Raclette sajt: Mi az, miért érdemes kipróbálni és mivel fogyasszuk?

A Raclette igazi svájci ételnek számít, de nem csak ott lehet élvezni (a legfontosabb tudni, hogyan kell). Íme, mit kell tennie, ha igazi alpesi csemegét szeretne készíteni magának, de messze van a hegytől.

Mi az a raclette?

A Raclette egy olyan étel, amely olvasztott viszkózus sajtból áll, különféle hús- és növényi adalékokkal. A franciák és a svájciak szeretnek azon vitatkozni, hogy melyikük találta fel először a raclette-et. A franciák általában hivatkoznak a névre: a racler franciául „kaparni” vagy „kaparni”. Valójában a trükk az, hogy a raclette-et a tűz közelébe helyezzük, és kikaparjuk a lassan olvadó sajtot. A svájciak nemzeti ételüknek tekintik a raclette-t, mivel az első említést Obwalden és Nidwalden kantonból származó kolostor kézirataiban találták meg. Végtelenül lehet vitatkozni, de egy dolog világos: a raclette-t valahol az Alpokban találták fel, és ezért a finom találmányért köszönetet kell mondanunk a pásztoroknak, akik a tűz fölött sajtot olvasztottak, hogy kenyérre kenjék vagy marhahúst fűszerezzenek.

Nem minden tűzön megolvadt sajt azonban raclette. Egy igazi raclette legyen sűrű, de inkább rugalmas hús: hevítve nem habzik és nem folyik. A sajt könnyen megkülönböztethető jellegzetes illatáról: amikor a raclette a tűzbe üti, nyers gomba illata van benne.

Hogyan készítsünk raclette-et otthon?

Ha még nincs jegyed Svájcba, de nagyon szeretnéd kipróbálni a raclette-et, otthon is elkészítheted. Szerencsére a svájci sajtokra nem vonatkozik a tilalom, így jó eséllyel talál raclette-et a boltban. A sajt megfelelő olvasztásához speciális eszközre lesz szüksége: egy raclette készítőre.

Ez egy kis asztali kétszintes panel, amely lehet elektromos vagy széntüzelésű. A készlet kis, színkóddal ellátott, ék alakú serpenyőket tartalmaz, így az asztalnál mindenki nyomon követheti az adagja készenléti fokát. Általában az edények az alsó szinten helyezkednek el. A tetején köreteket süthetünk: zöldségeket, húsdarabokat, olajbogyót vagy akár tenger gyümölcseit is. Ha elkészültek a töltelék hozzávalói, összekeverjük a burgonyával, és megtöltjük ugyanazzal a sajttal, ami a földszinten megolvadt.

Egy ilyen rendezvénynek nem csak az a célja, hogy svájci stílusban ízletes és kielégítő vacsorát fogyasszunk, hanem az is, hogy a családot vagy a barátokat egy közös asztalhoz gyűjtsük, és szívből jövő beszélgetéseket folytassunk.

Van egy másik típusú raclette is, amely Svájcban éttermekben, sőt magánházakban is megtalálható. Ez egy fél fej sajttartó állvány, amely fölé nyitott grillszerű fűtőelem van elhelyezve. Hő hatására a sajt felső rétege olvadni és barnulni kezd, speciális késsel egy tányérra vágják, majd a következő adagot megolvasztják. Nem lesz olyan szép, de talán ez a legjobb módja az elkészítésének. Az így felolvasztott raclette mellé általában pácolt zöldségeket és főtt burgonyát, valamint kolbászt szoktak tálalni.

Tálalás raclette

Természetesen grill funkcióval rendelkező sütőben is süthetünk raclette-et. Ugyanolyan finom lesz, de sokkal kevésbé ünnepi. Ugyanakkor egyáltalán nem szükséges elkészíteni a raclette-et: egyszerűen felvághatja és hidegen kipróbálhatja.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche