A szlovákok szeretik a gombákat – enni és szedni. A gombákkal kapcsolatban azonban számos mítosz él, amelyek generációk óta öröklődnek. Ma eloszlatjuk az egyik ilyen mítoszt. Minden gomba lehet kukacos, vagy csak az ehető gombák? Mi történik, ha kukacos gombát eszünk? Nem kell többé tűnődnie.

Ha gombáról van szó, a szlovákok egy dologban egyetértenek: a gomba finom, a gombaszedés pedig fantasztikus szórakozás és szabadidős tevékenység. Amint megjelennek az első példányok (bár tudjuk, hogy számos gombafaj egész évben megtalálható), kosarakkal, gumicsizmákkal és késekkel felfegyverkezve indulunk ki az erdőbe. Sok embernek azonban tévhitei vannak a gombákkal kapcsolatban. Csak az ehető gombák férgesek? Nos, nem…

Férges gombák. A férgek csak ehető gombát esznek?

Minden gombatermesztő tudja, hogy amikor száraz az erdő, és mégis megjelennek a gombák, jobb, ha felkészülsz arra, hogy a termés nagy része a szemétben vagy a komposztkupacban végzi. Ennek oka egy nagyon gyakori probléma a gombaszedőknél, nevezetesen a férgek, amelyek úgy döntenek, hogy előbb gondoskodnak a gombákról, mint az, aki úgy döntött, hogy leszedi őket. A kukacos gombák különösen a gombaszedőket kergethetik az őrületbe, de nem mindenki tudja, hogy a kukacok minden gombát szeretnek, nem csak az ember számára ehető gombákat. Sokan azt hiszik, hogy a vargányagombák nem kukacosak. Ez badarság.

Nagyon veszélyes az a bizarr elmélet, amely azt feltételezi, hogy ha egy gombát kukacok vagy csigák esznek meg, akkor az számunkra biztosan ehető. Nem feltétlenül. Hiszen a mi szervezetünk sokkal összetettebb, mint a légylárváké vagy a csigáké, és a mérgező anyagok másképp hatnak ránk. A zöld vargánya, a legmérgezőbb gomba, a kis erdei élőlények számára táplálék, de számunkra biztosan nem. Nem lehet megfőzni vagy más módon úgy elkészíteni, hogy mi megehessük.

Féregszerű gombák. Melyik fajnak van kevesebb társa?

Sajnos a legtöbb gomba, ami a kosarunkba kerül, féregszerű lehet. Ha hívatlan társak nélkül találunk gombát vagy boletát, az ünneplésre ad okot. Nagyon gyakran a száraz gombák és a csiperkegombák féregfélék. Ugyanez vonatkozik a laskagombára is, amely szintén féregszerű szokott lenni. Ha azonban biztosabbak akarunk lenni abban, hogy a gomba nem féregszerű, válasszunk rókagombát. A csiperkegomba ízletes, kemény, és a férgek tényleg ritkán támadják meg. Mint a rókagomba – a férgek is kerülik a rókagombát és a csiperkét.

Férges gombák? Igen, de nem mindig

A boltban vásárolt gomba mindig tökéletes keresztmetszetű. – a férgek által ásott apró járatok nélkül. A réti gombáknál ez másképp van. Gyakran nem kukacosodnak, de néha nemkívánatos társaik vannak. Ugyanez igaz az osztrigagombákra is, amelyek a boltokban soha nem féregszerűek, de ha az erdőben találod őket, sajnos lehetnek. Ne feledje azonban, hogy a féregszerű gombák fogyasztása nem tesz hozzá az egészségéhez és szépségéhez, és semmiképpen sem ajánlott. Ha tudod, hogy kukacos gombából készült mártást tálalsz a családodnak, valószínűleg rosszul leszel, és ők is rosszul érezhetik magukat az elfogyasztása után.

Kapcsolódó cikkek:

Gombák az erdőben? Jobb a kertben. Ezeket a gombákat otthon is biztonságosan termesztheti. És aztán élvezze őket

Mikor menjünk gombászni? Egy nap eső nem elég. A gombaszedők azt javasolják