Nem minden tojás héja egyforma. Egyesek világosak vagy akár fehérek, mások pedig barnák. Mit jelent a tojáshéj színe? Számít ez? Egyesek úgy vélik, hogy a barna tojás egészségesebb, de vannak a világosabb tojás hívei is. Elmagyarázzuk, mi határozza meg a tojáshéj színét, és hogy ez befolyásolja-e az ízét és a tápanyagokat.

A tojáshéjak különbözőek, és minden színnek megvannak a maga támogatói. Egyesek szerint a barna héjú tojások egészségesebbek és jobbak, mások azt állítják, hogy a fehér tojás jobb ebből a szempontból. Mi itt nem fogunk senki preferenciáján változtatni. De szeretnénk elmagyaráznihogy a héj színe valójában mitől függ és befolyásolja-e a tojás ízét és tápértékét.

Mit jelent a tojáshéj színe? A színt különösen egy dolog befolyásolja

Kezdjük azzal, hogy a tojáshéj színe összefügg a genetikával. A tojást tojó tyúk fajtájától függ. Az állat világos tollú állat világos színű tojásokat fog tojni, míg a sötét tollú madár barna tojásokat fog tojni. Ahogy a Healthline orvosi weboldal megjegyezte, még vannak olyan fajták, amelyek kék vagy kékeszöld tojásokat raknak. Ezek közé tartozik az araucana, a dongxiang és a lushi.

Ezenkívül a héj színét bizonyos mértékig befolyásolhatja az a környezet, amelyben a tyúk él, a táplálkozás és a stressz mértéke, amelyet a tyúk átél. Ezek a tényezők világosabbá vagy sötétebbé tehetik a tojást, de magát a színt nem változtatják meg. Itt a fajta a legfontosabb.

Tehát melyik tojás egészségesebb – a barna vagy a fehér?

Kiderült, hogy általában minden tojás, függetlenül a színétől vagy méretétől, hasonló tápértékkel rendelkezik, például vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjében. Ezeket az értékeket azonban befolyásolhatja az a környezet, amelyben a tyúkot nevelik. A kutatások szerint „a napfénynek kitett tyúkok tojásai 3-4-szer több D-vitamint tartalmaznak, mint a hagyományos módon nevelt tyúkok tojásai”.

A tojás tápanyagtartalma attól is függhet, hogy mit eszik a háziállat. Az omega-3 zsírsavakban gazdagabb táplálékot fogyasztó madarak olyan tojásokat termelnek, amelyek sokkal nagyobb mennyiségben tartalmazzák ezeket a savakat.

Az, hogy egy tojás fehér vagy barna, nem befolyásolja az ízét. Az azonban már ebben az esetben is fontos lehet, hogy mivel etetik a tyúkot. Az íz természetesen a tojás frissességétől és a tárolás módjától is függ. Ezt a terméket stabilan alacsony hőmérsékleten kell tárolni – négy-hat Celsius-fok az optimális. Jó tárolási hely lehet a hűtőszekrény, de ne annak ajtaja. Ott a tojások ki vannak téve a hőmérséklet-ingadozásnak, ezért jobb, ha a készülék fő rekeszének középső polcán tartjuk őket.

A hűtőszekrényben való tárolás azonban nem szükséges, amíg van hozzáférésünk egy másik sötét és hűvös helyhez, például a kamrába. Hosszú ideig azonban nem ajánlott szobahőmérsékleten tárolni őket.

Milyen tojást vásároljunk?

Ha azonban azon gondolkodik, hogy milyen tojást vásároljon, íme néhány tanács. Jobb, ha úgynevezett zéró tojást választasz, amely ökológiai gazdaságok tyúkjaitól származik. A Nyitott Ketrec Egyesület elmagyarázza, hogy ez a leghumánusabb módja a tojótyúkok tartásának. A tyúkok szabadon hozzáférhetnek a növényzettel borított kifutóhoz, megfelelő levegőminőséghez, világításhoz, hőmérséklethez és takarmányhoz. Az ilyen tojásokat azonban még mindig elég nehéz beszerezni a boltokban.

Az egységtojás is jó választás lenne. Szabadon tartott tyúkoktól származnak. A tyúkoknak van kifutójuk, de előfordulhat, hogy nem megfelelő minőségű takarmányt kapnak (hormonokkal és antibiotikumokkal). Emellett csőrnyírásnak és hosszan tartó fényciklusoknak is ki vannak téve.

„Mindezek ellenére ezek a legmagasabb minőségű tojások a boltokban általánosan kaphatóak, és ha a „nullás” tojások nem elérhetők, akkor ezekhez lehet nyúlni”

– olvasható külföldi forrásokból.

Kapcsolódó cikkek:

Vettél vagy szedtél már éretlen paradicsomot? Tedd ezt a gyümölcsöt a szomszédba. Rövid időn belül élénkpirosak lesznek

Ha nem keresel sokat, az agyad szenved. A szegénység felgyorsítja az öregedést