Süssük a fekete kenyeret a recept szerint

A kenyér étrendünk egyik alapanyaga, és sokan igyekszünk egészségesebb változatokat választani. Ha biztosra akarsz menni, hogy valóban egészséges sötét kenyeret eszel, a legjobb megoldás, ha otthon sütöd meg. Az ismert cukrászmester, Mirka receptje útmutatást ad, hogyan készíthetsz finom és tápláló kenyeret közvetlenül a saját konyhádban.

Szereted a kenyeret? Íme egy egészséges sötét kenyér receptje, amit otthon is megsüthetsz

Ha szereted a kenyeret, és szeretnéd, hogy igazán egészséges sötét kenyeret egyél, ne vásárolj, hanem süsd meg magad. Ideális esetben a kipróbált és bevált recept szerint, amit most ajánlunk neked. Ezt a receptet a kiváló cukrász Mirka készítette.

Melyik kenyér a legjobb?

Gyakran vonzódunk a sötét kenyerek és péksütemények felé, azt gondolva, hogy azok egészségesebbek. Ha azonban 100%-ig biztosra akarsz menni, süsd meg a saját kenyeredet. Csak így tudhatod pontosan, hogy mit is eszel valójában.

A sötét kenyér általában tartalmaz bizonyos arányban rozslisztet, de ez nem mindig van így. A sötét színt színezékkel is el lehet érni (karamell, pörkölt árpa stb.). Ezért még az eredetileg világos búzakenyér is lehet sötét.

Miért érdemes élesztővel kezdeni?

Az élesztővel való kenyérsütés megtanulása alapvető fontosságú. Olyan ez, mint amikor egy kisgyerek megtanul járni. Csak akkor kezdhet el futni, ha már elsajátította. Ha már elsajátította az egészségesebb teljes kiőrlésű búzalisztből készült élesztős rozskenyér sütését, akkor áttérhet a kovászos kenyérre.

Hozzávalók

 • 250 g Pernerka teljes kiőrlésű rozsliszt
 • 250 g Pernerka teljes kiőrlésű búzaliszt
 • 7 g szárított élesztő
 • 9 g só
 • 40 g fekete kakaó
 • 10 g kömény
 • 350 g langyos víz
 • 30 g
 • 40 g méz

Hogyan kell csinálni

 1. Szitáljuk mindkét lisztet egy tálba, adjuk hozzá a zúzott köményt, a sót és a kakaót szögletként (feketés színt ígér), keverjük össze.
 2. Öntsünk vizet egy másik tálba, öntsük bele a szárított élesztőt, adjuk hozzá a mézet, és szintén keverjük össze.
 3. Az elkevert élesztő most a tálba kerül a lisztekkel, fűszerekkel és kakaóval együtt. Adjunk hozzá még olajat, és készítsünk tésztát, de őszintén.
 4. Hagyd kelni egy konyharuhával letakarva legalább 2 órán át.
 5. Keverjük meg újra a tésztát, és hagyjuk újra kelni. A tészta térfogatának meg kell duplázódnia, miután megkelt.
 6. Egy deszkán formázzunk a tésztából egy szép hengert. Vagy más formára, ha nem a tepsiben akarjuk sütni a kenyeret.
 7. Kenjük ki a kenyérformát, és tegyük bele a tésztát, fedjük le, és hagyjuk újra kelni. Amikor a tészta térfogata ismét megduplázódott.
 8. A sütőt 250 °C-ra melegítjük, majd a hőmérsékletet kissé csökkentjük 240 °C-ra, és a kenyeret kb. 30 percig sütjük.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche