Szoptatni vagy nem nyilvános helyen szoptatni? A gyerek etetése bárhol nem lehet tabu – mondják (nem csak) Spanyolországban

Ez az egyik legtermészetesebb cselekvés egy anya és újszülött gyermeke között. A szoptatást azonban továbbra is egymásnak ellentmondó reakciók, kritikák vagy akár támadások érik. Főleg, ha nyilvánosan zajlik.

Az anyák maguk is stresszelnek, hogy hogyan etessék a gyermeket, ha nem akarnak állandóan otthon maradni (szoptatás alatt).
Spanyolországban, ahol az anyák több mint felének volt rossz tapasztalata a nyilvános szoptatással kapcsolatban, a legutóbbi kísérlet arra, hogy felhívja a figyelmet erre a témára, egy síró babát ábrázoló szobor, amelyet a madridi Szófia Királynő Múzeum elé állítottak fel. A spanyol Teta & Teta (Breast and Breast) tevékenysége kampányt indított az anyák nyilvános szoptatási jogáról szóló törvényért is.

Sok anya, aki úgy döntött, hogy nyilvános helyen eteti kisgyermekét, ordibálással, kiabálással vagy például arra való felszólítással fogadta, hogy hagyja el azt a helyiséget, ahol a szoptatás zajlott. Az érdekes dolog az, hogy a szoptatást egykor teljesen normálisnak tekintették. A női mell szexualizálása volt az, ami később megváltoztatta a közvélemény egy részének attitűdjét, és a nyilvános szoptatást kezdték sértőbbnek és tabunak tekinteni.

Szlovákiában a szoptatás továbbra is inkább otthon, vagy nyilvános létesítmények elkülönített helyiségeiben történik. Hiányuk miatt is előfordulhat azonban, hogy maguk az anyák is stresszelnek, hogyan etessék a gyermeket, ha nem akarnak állandóan otthon maradni (szoptatás alatt). Alternatív megoldásként, ha olyan anyákról van szó, akik az anyaság mellett újra dolgozni is próbálnak.

„A szoptatás a norma. Nincs ok arra, hogy eltitkolja gyermeke normál gondozását, vagy elhalassza a gyermek szükségleteinek kielégítését addig, amíg Ön a „megfelelő” helyre költözött. Nincs szükség külön helyre a szoptatáshoz, és ott szoptathat, ahol a babának szüksége van rá” – mondja Gabriel Mančík, M.D., az AGEL Levice Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Osztályának vezetője.

Elmondása szerint a szoptatás segít a gyermek szív- és légzésműködésének szabályozásában, csökkenti a stresszhormonok szintjét és csökkenti az átélt fájdalmat, szabályozza a testhőmérsékletet. „Ezen okok miatt ez egy egyszerű és gyors módja annak, hogy megnyugtassuk azt a gyermeket, aki fizikailag sérült vagy ideges, vagy ha morcos, fáradt, alvásra van szüksége, vagy ismeretlen környezetben kell megnyugodnia, bárhol és bármikor. ” – mondja Gabriel Mančík a kórház honlapján.

A szoptatás tabuja és az anyák felháborodott reakciói mellett, amelyekkel Európa-szerte a nyilvánosság előtt szembe kell nézniük, néhány országban egy másik tényező is szerepet játszik. Violeta Assiegová spanyol ügyvéd például azt mondja, hogy Spanyolországban a szoptatás népszerűsítésének legnagyobb akadálya az anyatejet gyártó cégek érdekei és lobbizása. Emlékeztetett arra, hogy 1992 óta az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja (UNICEF) minden évben augusztus elején hirdeti meg a Szoptatás Világhetét.

A nyilvános szoptatáshoz való jogra vonatkozó konkrét jogszabály nem általános a világon. Az El País című újság szerint Ausztrália az egyik úttörő ebben az irányban, amely 1984 óta törvényileg garantálja a szoptatáshoz való jogot. Az európai országok közül a nőknek Nagy-Britanniában 2010 óta törvényilag garantált joguk van a szoptatáshoz. Az Egyesült Államokban Az Egyesült Államokban 2018 óta van olyan jogszabály, amely kifejezetten engedélyezi a nyilvános szoptatást.

Spanyolországban 2016-ban Carolina Bescansa baloldali képviselőnő, aki egy parlamenti ülésen szoptatta hat hónapos gyermekét, megpróbálta ebbe az irányba sározni a konzervatív vizeket. Ezt pozitív és kritikus reakciók követték a képviselők soraiból és a közösségi oldalakon. A Bescansa a kisgyermekes anyukák problémáira akarta felhívni a figyelmet, akik szeretnék egyensúlyba hozni a családi és a munka életét. Ugyanezen okból 2010-ben Licia Ronzulliová olasz európai parlamenti képviselő elhozta kisbabáját az Európai Parlament ülésére.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche