Pünkösdi rózsa: nagy áttekintés a fajokról. Hogyan neveljük és szaporítsuk őket most nyáron?

A bazsarózsás rét a fővárosi botanikus kertben található. Prága m. a kert egyik legvonzóbb kiállítása, amely virágaival évente több ezer látogatót vonz. A kiállítás fő gyűjteményét képező bazsarózsa mellett érdekes magnóliagyűjteményt és számos hagymát is kínál. A bazsarózsa réten egy kiterjedt bazsarózsa gyűjtemény mutatkozik be teljes szépségében, melynek átfogóbb gyűjteménye már a 90-es években kialakult. A 2011-ben a nagyközönség számára elérhető kiállítást Adriana Skálové szerző fa tematikus elemekkel egészíti ki művészileg. A Four Seasons névre keresztelt teljes készlet az évszakok rendszeres váltását szimbolizáló kapukból áll, és négy pad, trón és a látogatók pihenését szolgáló padok egészítik ki.

Színes és illatos felvonulás

A kiállításon ennek a növénynek több mint ötszáz különböző faját és fajtáját tartalmazó egyedülálló gyűjtemény tekinthető meg, így Európa egyik legjobb gyűjteménye. Ez egy átfogó gyűjtemény, amelyben mintát talál a pünkösdi rózsa összes csoportjából, és áttekintést kap számos fajtájukról. A gyógynövényes bazsarózsa gyűjtemény központi részét a kínai bazsarózsa (Paeonia lactiflora) fajtáinak nagy csoportja, valamint a fajok közötti kereszteződéssel létrehozott gyógynövényes pünkösdi rózsafajták alkotják. A kollekció érdekessége az intergroup (Itoh) hibridek. A fás szárú pünkösdi rózsafajták között kiterjedt csoportja van a bokros bazsarózsa (P. suffruticosa), a gyöngybazsarózsa (P. x lemoinei) stb. fajtáinak. A gyűjteményben megtalálható néhány botanikai bazsarózsa, azaz őshonos faj is, amelyek szintén a fajok közé sorolhatók. veszélyeztetett. Művelésükkel, különösen, ha ismert az eredetük, a botanikus kert hozzájárul megőrzésükhöz.

Az egész világ bazsarózsa

A bazsarózsa évelő fűszernövények vagy lombhullató cserjék vagy félcserjék, és a bazsarózsa család (Paeoniaceae) egyetlen nemzetségét alkotják. Viszonylag széles előfordulási területük van. Az északi félteke minden kontinensén megtalálhatók. Legtöbbjük a Földközi-tenger térségében, a Kaukázusban és Kínában nő, mindössze két faj származik Észak-Amerikából. A legtöbb faj sok fényt igényel, napos vagy világos vándorárnyékos helyekre alkalmas. Másrészt a kelet-ázsiai erdei pünkösdi rózsafajok egy kisebb csoportja az árnyékot vagy a félárnyékot kedveli. Eddig hozzávetőleg hatvan fajt írtak le, de a legújabb tanulmány mindössze 36 pünkösdi rózsafaj létezéséről számol be. A kertészeti gyakorlatban a bazsarózsát lágyszárúra és fás szárúra osztják.

Ősi gyógynövények

A bazsarózsa latin neve (Paeonia) a görög mitológiából származik – Paión az istenek orvosa volt, ami sok mindent sejtet. Évezredek óta kapcsolatban állnak az emberekkel. Régi kultúrnövények, amelyeket sokrétű felhasználásuk és vitathatatlan esztétikai értékük miatt termesztettek. Bizonyított, hogy Kínában a bazsarózsa már Kr.e. két évszázadban ismert és széles körben használt gyógynövény volt, és az ókori Görögországban és Rómában is segítette a gyógyulást. A kínai gyógyászatban a fás szárú pünkösdi rózsa gyökereinek szárított kérge mellett a gyógynövényes bazsarózsa gyökereit is használják gyógyszerként. A bazsarózsából készült készítmények segítenek vérzés, menstruációs problémák vagy bélfertőzések esetén, valamint például túlzott izzadás vagy epehólyag- és prosztatagyulladás esetén. Antiszeptikus, lázcsillapító, véralvadásgátló, nyugtató, fájdalomcsillapító, görcsoldó, sőt hipotóniás hatást mutatnak. A Távol-Keleten a kerek bazsarózsát még mindig sok probléma kezelésére használják.

A bazsarózsa azonban más célokat is szolgált. Az angolok fűszerként használták a magjaikat, és népszerű parfümöt készítettek a virágokból. A szörpök színezésére szárított piros virágokat használtak. A Kaukázusban a gyapjút vagy a selymet kaukázusi bazsarózsával festették. A magvak a középkorban az amulettek részei voltak. Egyes területeken a kását még a helyi bazsarózsa gyökereiből is készítettek.

Termesztés és szaporítás

Forrás: Youtube

A nálunk általánosan termesztett bazsarózsa nem különösebben igényes növény. Fagyállóak, de fontos, hogy a széltől védett helyet találjanak. Az átültetést vagy az új növények ültetését célszerű augusztus végén-szeptember elejére végezni, hogy a tél előtt elegendő idejük legyen gyökeret ereszteni. A pünkösdi rózsa ültetésénél fontos szabály a helyes ültetési mélység betartása. A lágyszárúakat sekélyre, úgynevezett háromujjasra ültetjük. Ha túl mélyre ülteti őket, nem jutalmazzák meg gyönyörű virágokkal. Éppen ellenkezőleg, fás szárú pünkösdi rózsa esetén a mélyültetés megfelelő, a növények könnyebben fejlesztik ki a gyökérrendszert.

A lágyszárú pünkösdi rózsa szaporításának legegyszerűbb módja a nagyobb fürtök ismételt felosztása augusztus és szeptember fordulóján. Magról is lehet új növényeket nyerni, de ezeket a tél folyamán rétegezni kell – át kell menni a hideg fázison, hogy a magok ne csírázzanak ki idő előtt. Ez a módszer különösen alkalmas botanikai bazsarózsa szaporítására, de nem garantálja az egységes utódokat. A fás szárú pünkösdi rózsa szaporítása viszont nem könnyű feladat, ez is oka a magas piaci árnak. Ha nagy bazsarózsa bokorunk van, akkor megpróbálkozhatunk vele a szétválasztással vagy az oldalhajtás lerúgásával, amelyen szintén segíthetünk, ha az oldalhajtást a földhöz horgonyozzuk, hogy le tudja verni a gyökereit. A vágás nehéz, jelentős tapasztalatot és jó technikai hátteret igényel. A legelterjedtebb módszer az oltás, de három-négy évbe telik egy növény felnevelése.

Mivel kell kombinálni őket?

A bazsarózsa különösen a vidéki kertek szép része, ahol magányosan vagy kisebb csoportokban is használható. Nem könnyű azonban kombinálni őket más növényekkel. Különösen alkalmasak a hagymák, valamint például a napvirág, a sás, a mogyoróhagyma, a klematisz, a mogyoróhagyma, a kagyló, a toboz vagy a búzavirág. A bazsarózsa és a magasabb fák, különösen a tűlevelűek szép kombinációja, amely megfelelő hátteret biztosít a világosabb virágú növények számára. A kisebb bazsarózsa hálás sziklanövények. Kínában különösen népszerűek a nagyüzemi telepítések. Kertekben, parkokban találkozhatunk velük, vagy a hétköznapi városi növényzet gyönyörű részei.

A cikk szerzője a Prágai Botanikus Kert gumós és erdei növényeinek kurátora. Bővebben

kapcsolódó cikkek

Forrás: Receptář magazin

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche