Sok szlovák ezt teszi. Ez a két ital éhgyomorra tönkreteszi az egészséget

Nagyon fontos, hogy milyen itallal kezdjük a napot. Némelyiket jobb elkerülni a nap ezen szakaszában – különben elég kellemetlen következményekkel járhat. Íme két ital, amit nem szabad éhgyomorra inni.

Mit ne igyál éhgyomorra? Az, hogy milyen itallal kezdjük a napot, bizonyára sokat számít. Általában reflexszerűen a kávé vagy a tea után nyúlunk. Kiderül, hogy bizonyos esetekben ez nem a legjobb választás. Hogy miért? Elmagyarázzuk.

Kávézás éhgyomorra

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. Bár kevés tudományos bizonyíték van arra, hogy az éhgyomorra történő kávéfogyasztás káros, vannak olyan körülmények, amelyek között komolyan árthat nekünk.

Egészen a közelmúltig az orvosok és a táplálkozási szakemberek rámutattak, hogy emésztési zavarokat, gyomorégést és az emésztőrendszer irritációját okozhatja. Manapság már eltérnek a vélemények, hiszen minden sok tényezőtől függ. Bizonyos körülmények között a reggeli előtti kávé nem biztos, hogy a legjobb választás.

Különösen azoknak kell vigyázniuk, akik refluxban szenvednek: a „kis fekete” fogyasztása ebben a napszakban hozzájárulhat a refluxhoz kapcsolódó problémák aktiválásához.

Köztudott, hogy ennek az italnak – éhgyomorra vagy étkezés után fogyasztva – számos negatív hatása lehet. A túlzott mennyiség fogyasztása súlyosbíthatja a pánikrohamokat, szívdobogáshoz vagy szorongásos érzéshez vezethet. Egyesek migrénre, fejfájásra és magas vérnyomásra panaszkodhatnak. Másrészt, ha éhgyomorra kávét iszunk például tejjel vagy növényi itallal, az nagy vércukorszint-emelkedést okozhat.

Ezért sok szakértő azt ajánlja, hogy ne lépjük túl a koffeinbevitelt, azaz naponta legfeljebb 4-5 csésze kávét fogyasszunk. A lefekvés előtti kávézást mindenképpen kerülni kell. Az arany középút? Kávézás párban egy egészséges reggelivel.

Tea éhgyomorra? Inkább kerülje

A tea az egyik legegészségesebb ital a világon. A legjobb azonban, ha reggeli előtt nem iszunk belőle. A déli tea irritálhatja a gyomrot és felboríthatja a sav-bázis egyensúlyt. Egyesek szerint az éhgyomorra történő teázás hányingert és fejfájást is okozhat. Emellett akadályozhatja a tápanyagok, különösen a vas felszívódását. Mindez a polifenolok, például a tanninok és a koffein jelenlétének köszönhető.

A tea vízhajtó hatású is, és eltávolítja a vizet a szervezetből. Mivel reggel sok óra alvás után dehidratáltak vagyunk, a teázás csak fokozza ezt az állapotot. A szervezet túlzott kiszáradása pedig izomgörcsökhöz vezet.

Mit kell még kerülnünk? Éhgyomorra kerüljük a citruslevek, az alkohol, valamint a cukros, szénsavas italok fogyasztását.

Éhgyomorra ébredés után igyunk. Javítsa az anyagcserét

Mi a legjobb ital, amivel a napot érdemes kezdeni? Természetesen a legjobb választás a víz, különösen a szénsavmentes víz. Ezért a legjobb, ha már ébredés után egy pohár víz után nyúlsz, ami pozitív hatással van az emésztőrendszeredre.

Aki diétázik, az adhat hozzá egy szelet citromot. A víz, citrom és méz keveréke viszont erősíti a szervezet immunrendszerét, ezért ősszel és télen érdemes ehhez a főzethez nyúlni.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche