Manapság sokan félnek a kiberbűnözéstől. Gyakori, hogy szemkamerákat ragasztanak a laptopok fölé, hogy megakadályozzák, hogy a hackerek kémkedjenek utánunk. Kiderült, hogy az ilyen intézkedések nem biztos, hogy elegendőek.

A laptop vagy táblagép kameraszeme fölé ragasztott tapasz vagy átlátszatlan szalagdarab gyakori jelenség. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói egy tanulmányt végeztek, amely bebizonyította, hogy nem csak a kamera számít. A hackereknek van egy másik módjuk is arra, hogy kémkedjenek áldozataik után.

Van értelme kamerát ragasztani egy laptopra? A kutatók nem tagadják, de egy másik fenyegetést is megemlítenek.

Kamerákat ragasztottunk át, hogy megvédjük magunkat az internet buktatóitól, de vajon van-e értelme? Az új Windows vagy macOS rendszerek sokkal jobban védettek, mint korábban. A kamerát az engedélyek egyikének tekintik, és engedélyt kell kérnie a kép rögzítéséhez. A bűnözőknek azonban megvannak a saját módszereik a biztonság megkerülésére.

Az MIT kutatói nem kérdőjelezik meg a kameraszem fölé ragasztás értelmét, de egy másik dologra felhívják a figyelmet. Pusztán a ragasztószalag vagy a tapasz felhelyezése nem nyújt 100%-os védelmet. Hogy miért? Ugyanilyen fontos a fényérzékelő.

Újra kell ragasztani a kamerát a laptopon? Ne feledje, még egy dolog

A modern laptopok fényérzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek a képernyő és a kamera érzékelőit a körülményekhez igazítják. Így ha például túl sötét van, világosítják a képet. A kutatók egy Samsung táblagépen végeztek tesztet, amely éppen ilyen érzékelővel rendelkezett, és a kamerát is ráragasztották a készülékre. Az eredmények valóban nyugtalanítóak.

Kiderült, hogy a tablet úgy állította be a paramétereket, hogy a kamera szemén lévő tapasz ellenére is látni lehetett, mit csinál a felhasználó, milyen adatokat ad meg, milyen gesztusokat tesz. Ha tehát letakarjuk a kamerát, a saját biztonságunk érdekében érdemes ugyanezt megtenni a közvetlenül a kameraszem mellett található érzékelővel is.

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan ellenőrizheted, hogy a telefonod kamerája kémkedik-e utánad? Van egy nagyon egyszerű módja

Egyetlen útválasztóváltással megoldható a probléma. Ha otthon gyenge a Wi-Fi, akkor a következőt kell tennie