Szerkesztőségi teszt: hogyan mosnak a környezetbarát mosószerek

A szerkesztőségben megegyeztünk abban, hogy lassan, de biztosan megpróbáljuk a megszokott mosószereket környezetbarátabbakra cserélni. De abban nem tudtunk megegyezni, hogy melyiket tartjuk a legjobbnak. Nem volt laborunk, nem teszteltünk vakon, ugyanakkor szándékosan olyan márkákat választottunk, amelyekkel egyikünknek sem volt sok korábbi tapasztalata.

Ezért nem kínálunk összehasonlítást a különböző készítményekről, vagy objektív különbségeket, néhány címkén és áron kívül. Vegyük tehát az alábbi sorokat mindannyiunk szubjektív tapasztalatának. És örülünk, ha e-mailben elküldi nekünk tapasztalatait a környezetbarát mosószerekkel kapcsolatban.

Szándékosan olyan márkákat választottunk, amelyek a drogériákban és szupermarketekben általánosan kaphatók, ugyanakkor a legtöbb esetben nem tartoznak a legdrágábbak közé. Mindegyikükkel legalább egy, de az esetek túlnyomó többségében több teljes töltetet is őszintén kimostunk. Megnéztük a könnyű adagolhatóságot, az illatot és a mosás hatékonyságát – azokat a dolgokat, amelyek a ruhák tisztításakor érdekelnek minket

Miért gél?

Több okból is. A gélek általában sokoldalúbbak. Míg a porok gyakran tartalmaznak fehérítőket és optikai fehérítőket (ez a színes ruhák mosására tervezett típusok esetében van így), a gélekben nem találja ezeket az összetevőket. Ha tehát nem akar többféle port vásárolni, és egy univerzális terméket szeretne, jobb, ha gélt választ.

A könnyű adagolás is mellette szól. A legtöbb gyártó már a kupakot is mérőpohárként számolja, így könnyedén tölthetsz annyi mosószert a mosógépedbe, amennyire szükséged van. És tapasztalataink szerint az is könnyen kitalálható, hogy valójában még kevesebbet szeretnél használni.

Másrészt viszont a zselék, különösen alacsonyabb hőfokon mosva, erősebben eltömíthetik a mosógép belsejét. Éppen ezért használatuk esetén fontosabb, hogy havonta egyszer a lehető legmagasabb hőmérsékleten futtassuk le a mosógépet egy tisztítási cikluson, és hagyjuk, hogy az összes lerakódást kiöblítsük.

A zselék nem képesek olyan hatékonyan eltávolítani a foltokat sem. Ezért a legtöbb gyártó a foltok előkezelését javasolja.

Frosh Eco Pomegranate színes szennyeshez

270 Kč/22 mosási adag

Gyapjú és selyem kivételével minden típusú textíliához alkalmas. Megakadályozza a kifakulást és a színátvitelt, valamint ragyogóan tiszta és puha vászont biztosít. Bőrgyógyászatilag tesztelt, tartósítószermentes, vegán és mikroműanyagoktól mentes. A csomagolás újrahasznosítható, a formula a természetben nagymértékben biológiailag lebomló.

Én már mostam vele színes (inkább tartósan színes) ruhákat, és nagyon elégedett voltam az eredménnyel. A szennyes nagyon szépen kimosódott, kellemes illatú és nem volt feltűnő mind a mosógépből kivéve, mind száradás után. A mosóporos mosáshoz képest kellemesen puha volt, pedig nem szárítottam szárítógépben.

Bár a gélnek elég kellemes illata van, amikor a mosógépbe öntjük, a száraz mosástól ne várjunk szédítő gránátalma illatot. Szóval számomra felesleges parfümmel. Viszont nagyon jól mosott, az összes szokásos foltra elég jó volt, és bár nem kifejezetten gyapjúhoz való, a zokninak sem ártott a keverékben.

Herbow színes ruhákhoz zöld tea illattal

159 Kč/33 mosás

A szappandió-kivonat alapján fejlesztették ki, bioenzimekkel, valamint növényi és ásványi hatóanyagokkal dúsítva. A mosógél nem tartalmaz szintetikus illatanyagokat és szintetikus színezékeket, így bőrbarát és vegán.

A mosógélt a fekete ruháimra bíztam, és teljesen elégedett voltam a mosással, az illattal és a szárítószekrényen kívüli szárítás utáni puhasággal. Kicsit szokatlan a pumpás adagolás, amit nem találok annyira felhasználóbarátnak – inkább a mosogatóra kényelmesen elhelyezett mosógélre számítottam, mint mosószerre.

Eco Lavender mosógél, Nature’s Promise

159 Kč/33 mosási adag

Koncentrált mosógél a színes ruhák kíméletes és környezetbarát mosásához. A hatékony formula a szappandió-kivonatra támaszkodik. Nem tartalmaz mesterséges illatanyagokat, csak természetes levendula illóolaj bio minőségben adja az illatát. Kisgyermekek ruháinak mosására is alkalmas.

Meglepett, hogy a gél folyósabb, mint amit más mosógéleknél megszoktam. Levendula illata van, és utána a szennyes is levendula illatú. Az illat azonban nem zavart, mert nem volt mesterséges.

Törülközőket mostam már ebben a mosógélben. Az a tapasztalatom, hogy szárító használata és az illatosított papír nélkül, ami tulajdonképpen szintén lágyítószer, a rendszeresen mosott törölközők sosem lesznek kellemesen puhák, nem igazolódott be örömömre. Ismét szépek és sokkal puhábbak voltak, mint amire számítottam mosás után.

Pro Climate nature koncentrált mosógél fehér ágyneműhöz

99 Kč/33 mosási adag

Koncentrált innovatív formulát tartalmaz fehér mosáshoz. Aktív 20 °C-tól, védi a textíliákat az elszürkülés ellen. 50% növényi hatóanyagot és 79% növényi alapú összetételt tartalmaz és klímasemleges.

Elsőre nem tudtam megmondani, hogy fehér vászonra való, nem volt nagyon feltűnően jelölve. Talán azoknak megfelel, akik nem szeretnének illatanyagot. Kicsit aggódtam, hogy dohos szaga lesz a szennyesnek, de egyszerűen nem volt semmilyen illata. Mosott volt, nem szürkített.

A szennyesnek nincs semmi szaga, de ehhez már hozzászoktam. És nagyon jól kimossa a hétköznapi koszt. A keményebb foltokhoz elő kell mosni a szennyest, vagy beáztatni, vagy folteltávolítóval kezelni. De ezt ajánlja a gyártó is.

Szarvas mosógél színes ruhákhoz

239 Kč/60 mosási adag

A mosógél színátvitel-gátlót tartalmaz, hogy megvédje a ruhákat az átfestődéstől. Más mosógélekhez hasonlóan ez is tartalmaz olyan összetevőt, amely megakadályozza a szennyeződések újbóli lerakódását a ruhákon.

A terméknek az én ízlésemhez képest elég erős illata volt, és mivel „parfümöt” tartalmaz, nehéz megmondani, hogy pontosan mi van benne. Miután a szennyest kiteregettem száradni, a kezem eléggé kiszáradt, és a száraz szennyes ezután elég kemény volt az én ízlésemnek. Az adagolás tetszett, nem csak az ajánlott, hanem a pontos mérőpohár is. És bár aggódnék, hogy az új mosógép, ami már nem pumpál annyi vizet, nem öblíti ki kellőképpen a szappanport, valószínűleg elég hasznos lehet a nyaralóban, ahol még egy régebbi modellünk van.

Frosch Active fehér mosószóda

279 Kč/22 mosási adag

A mosógél aktív szódával tökéletesen mos és friss illatú. Az ötletes formulát úgy tervezték, hogy megvédje a színes szennyes színét, és megakadályozza a fehér szennyes szürkülését. Úgy tervezték, hogy hatékonyan távolítsa el a foltokat. Kézi mosáshoz is alkalmas. Bőrgyógyászatilag tesztelt, vegán és mikroműanyagoktól mentes. A csomagolás újrahasznosítható, a gél formula pedig a természetben nagymértékben biológiailag lebomló.

Fehér ágyneműt mostam vele 60°C-on, színes elemekkel együtt, és elégedett voltam az eredménnyel. Szárítás után (nem szárítóban) a szennyes kellemesen puha és nem feltűnően illatos volt. Jól vasalt, csak vasaláskor vettem észre egy kis csokifoltot, amit mosás előtt elfelejtettem folteltávolítóval kezelni, és maga a mosószer sem tudta teljesen eltávolítani.

Engem itt is meglepett a meglehetősen bő adagolás, azt hiszem, csak megszoktam, hogy minden alkalommal kevesebb mosószert teszek bele. A normál mosással nagyon elégedett voltam, de egy dolog nagyon meglepett. A szomszédunk néha elárasztja a házikónkat, és ha valahol hamu vagy liszt marad, akkor letörli egy mikroszálas ruhával, amit a tűzhely mellett, a mosogató mellett tartok. Ez az első természetes mosószer, ami szinte előmosás nélkül kimosta a zsíros trutymót!

Mentő mosószer

Az avivage-ról néha vita van. Van, aki nem tud meglenni nélküle, mert szeretné, ha a szennyesének jó illata lenne, másoknak egyáltalán nem lehet a fürdőszobában. (Hogy miért és mikor érdemes lemondani róla, arról a Receptacle egyik következő számában olvashat.) Tereza szerkesztő ezek közé tartozik.

„De nem arról van szó, hogy egyáltalán nem kellene otthon tartanunk vízlágyítót. Csak nem teszem a mosógépbe. Sőt, a lányaimmal arra használjuk, hogy kibogozzuk vele a babáink összegubancolódott haját, és teljesen zseniális erre a feladatra, mert kisimítja azt, ami már régen elveszettnek tűnik.

Ráadásul a minap olvastam valahol, hogy a szövetlágyítóval „helyre lehet hozni” egy összement pulóvert. És mivel én most csináltam ezt a mutatványt a kedvenc tiszta gyapjú pulóveremmel, úgy döntöttem, hogy kipróbálom.

A Frosh’s Almond Milk textilpuhítót használtam. Nem csak az illata tetszett meg, hanem a formulája is, ami nagyon környezetbarát. A használati utasítás szerint a pulóvert langyos vízbe áztattam, amit néhány kanálnyi lágyítóval kevertem, majd kicsavartam, hogy a keverék mindenhova jusson, és kb. 30 percig hagytam állni.

Ezután csak óvatosan kicsavartam a pulóvert a kezemben, kimostam, és újra kicsavartam. Újra kicsavartam egy száraz törülközőben, majd óvatosan, varrásról varrásra óvatosan összehajtogatva, felhúztam. Végül laposan kiterítve hagytam szabadon száradni.

A száraz pulóver határozottan fellazult egy kicsit, de ha tényleg nagyon le volt zsugorodva, valószínűleg ez sem segített volna. De nekem elég volt, és határozottan újra bolyhos lett, és nagyon jó illata volt.”

A probléma a parfümmel

Bár a gyártóknak a törvény szerint fel kell tüntetniük minden felhasznált összetevőt a termék csomagolásán, a parfümök kivételt képeznek, mert a gyártási titoktartás hatálya alá tartoznak. De ez azt is jelenti, hogy nem lehet ellenőrizni, mi van benne.

Nem ellenőrizheti előre, hogy nem tartalmaz-e olyan anyagot, amely irritálhatja Önt. A parfümök pedig a hírhedt polibiszfenol A-t is rejthetik. Ezt gyakran használják stabilizátorként és illathordozóként (ez biztosítja, hogy ne csak a szennyesnek legyen hosszú és erős illata), de az emberi szervezetben is elég sok bajt okozhat.

Kapcsolódó cikkek

Forrás: recept magazin

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche