Szeretnéd jobban megérteni a macskákat? Szóval olvass róluk valamit

Ha a család négylábú tagját fontolgatja, és nincs tapasztalata macskákkal kapcsolatban, érdemes valamit tanulmányozni róluk. Nemrég jelent meg egy új könyv, ami biztosan segít az indulásban. Miben különbözik a többiektől?

Az az állítás, hogy macskát nem lehet nevelni, mítosz. Lehetséges, de először jobban meg kell értened a macskákat. És tanulni is róluk valamit. Az Esence kiadónál megjelent What’s on the Cat’s Mind című kiadvány szerzője az információk mellett számos valós fotót is mellékel. Ezek azok, amelyek segítenek jobban megérteni, mit jelentenek a macska egyes gesztusai.

Ha igazán komolyan gondolja macskáját, valószínűleg otthonát is átalakítja. Praktikusan és szépen megy:

A macska nem csak ébredés után tér vissza

Ébredés után a legtöbb macska boldogan lehajol, megfeszíti izmait és inait, és elősegíti a véráramlást a szerveibe. Aztán kinyújtja mellső mancsait, és macska hátát csinál. És gyakran ásít, hogy ellazítsa az arcizmait. Figyelem, amikor máskor ásít, általában valami stressz van mögötte. Ugyanez vonatkozik a macska hátára is, amit még olyan helyzetekben is megmutat, amikor kényelmetlenül érzi magát, valami zavarja.

Szuper érzékeny az illatokra

Az új könyv éppen azért hasznos, mert konkrét felvételek egész sorát kínálja macskákról különböző helyzetekben Szerző: Essence
A szagok közül leginkább a saját feromonjai, majd a többi macska aromás „nyomai” érdeklik. De a feromonokat az orr nem érzékeli, mint más szagokat, hanem Jacobson szervén keresztül, amely nagyjából a száj és az orr között helyezkedik el. Egyes növények a macskaferomonokhoz hasonló molekulákat is kínálnak. Sok macskát ezért is kerget eksztázisba a macskagyökér, a macskagyökér vagy akár a hanga. De ez nem mindig van így. Izgatottak voltunk: Nem csak egy feromon létezik, hanem 5 arcferomon, és mindegyikhez más-más viselkedési minta társul.

A könyvben olvashatod csak a leglényegesebb feromonokról. Azt is megtudhatja, mit kommunikál a macska, ha fel van emelve a farka. Miért érdemes neki adni a legjobb fadarabot otthon, és hogyan kell megépíteni, hogy optimális manikűrt és pedikűrt kapjon. Mi történik, ha hátrahúzza a fülét, és a füllyukak oldalra mutatnak. A macskák melyik színe társul nagyobb agresszióval, és hogy ez főleg a macskákra vagy inkább a fiúkra vonatkozik-e. Honnan tudod, hogy békén kell hagynod a macskádat? Vagy hogyan lehet megtagadni a viselkedést, ami nem érdekel, és még sok más.

Miért olyan mozgékonyak?

A macskák rendkívül fejlett egyensúlyérzékkel rendelkeznek a belső fülükben található rendkívül erős szervnek köszönhetően. Ezért tud például a tiéd is remekül átugrani a kerítés egyik lécéről a másikra a kertben. Ez a készség nem a gyakorlásról szól.

A macskák olyan rezgéseket érzékelnek, amelyek nem láthatók, ezek nagyon finom talajremegések lehetnek, például amikor egy autó a közelben halad. A mancsok párnáiban lévő érzékszervi testek reagálnak a rezgésekre. És az érzékeny bajusz is segít nekik, amikor mozognak – anélkül, hogy hozzáérnének, észlelik az akadályt, így a macska még éjszaka is biztonságosan mozoghat.

Alvás és szobahőmérséklet

Amikor nézi, ahogy alszik, pillantson a hőmérőre. Az alacsony, 10 °C körüli hőmérséklet arra készteti a macskát, hogy összegömbölyödjön és a teste alá dugja a fejét. Minél melegebb a szoba, annál valószínűbb, hogy a labda fejlődik. Ha 20 °C körül van, általában szétterülve fekszik. És amikor nagyon meleg van, háton tud aludni, akkor minden mancsa a levegőben van. Ő azonban ezt a pozíciót választja, még akkor is, ha valaki összenyomja és a hátára esik – így védi szabaddá tett hasát és nyakát.

Ezeket a tippeket a Mi jár a macska fejében című új könyvből válogattuk össze Önnek.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche