Pünkösdi rózsa virágzás után: mit tegyünk velük most? A vágás nem az egyetlen dolog

A bazsarózsa Kínából származik, ahol a tövis nélküli rózsa beceneve. A helyiek nemzeti virágnak tartják, és példátlanul tisztelik. Az erő, az erény és a jólét szimbólumának tartják. Latin neve – Paeonia – a görög mesékből származik – Paión gyógynövénytudós szerint. Állítólag egykor bazsarózsaporral meggyógyította Zeuszt, a görög istent, és hálából (hogy megvédje Aszklépiosz féltékeny istenétől) varázsolta azt a gyönyörű virágot, amelyet ma bazsarózsaként ismerünk.

Forrás: Youtube

Díszgyógyászat

A világon mintegy 6500 pünkösdi rózsafaj él. Európába csak a középkorban jutottak el. A tengerészek gyógyszerként importálták őket, amellyel a kínai orvosok különféle betegségek, például fejfájás, asztma, görcsök vagy májbetegségek kezelésére használtak. Európában a pünkösdi rózsa inkább hólyag-, gyulladás-, vérrög- és „fájdalomcsillapító”-ként ismert. Bár ezek a virágok békésnek tűnnek, gyógyszerként mellékhatásaik vannak. Főleg emésztési problémákról van szó, így ha valaha is bazsarózsa virágot vagy gyökeret használ a kezelésre, akkor csak kis mennyiségben.

Minden bazsarózsa gyönyörű

Ha otthon szeretne bazsarózsa kertet építeni, több lehetőség közül választhat. Ennek a növénynek különféle fajtái kaphatók a piacon. Klasszikus a Paeonia officinalis, amely Olaszország alpesi vidékeiről származik. Mészkősziklákon nő, és hasonló típusú talajt igényel a kertben.

Népszerűek a fehér virágú pünkösdi rózsa is, amelyek egyszerű virágai különböző árnyalatúak – a hófehértől a rózsaszínen át a sötétvörösig. Bónuszuk a gyönyörű megjelenés és a bódító illat. Ha valami különlegesre vágysz, akkor nyúlj a fás szárú pünkösdi rózsához, amelyek kis virágúak és egy terebélyes bokorra emlékeztetnek. Még a bazsarózsa is szelíd hatású, amely ma már meglehetősen veszélyeztetett faj Európában.

Hogyan neveljünk pünkösdi rózsát

Kiválasztottad a kedvenc bazsarózsa fajtádat? Akkor keress neki egy szép napos, hátszél helyet a kertben. Legyen óvatos a helykereséskor, mert a bazsarózsa nem szereti az átültetést, és szeret 15 évig egy helyen tartózkodni. Ha már van egy szép sarka, akkor kezdjen el fogadni.

Ássunk egy 50 x 50 x 50 centiméteres lyukat. Ültessük el a bazsarózsát, hogy a rügyek lélegezzenek. Ha túl mélyre ülteti, elpusztulhat.

Mit fog kibírni?

Ha jó életet szeretne adni bazsarózsának, akkor válasszon meszes, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt. Erőfeszítéseid jutalma egy virággal borított bokor lesz minden májusban. Azt mondják, a szomjúság örök. Ezeknél a virágos növényeknél viszont igaz, hogy főleg a fiatalabb bazsarózsa szenved az erősebb öntözéstől. Az idősebb zöldek már nem annyira éhesek a vízre, és könnyen ellenállnak a szárazságnak.

Mi a helyzet a bazsarózsával virágzás után?

Bár a bazsarózsa gyönyörű, csak nagyon korlátozott ideig virágzik. Ha a bazsarózsa elvirágzott, nem szabad sorsukra hagyni. A tapasztalt kertészek azt javasolják, hogy az elhasznált virágokat fertőtlenített eszközökkel vágják le. Az elhervadt virágok különféle kártevőknek és gombáknak adnak otthont. A veszély elkerülése érdekében a bokor alatti lehullott szirmokat is fel kell takarítani.

A növény tisztítása során ne vágja le a leveleket. Ezek a bazsarózsák oxigén- és napenergia-forrásként szolgálnak.

Komposzt vagy ásványi műtrágya

Virágzás után elegendő öntözést és trágyázást biztosít a bazsarózsának. Ideális a kenhető komposzt vagy ásványi műtrágya. Jövőre szép virágárral jutalmaz meg. És ne felejtsd el. A pünkösdi rózsával minél idősebbek, annál szebbek lesznek! Szóval van mire várnod.

kapcsolódó cikkek

Források: ,

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche