Szeretne jobban aludni egy forró éjszakán? Figyeljen arra, mit eszik

A nyár a nyaralás, a napsütés és a hosszú nappalok időszaka, de a forróság is megnehezítheti a pihentető alvást. A magas hőmérséklet álmatlanságot, éjszakai felébredést és általános rossz közérzetet okozhat. Ha a forró éjszakákon nem alszik jól, érdemes néhány változtatást eszközölni a lefekvési rutinban.

Miért alszunk olyan nehezen a hőségben?

A nyári éjszakákon sok embernek nehezére esik elaludni, és másnap reggel felfrissülten és élettel telve kelni. Miért történik ez? Először is a testünk természetes módon csökkenti a hőmérsékletét alvás közben, ami magas hőmérsékleten nehézkes.. A hő megzavarhatja az alvás különböző szakaszait, beleértve a következőket is a létfontosságú REM fázist, ami elégtelen regenerálódáshoz vezet.

Ezen túlmenően, a túlzott izzadás kellemetlen érzést okoz, és a nem megfelelő légkondicionálás vagy szellőzés a hálószobában súlyosbítja a légszomj érzését.. A hosszabb nappalok és a több napsütés nyáron szintén megzavarhatja a cirkadián ritmusunkat, késleltetve a melatonin kiválasztását, ami megnehezíti az elalvást. Ennek következtében lehet meleg időjárás alváshiányhoz és fáradtsághoz vezethet..

Van azonban néhány trükk, amely segítségével a forró éjszakák nem zavarnak minket annyira. és hogy könnyebben aludjunk és reggel felfrissülve ébredjünk.

A jól előkészített hálószoba jó alvást jelent

A hálószoba előkészítése lefekvés előtt az év bármely szakában is legyen, de nyáron különösen fontos feladat, ha jól akarunk aludni. Mindenekelőtt tehát arról kell gondoskodni, hogy az a szoba hőmérséklete, amelyben alszunk, optimális legyen. A szakértők szerint ez körülbelül 18-22 °C. A helyiség hűtése érdekében jó ötlet, ha napközben csukja be az ablakokat és a függönyöket, hogy távol tartsa a meleg levegőt és a napfényt.. Este, amikor a hőmérséklet csökken, kiszellőztetheti a szobát.

Ezenkívül érdemes beruházni megfelelő ágyneműbe, amely nem ad extra hőt a testének.. Nyáron válasszon könnyű, légáteresztő anyagokat, mint pl. pamut vagy len. A szintetikus szövetek viszont nem alkalmasak a forró éjszakákhoz, mivel csapdába ejthetik a hőt és fokozhatják a fulladás érzését.

Tartsa hűvösen a testét lefekvés előtt

Lefekvés előtt adjon magának egy langyos fürdőt vagy zuhanyzót, hogy csökkentse a testhőmérsékletét.. A víz ne legyen túl hideg, hogy ne szenvedjen hőmérsékleti sokkot, de elég hűvös legyen ahhoz, hogy megkönnyebbüljön.

Lefekvéskor kipróbálhatod hűvös az ágynemű. Hogyan kell. Tegye a párnahuzatot vagy a lepedőt lefekvés előtt néhány percre a fagyasztóba.. Ez átmeneti hűsítő érzést biztosít, ami segít az elalvásban.

A napközbeni folyadékpótlás éjszaka is segít

A hidratálás a nappali melegben nagyon fontos, és ez megmutatkozik abban, hogy hogyan érezzük magunkat éjszaka. Ezért jó, ha a nap folyamán sok vizet inni, hogy ne közvetlenül lefekvés előtt „pótoljuk” a megfelelő mennyiségű folyadékot. Így minimálisra csökkentjük annak esélyét, hogy felébredjünk, hogy a WC-t használjuk, ami a forró éjszakákon visszaalvást okozhat bennünk.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy ne fogyasszunk koffeint és alkoholt este.. Ezek dehidratálhatják a szervezetet, ami megnehezíti az elalvást.

Az, hogy mit eszünk, befolyásolja az alvásunkat

A folyadékbevitel mellett érdemes odafigyelni arra is, hogy mit eszünk – különösen vacsoránál. A meleg napokon jobb, ha lemondunk a nehéz ételekről és a feldolgozott élelmiszerekről, mivel ezek emésztése hosszú időt vesz igénybe.. Az is jó ötlet, ha az utolsó étkezést jó előre elfogyasztjuk. Ajánlatos legkésőbb a következő időpontig enni három órával lefekvés előtt. Ez időt ad a szervezetének az étel megemésztésére, és lehetővé teszi, hogy a pihenésre összpontosítson.

Relaxáció a meleg éjszakai alvás előtt

Lefekvés előtt a meleg éjszakákon is jó ötlet, hogy támaszkodjunk a relaxációs technikák a test ellazítására. Először is, gyakorolva meditáció vagy mély légzés lefekvés előtt segít ellazítani az elmét és a testet, ami viszont megkönnyíti az elalvást még a kihívást jelentő hőségben is.

Jó ötlet az is tartózkodjon a képernyő nézésétől esténként.. A televíziók, számítógépek és okostelefonok által kibocsátott kék fény, megzavarja a melatonin, az alvásért felelős hormon termelését.. Meleg időben, amely önmagában is megterhelő a szervezet számára, tanácsos nem növelni a terhelését, és előzetesen lemondani az internetezésről vagy a tévénézésről.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche