Száraz patak. Ha még nincs a kertedben, az nagy hiba – mondják a szakemberek

A száraz patak vagy meder olyan elem, amely szépítheti kertjét, de nem csak a szép kavicsokról vagy folyami sziklákról van szó. A száraz vályúkat eső alatt és után öntözni kell, és a vizet vissza kell tartani a kertben. Tudod már, hogy miért kell mindenkinek egy?

A száraz patak megszépítette a kertet

Egy száraz meder vagy egy száraz patak szép, de funkcionális kiegészítője a kertnek. Lehetnek csak a szemnek, de olyan hely is, ahol eső után víz folyik, részben visszatartja ezen a helyen, vagy tovább folyik az ingatlanon kívül. Az, hogy hogyan tartja vissza a vizet és hogyan használja fel ezt a gyönyörű elemet, minden bizonnyal Önön múlik. Merítsen ihletet, és válassza ki az Önnek és kertjének megfelelő stílust.

Nem tudja elképzelni, hogyan nézhet ki egy száraz vályú a kertben? Mindenféle dolgok! Csak rajtad múlik, hogy nagyon dekoratív lesz-e vagy egészen természetes. Például ihletet meríthetsz a DIY IDEAS csatorna videó bejegyzéséből! a Youtube-on.

A száraz patak funkciója és mire kell gondolni

Mit old meg a száraz vályú? Segítségével irányíthatja a víz kiáramlását, és esetleg részben megtarthatja a nedvességet. Bizonyára Ön is tudja, hogy a tájban a vízvisszatartás nagy téma, ezért ezeket az elemeket nem csak a magánkertekben, hanem a városi zöldövezetben vagy az ország nagy telkein is alkalmazzák.

Ha vissza akarja tartani a vizet, a vályúnak lényegében a kontúron kell lennie, így nem szabad lefolynia. A „majdnem” helyes, mert villámárvizek és zuhogó esők esetén a víznek még el kell folynia az épületből, hogy ne jöjjön létre túl nagy tó a házak közötti telken. Azonban egy tó a kertben jobb, mint a háza pincéjében.

Ha a házak közötti kertről van szó, ne tartsa a vizet még az épület felett sem. Ezáltal a ház nedvesedését és az azt követő penészképződést okozhatja, vagy akár egy ilyen ház statikusságát is veszélyeztetheti. Tehát nem csak esztétikai elemről van szó, hanem egy átgondolt beavatkozásról a kertben, aminek értelmesnek kell lennie, és amelynek építése során érdemes odafigyelni a környezetére.

Mit szólnál egy száraz patakhoz?

Általában a vályú kissé a környező talaj szintje alatt van, és az alját fólia vagy legalább nem szőtt szövet borítja, ami lassítja a víz beszivárgását.

Kövek, kavics vagy kavics, esetleg durvább homok is szükséges. Valószínűleg van néhány ilyen anyag a természetből, de ezeknek az anyagoknak az összes frakciója, azaz az érdessége és mérete könnyen és meglehetősen olcsón beszerezhető egy közeli kőbányából.

A kőbányából történő közvetlen vásárlás előnye nem csak az ár, ami lényegesen kedvezőbb, mint a hobbipiacokon vagy kertészeti boltokban, hanem az is, hogy az anyag a környező tájhoz kapcsolódik. A gyönyörű gránitsziklák vagy a lapos homokkő lépcsőkövek egyaránt nagyon szépek, de megfelelőbb lesz egy olyan anyag, amely a környezet geológiájához is kapcsolódik. Egyszerűen fogalmazva, a vályú nem fog fájni a szemnek. Minél természetesebbnek tűnik, annál jobb a kertje.

Száraz vályú építése

Az egész projekt méretétől függ, hogy mennyi ideig kell megépíteni a vályút, és hány kézre lesz szükség. A száraz vályúk alkalmasak egy nagy telek hosszú oldalára és kis előkertekre is.

A vályú kiásása és a fólia lerakása után kezdje el a fóliát a legnagyobb kövek oldalába rögzíteni, amelyeknek a partokat kell képezniük, és csak helyenként kell kibújniuk a képzeletbeli vályúból. Ezután kisebb adalékanyagot önthet a partokba, és végül a legkisebb kavicsot, kavicsot.

Most már majdnem kész, de a száraz patak nem csak sziklákról és homokról szól. Azokon a területeken is ültetni kell megfelelő növényekkel, amelyek a képzeletbeli partot másolják. Különféle füvek lehetnek, de a képzeletnek nincs határa. Merítsen ihletet képekből és videókból, de a környezetéből és a természetes áramlásokból is.

Ha szeretsz sok dekorációt használni, akkor ez az elem is tetszeni fog. Száraz patak körül vagy közvetlenül benne különböző szobrok, hidak és lépcsőkövek, vagy akár csak esőben forog szélmalmok is lehetnek.

Forrás:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche