Saját komposztja paradicsoma növényeinek! Hogyan lehet alapítani tavasszal? Megnézi!

Források: ,

A komposztálás alapjai

Forrás: Youtube

Kezdje el saját komposztját

Bizonyára hallott már a komposztálásról. Ez egy módja annak, hogy saját komposztot készítsünk biológiai hulladékból, bizonyos kivételekkel. Illetve Ön is hozzájárul az ilyen termeléshez – a baktériumok, atkák, férgek vagy gombák elvégzik helyetted a munkát, de a giliszták is a kis terek alternatívájaként szolgáló, gyakran közvetlenül a házban vagy lakásban elhelyezett vermikomposztáló esetében. .

Ahhoz, hogy a konyhai vagy kerti hulladék lebontása lehetséges legyen, a komposztnak kellően nedvesnek kell lennie. A levegőztetés és a hőmérséklet emelkedése, amely a folyamatban lévő események fontos kísérő jele, szintén elősegíti a maradványok megfelelő elosztását.

A minőségi komposztnak át kell mennie egy melegítési fázison. Elpusztítja a kártevőket, betegségeket és a növényi magvakat. Az emelkedő hőmérséklet azonban jelentős problémát is jelenthet. Ezért ügyeljen az elhelyezésre, különösen a komposzt megfelelő nedvesítésére. Előfordulhat, hogy a száraz forró komposzt meggyullad!

Bár a komposztálás csak egy egyszerű maradványhalmon történhet, gyakrabban arra használják, hogy legalább egy ilyen területet deszkákkal vagy zsaluzattal lehatároljanak. Ha olyan teret alakít ki, amely elválasztja egymástól a különböző korú komposztokat, akkor az Ön megoldása ideális. Eredetileg nem komposztálásra szánt edények használatakor figyelembe kell venni, hogy az anyagnak szüksége van levegő- és nedvességellátásra, valamint a mikroorganizmusok kívülről történő ellátására.

Mi tartozik a komposzthoz?

Fontos tudni, hogy mi kerül a komposztba. A hús, a csontok, a bőr és a zsírok nem tartoznak a komposztba. Ezért a kertből, a konyhából származó növényi maradványok, esetleg ételmaradékok, teazacskók, kávézacc, tojáshéj és hasonlók legyenek. A szintén minőségi alapanyagnak számító komposztba fahamut is érdemes tenni.

Egyes komposztált nyersanyagokról elsősorban azért esik szó, mert túl alacsony a pH-értéke, és így érezhetően savanyítja a komposztot. Ez például a különféle levelek (a legsavanyúbb a tölgy), fű vagy citrusfélék. Ha azonban különböző anyagokat keverünk kalciumban gazdag fahamuval vagy mésszel, akkor ezektől a maradványoktól sem kell tartanunk. A komposzt soha ne legyen egykomponensű. Minél színesebb, annál jobb.

Egyéb komposztálásra alkalmatlan anyagok a betegségek és kártevők által megtámadott növényrészek és gyomok. Óvatosság és az is, hogy a kertészek közül sokan nem ellenőrzik, hogy a hőfázis elérkezett-e, nem szórják ki a komposztot, ezért helyesen gondolják, hogy ezen anyagok felhasználásával gyomokat és betegségeket terjesztenek el a kert.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche