlatunkon elsősorban cserepes növényként termesztik, és ilyen körülmények között akár egy méter magasra is megnőhet. Kompakt, erőteljes habitusú és fehér, rózsaszín vagy lila virágai olyanok, mintha viaszba öntötték volna őket.. Plusz március és június között jelennek meg, és csodálatosan illatosak.. Ez a növény tehát tökéletes kiegészítője lehet a legkülönbözőbb belső tereknek, ha betartunk néhány szabályt.

Viaszvirág: a palánták gyönyörűen fejlődnek ilyen körülmények között. A gondozás alapelvei

Ha „viaszvirágot” szeretnénk otthon, nagyon fontos lesz a helyének megválasztása. Ennek a helynek napos helyen és nyáron kint is elhelyezhető. Télen érdemes kissé alacsonyabb, 10-15 Celsius-fokos hőmérsékleten tartani. A viaszvirág optimális szubsztrátja a következő könnyű és jó vízelvezetésű, lehetőleg semleges vagy enyhén savanyú talaj. Ne feledkezzünk meg a vízelvezetésről. Ami a az öntözésnek bőségesnek kell lennie, de nem túl gyakori.. A felső rétegnek a következő öntözés előtt kissé meg kell száradnia. A növény jobban tűri a rövid távú szárazságot, mint a túlöntözést. Ne feledje azt sem, hogy öntözés után a csészealjból öntse le a felesleges vizet. Öntözés télen még ritkábban: két-három hetente egyszer. Ha lehetséges, a használt víznek viszonylag lágynak kell lennie.

„Viaszvirág”: termesztés. Tartsa szem előtt ezeket a tippeket, és a növény sok éven át elkíséri Önt.

Egyéb kezelések mellett először is érdemes megtermékenyítés. Ez nagyon pozitív hatással van a növény virágzására és a a virágok megjelenése után két-három hetente kombinált műtrágyát lehet kijuttatni.. Fontos továbbá, hogy az elhalványult virágzatokat visszavágjuk. A nyugalmi időszak végén óvatosan gömb alakot adhatunk helyette a növénynek. A ‘Waxflower’-t nem kell túl gyakran átültetni. Nyugodtan megvárhatjuk, amíg a gyökerek jelentősen kinövik a virágföldet. Ha azonban szükséges az átültetés, akkor azt késő télen vagy kora tavasszal ajánlott elvégezni.

A virágkötők gyakran használják a „viaszvirágot” kompozíciókban és csokrokban, mert a virágok rendkívül tartósak. Érdekessége, hogy A növény tűszerű levelei finom citromillatot árasztanak, ha az ujjakkal megdörzsöljük őket.. Ez tehát egy olyan faj, amely sokféleképpen gyönyörködtet, és érdemes megvásárolni.

Kapcsolódó cikkek:

Virágozni fog, de nem a megfelelő ösztönzés nélkül. Hogyan bátorítsuk a zamiokulkát a virágzásra?

Úgy néz ki, mint egy orchidea, de jobb, ha nem ajándékozod senkinek. A „szegénység virágának” nevezik.