Szeretne búcsút inteni a levéltetveknek? Csak egy házi készítésű, ecetből és fokhagymából álló permetre van szükséged.

A levéltetvek nagyon bosszantó és gyakori növényi kártevők. Minden évben nagy számban jelennek meg, és nem válogatnak – dísz-, zöldség- és gyümölcsnövényeken egyaránt megtalálhatók. Szerencsére elég könnyen kezelhetőek . Mindössze egyszerű összetevőkre van szükség, amelyek a legtöbbünknek otthon vannak – fokhagyma és ecet. Ismerjen meg egy hatékony módszert a levéltetvek ellen , amely segít gyorsan megszabadulni ezektől a kártevőktől!

Hogyan ismerjük fel a levéltetveket?

A levéltetvek apró, 2-5 mm testhosszúságú laposférgek. Testük puha és finom, hasuk hegyes farkban végződik. Szárnyatlan és szárnyas formában is előfordulnak. Lehetnek zöldek, sárgák, fehérek, szürkék, feketék, barnák, rózsaszínűek vagy narancssárgák.

A levéltetvek általában fiatal leveleken, hajtáscsúcsokon és virágbimbókon élnek . A növények nedvét szívják ki, gyengítik növekedésüket, és a hajtások, levelek és virágok deformálódását okozzák. Ami még rosszabb, hogy a növényeket mézharmatnak nevezett ragacsos váladékkal borítják be, amelyen könnyen elszaporodnak a korompenészgombák. A levéltetvek vírusokat is terjeszthetnek. Kétségtelen tehát, hogy küzdenünk kell ellenük.

Permetezés a fokhagymatetvek ellen

A fokhagymát a kertészek nagyra értékelik gomba- és baktériumölő tulajdonságai, valamint a rovarok által nem kedvelt erős szaga miatt. A fokhagymakészítmények segítenek a növénybetegségek megelőzésében és számos kártevő, köztük a levéltetvek elleni küzdelemben.

A levéltetvek elleni védekezésnek ezt a bevált és hatékony módszerét bármikor alkalmazhatjuk, amikor kártevőket látunk a növényeken. A fokhagyma széles körben elérhető, és az ezen alapuló készítmény elkészítése nagyon egyszerű. Nem igényel főzést, és az egész művelet körülbelül 20-30 percet vesz igénybe!

A levéltetvek elleni fokhagyma spray elkészítéséhez zúzzunk össze 25 g összepréselt fokhagymagerezdeket és öntsünk rá 1 liter vizet. Tegyük félre 15 percre, közben néhányszor megkeverve. Ezután szűrjük le, és hígítsuk fel 1:1 arányban vízzel. Ebből a folyadékból 2 liter levéltetvek és más kártevők – mézharmatmolyok, selyemhernyók, horogférgek, molyok és tripszek – ellen használható. Általánosságban – minden olyan kártevő ellen, amelynek harapó-szívó szájszervei a növény nedvét szívják.

A levéltetvek ellen elővigyázatosságból érdemes hetente egyszer fokhagymával permetezni . Ez megvédi a kertet a levéltetvektől. Ha már vannak kártevők a növényeinken, permetezzünk néhány napig minden nap, amíg el nem tűnnek. A levéltetvek utálják a fokhagyma illatát és gyorsan vándorolnak .

Permetezzünk a levéltetvek ellen ecettel

Ha nincs otthon fokhagyma, érdemes ecetet használni. Ez lehet bármilyen típusú. Én mindig sima szeszt veszek, mert az a legolcsóbb.

Az ecetes permet elkészítése levéltetvek ellen nagyon egyszerű. Egyszerűen keverjük össze az ecetet vízzel 1:10 arányban, azaz 100 ml ecethez (kb. fél pohár) vegyünk 1 liter vizet. Csak ne feledje, hogy az ecetet a vízbe öntse, ne fordítva. Végül érdemes hozzáadni egy teáskanál szürke szappant vagy néhány csepp mosogatószert. Ezáltal az ecetes permet a levéltetvek ellen jobban megtapad a növényeken, és a hatása is tovább tart.

Alaposan permetezze be a növényeket , hogy a folyadék lefolyjon róluk. Ne feledje, hogy ne csak felülről permetezzen, hanem a levelek alól is, ahol a levéltetvek a legnagyobb számban vannak jelen.

Kész levéltetű spray fokhagymával és ecettel

Azt már tudjuk, hogy a fokhagyma és az ecet hatékony módszer a levéltetvek, de más kártevők és gombás növénybetegségek ellen is. Ismerünk recepteket is a felhasználásukra. Lehet-e kapni a kertészeti áruházakban olyan kész kész készítményt, amely ezeken az összetevőkön alapul, és bizonyítottan hatékony, amely egyesíti a két összetevő erejét?

Természetesen! Ez a Biochron levéltetvek és más kártevők ellen . Természetes szer a levéltetvek, selyemhernyók, tripszek, lisztbogarak, lisztharmat, molyok és a virágokon, gyümölcsfákon és zöldségeken előforduló összes gombás betegség ellen. Érdemes kéznél tartani, hogy levéltetvek megjelenésekor ne vesztegesse az időt a keverékek saját maga elkészítésével, és azonnal élvezze a hatékony permetezést.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche