Nincs hiány a kertben olyan növényekből, amelyek megjelenésükkel és lázas színeikkel bűvölnek el minket. Érdemes azonban olyan fajokat is felkutatni, amelyek más érzékszerveket elégítenek ki, és illatukkal gyönyörködtetnek bennünket. Tanácsot adunk, hogy mely növényeket érdemes a kertben és az erkélyen termeszteni, hogy intenzív és kellemes illatot élvezhessünk.

A tavaszt a virágok gyönyörű és édes illatával kötjük össze. Ennek a kellemes élménynek a fokozása érdekében célszerű, ha a kertben vagy az erkélyen olyan növényeket tartunk, amelyek arról híresek, hogy egyedi illatot terjesztenek körülöttünk. Tanácsot adunk, hogy milyen fajokat válasszon, és hol termesztheti őket.

Hová érdemes illatos növényeket ültetni? Ezek a helyek a sláger

Az erős illatú növények megfelelő elhelyezése nemcsak a megjelenés, hanem az illat terjedése szempontjából is kulcsfontosságú a kertben. Általában célszerű a kert egy gyakran használt részén termeszteni őket, és például a kert elejére vagy pihenőhelyre, illetve egy lugas vagy terasz közelébe helyezni őket.

Az erősen illatos növényeket gyakran termesztik padok, házak ablakai vagy teraszok közelében is. Másrészt az erős illatú cserjéket általában komposzt és szemetesek mellé ültetik. Ez nemcsak a csúnya látványt takarja el, hanem virágzás közben a szemét és a komposzt kellemetlen szagát is megszünteti. Egyes erősen illatos növényfajokat az erkélyen is termesztenek.

Milyen növényeket és erősen illatos évelőket válasszunk a kertbe és az erkélyre? Ezek a fajok illatukkal gyönyörködtetnek

Ha szeretné élvezni a kertjében vagy erkélyén terjengő gyönyörű illatot, akkor a megfelelő növényfajokat kell választania, amelyek egyedülálló illatukról ismertek. Az egyik gyakran ajánlott növény a szürke phiale (Matthiola incana). Kétéves vagy évelő növény, amely 30-40 cm magasra nő, és júliustól szeptemberig virágzik.

Az ibolya virágai kicsik és rózsaszínűek. Nagyon intenzív illatot árasztanak, amely már messziről is érezhető. Az illatot különösen este lehet érezni. Mivel a füzike inkább illatában, mint megjelenésében lenyűgöző, jó, ha kompozíciókban más, reprezentatívabb fajokkal kombináljuk.

Egy másik ajánlott illatos egynyári növény a szárnyas dohány (Nicotiana persica). A növény 150 cm magasra nő, és bokros növekedésű. A növény virágai különböző színűek lehetnek, többek között piros, rózsaszín, fehér, lila vagy lazacszínűek. Szárnyas dohány nyáron virágzik, virágai napközben zárva maradnak, és csak este nyílnak ki, kellemes illatukkal gyönyörködtetve bennünket..

Másrészt a hagymás növények közé tartoznak az intenzív illatukkal jellemezhető növények. jácint (Hyacinthus). Ez egy olyan növény, amely április végén és május elején virágzik és fajtától függően különböző színűek lehetnek. A jácintok sajátos édes illatot árasztanak. Termeszthető virágágyásokban, fák lombkoronája alatt vagy konténerekben az erkélyen vagy a teraszon.

Egy másik ajánlott növény, amely gyönyörű illatot terjeszt, a illatos borsó (Lathyrus odoratus). Egynyári kúszónövény, amely mutatós, pillangókra emlékeztető virágai. A növény mérete a körülményektől és a vetés időpontjától függ. Az illatos borsó legfeljebb 200 cm magasra nőhet. Növény virágzik júniustól augusztusig és általában kerítések vagy épületek falai mentén termesztik.

Mely cserjéknek vannak illatos virágai? Tudja meg, mit válasszon az aromás kerti díszítéshez

Ha egy kis illatot szeretnél vinni a kertedbe, nemcsak az aromás egynyári vagy évelő növények mellett dönthetsz, hanem érdemes illatos cserjék termesztésébe is belevágni.

Az egyik legnépszerűbb a pajazmin koszorúfű (Philadelphus coronarius). Ez egy bokor, amely akár 200 cm magasra is megnőhet, és fehér virágai júniustól júliusig nyílnak. Más fajokkal kombinálható, mint például lila (Syringa vulgaris), amelynek virágai szintén édes, kellemes illatot árasztanak.. Emellett a lila virágok színeikkel gyönyörködtetik a szemet, virágaik lehetnek fehérek, lilák, rózsaszínűek vagy kékek. Nemcsak a kertünket díszítik, és illatukkal gyönyörködtetnek, hanem vázadíszként is vághatjuk őket.

Egy másik, kissé kevésbé népszerű cserje a kalina bodnanská (Viburnum x bodnantense), amely intenzívebb illatú, mint rokon fajai.. Ez a növény kora tavasszal virágzik, virágai kicsik és rózsaszínűek. és fürtökbe gyűlnek. A Kalina akár 200 cm magasra is megnőhet.

Kapcsolódó cikkek:

Árnyékkedvelő évelők. Válasszon olyan növényeket, amelyek hosszan és bőségesen virágoznak

Az árvácskák nyár közepéig virágoznak. Öntözd meg őket anyukád házi készítésű alaplével.