Sokan hibáznak, amikor otthon termesztenek bazsalikomot, és elpusztítják. Te sem csinálod?

A valódi bazsalikom (Ocimum basilicum) egyszerre aromás fűszer és gyógynövény. Levelei főleg illóolajokat, tanninokat, flavonoidokat, illóolajokat, béta-karotint és C-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például magnéziumot, vasat, kalciumot és káliumot tartalmaznak. Ezen anyagoknak köszönhetően serkenti az emésztőszervek tevékenységét, segít megfázás, fejfájás, álmatlanság és a szervezet méregtelenítésében. Ezenkívül elnyomja a görcsöket, javítja a vese és a máj működését. Természetes antibiotikum és afrodiziákum.

Gyógynövény magokból

Ha csak bazsalikom vetését tervezzük, akkor egy közepes méretű virágcserépbe vessünk el nagyon kis mennyiségű magot, 10-20 is elegendő. Az emberek gyakran túl sűrűn vetik el, mivel a bazsalikom magja viszonylag kicsi. Tépje le a kis palántákat, és csak 20 erős szárat hagyjon, amelyek egyenletesen helyezkednek el az edény teljes felületén. Ültetéshez használjon gyógynövényes vagy univerzális kerti aljzatot.

Nézze meg a videót is, hogy megtudja, hogyan kell megfelelően termeszteni a bazsalikomot:

Forrás: Youtube

Szósz, buktató

A bazsalikom termesztésénél a legfontosabb dolog a megfelelő öntözés. Ez a gyógynövény nagyon érzékeny. Nem bírja a túlöntözött és száraz aljzatot és a leveleken lévő vizet sem. Ezért nagyon fontos, hogy tudja, melyik kötszer az ideális. Ez teljesen egyszerű. A bazsalikom vízzel való fröcskölésének elkerülése érdekében öntse a vizet az edény alatti lefolyóba. Csináld ezt minden második nap.

Bazsalikom a napfényért

Ha azt gondolja, hogy bárhol lehet bazsalikomot fogyasztani a lakásban, akkor téved. Érdemes déli ablakra helyezni, ahol süt a nap, és ahol meleg van, ugyanakkor ügyeljen arra, hogy ne legyen huzatban. Az árnyékban termesztett bazsalikom elhervad, és ennek következtében a kártevők, különösen a fehérlegyek is megtámadják. Amikor kinyitod az ablakot, addig tedd más helyre a bazsalikomot. Ennek az egyszerű lépésnek köszönhetően megakadályozhatja az egész növény elpusztulását.

Csípsz bazsalikomot?

Valaki azt mondja, hogy meg kell csípni, hogy ne gyengítse magát a virágok fejlődésével, más meg azt mondja, hogy felesleges. Ha magokat szeretne kapni, semmiképpen ne csípje meg. Ha bazsalikomot termeszt, hogy minél több levelet kapjon, akkor a csípés a helyénvaló. Csípjen két vagy három emelet fölé. A növény nagyobbra nő, és több levele lesz.

Források: , , ,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche