Tavasszal gyűjtsön kúpokat az erdőben zsákokban: a kúpok előnyei a telken – a hatás meglepi a kertészeket.

Fenyőtobozok – egy csodálatos anyag, amely minden dachnikot szolgálhat, de nem minden kertész és zöldségtermesztő tud róla.

A tobozok felhasználási módjai

Vízelvezetés és mulcsozás

Télen a tobozréteg megvédi a fák gyökereit az alacsony hőmérséklet káros hatásaitól.

Ha a parcellát kúpokkal akarja mulcsozni, akkor a műveletet kora tavasszal, az utolsó hó elolvadása után kell elkezdenie.

Kályha teteje

A kúpok magja kiválóan alkalmas a kemence tüzelésére, a keletkező hamu pedig első osztályú trágya lesz, mert sok hasznos anyagot tartalmaz a növények számára.

A tobozok gyűjtésének szabályai

A tobozgyűjtési szezon tavasszal kezdődik és nyár végén ér véget, de a pontos időpontok a helyi időjárási viszonyoktól függnek.

A tobozok gyűjtésekor fontos odafigyelni a minőségükre. Az ideális toboznak egyenesnek, sűrűnek és zárt pikkelyűnek kell lennie, és nem lehet rajta betegség vagy rovarkárosodás nyoma. Jobb, ha nem veszünk olyan tobozokat, amelyek teljesen nyitottak, vagy amelyeknek a pikkelyei sérültek.

A tobozokat óvatosan kell gyűjteni, lehetőleg olyanokat, amelyek már a földön fekszenek. A szedéshez száraz időjárást ajánlott választani, mivel a nedves tobozok gyorsan megromolhatnak vagy megpenészedhetnek.

A tobozok tárolása

A gyűjtés után a tobozokat ruhára vagy papírra kell teríteni, és porszívóval vagy kefével meg kell tisztítani a törmeléktől és a tűktől. Ezt követően rovar- és gombaölő szerrel kell kezelni.

Amikor a tobozok megszáradtak, ládákba vagy kosarakba lehet őket rakni, a tobozokat papírral vagy ruhával rétegezve. A legjobb, ha a tobozládákat száraz és sötét helyen, például fészerben vagy padláson tároljuk. Ne feledje, hogy a tetejét ruhával vagy papírral takarja le, hogy megvédje a közvetlen napfénytől.

Korábban a padlizsán termesztésekor hívtuk.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche