Mikor kell retket vetni, hogy igazán nagyra és ropogósra nőjön? Ha gyors és bőséges termésre vágysz, figyeld az időjárást, és halaszd el ezt az időpontot. Hamarosan élvezheted a nagyszerű ízét közvetlenül a kertedből vagy akár az erkélyedről.

A retek népszerű zöldség, amely gyakran egészséges és tápláló saláták összetevője. Gyakran fogyasztják más zöldségek társaságában is.például metélőhagymával, hagymával, zöld uborkával vagy paradicsommal, ízletes tavaszi szendvicseken. Mikor a legjobb idő a retek vetésére, hogy ne kelljen a boltban raktározni?

Mikor érdemes retket vetni? Ideális esetben körülbelül tíznaponta.

A retek vetése viszonylag egyszerű, és nem igényel különleges képességeket vagy eszközöket. Ahhoz, hogy igazán egyszerű legyen, érdemes beszerezni egy gereblyét vagy lapátot, és ha erkélyen termesztjük, ne feledkezzünk meg egy viszonylag mély edényről sem. Legalább 10 cm mélynek kell lennie. Ami a vetés időpontját illeti, már március elején elkezdheti, bár a rendkívül rövid tenyészidőszak miatt akár három hétig is eltarthat.az első termés betakarítása. Ezért a retek csípős ízét egész tavasszal és a nyár egy részében élvezheti. Csak olyan gyakran kell vetni, amilyen gyakran szükséges, lehetőleg körülbelül tíznaponta.

Mit tehetsz, hogy a retek gyökeret eresszen? Kerülje ezeket a napokat a vetéshez

Ha körülbelül tíznaponta vetünk, akkor több hónapig élvezhetjük a friss retek ízét, de valószínűleg rövid szünetekkel. Hogy miért? Fontos megjegyezni, hogy a kivételesen napos napokon a gyökerek helyett virágok nőhetnek. Mindez annak köszönhető, hogy nagy mennyiségű fényre reagál, ezért néha jó ötlet a nyár közeledtével abbahagyni a vetését, és a legmelegebb napok elmúltával visszatérni hozzá. Ez azonban még nem minden, mert ha van üvegházad, akkor télen is vethetsz, bár akkor körülbelül hat hetet kell várnod a betakarítással.

Hogyan veted a retket – a földbe vagy az erkélyre? Sűrűn

Hogyan kell retket vetni, hogy a gyökerek igazán ropogósra és ízletesre nőjenek? Először is válasszunk megfelelő helyet, ahol könnyű, termékeny, 7 körüli pH-értékű talaj van. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl nedves és tömör, mert akkor elfelejthetjük a jó termést. A helynek viszonylag naposnak is kell lennie. A magokat 1 cm mélyre, 3-5 cm távolságra egymástól, 20 cm-es sorokba vesse. Ne feledkezzen meg a rendszeres, bár meglehetősen takarékos öntözésről, hogy az aljzat enyhén nedves maradjon. Ez elég lesz ahhoz, hogy hamarosan bőséges termést élvezhessen.

Kapcsolódó cikkek:

Az erkélyen is termeszthetsz retket. Jól fog nőni, csak tartsd be ezt a néhány tippet.

Keserű retek? Egy kertész barátom fedte fel nekem ezt a trükköt. Mostantól kezdve mindig finom és ropogós.