A házi herbárium tartásához szükség van néhány alapismeretre. Egyes növények nem szeretik egymást, így ha egymás mellé ülteted őket, siralmas termést fogsz aratni. Tudja, hogy mivel nem szabad bazsalikomot ültetni? Az aromás fűszereket elnyomhatja, és a termés tavaszias lesz.

A friss fűszernövények sok ételhez remek kiegészítői. Akkor a legfinomabbak, ha otthon termesztjük őket, ezért érdemes fűszerkertet indítani. Csak egy dolgot kell szem előtt tartani, amikor mikro fűszerkertet indítunk. Egyes növények még a jelenlétüket is utálják. Nézze meg, mit ültessen a bazsalikom mellé, és milyen kombinációkat kerüljön.

Mivel ne ültessünk bazsalikomot? Egyes kombinációk előnyösek, mások nem

Az olasz konyha egyik legnépszerűbb fűszernövénye, így kevesen tudják elképzelni a spagettit anélkül, hogy bazsalikom. Ha úgy döntesz, hogy termeszted, tudnod kell, hogy milyen társaságot károsít. Akár a kertedbe, akár a fűszerkertedbe ülteted, soha ne tedd domináns menta mellé. Ez a növény elnyomja a bazsalikomot, és elveszi az összes tápanyagát.

A zsálya szintén rossz szomszéd lehet a virágágyásban. Mivel eltérő a talaj- és nedvességigényük, nem lesz képes egyszerre optimális körülményeket biztosítani mindkét növény számára. Milyen növényekkel érdemes kombinálni a bazsalikomot? Kiváló társ lesz számára a oregano. Mindkét gyógynövény támogatja egymás növekedését és egészségét. Közös ágyásba ültetve petrezselyem is. Hasonló talajnedvességigényük van.

TIPP! Ha meg akarja védeni a rukkolát, a paprikát, a paradicsomot vagy a sárgarépát a kártevőktől, ültessen bazsalikomcserjét az ágyásukba. A növényben található olajoknak köszönhetően nyugodt lehetsz a levéltetvek, a pókhálós atkák vagy a káposztalepke látogatásai ellen.

Mivel trágyázzuk a bazsalikomot? A házi szerek feldobják

Ha a növények tápanyaghiányban szenvednek, elhervadnak, leáll a növekedésük és elveszítik a színüket. Ugyanez igaz a bazsalikomra is, ezért a virágzás érdekében támaszkodjon a levelek „kondicionálásának” természetes módjaira.

  • Ha komposztálod a gyümölcs- és zöldséghulladékot, akkor remek trágya áll rendelkezésedre. Ha ültetés előtt a talajba kevered, a bazsalikomnak jó „lökést” ad a növekedéshez.
  • Ahhoz, hogy a fűszernövényeknek megadjuk a szükséges kalciumot, gyűjtsünk tojáshéjat. Egyszerűen őrölje őket porrá, és havonta egyszer szórja a növényre.
  • Soha ne öntse le a vizet a zöldségek főzése után. Öntse egy üvegbe, és használja a fűszernövények locsolására. Egy ilyen főzet sok oldott vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ami nagyszerű lesz az állapotukhoz.

Kapcsolódó cikkek:

Ültessük paradicsom mellé. Paradicsomot paradicsom mellé ültetni

Ültesse ezeket a növényeket a kertjébe, és a kártevők és a poloskák többé nem jelentenek majd problémát.