A tapasztalt kertészeket nem kell meggyőzni arról, hogy a talajtakarás számos előnnyel jár a növények számára. Akik hosszú évek óta gondozzák a nagy- és kiskerteket, rámutatnak azok előnyeire. Melyek a legelterjedtebbek, mikor javasolják a mulcsozást és mit érdemes a növények alá használni? Íme néhány javaslat.

Fotó: pexels/Egor Komarov

Mi a talajtakarás?

Sok kertész a megfelelő talajtakarást tartja a termesztés egyik legfontosabb lépésének. Mit tartalmaz? Ez nem más, mint a növények körüli talaj felső rétegének bevonása speciálisan kiválasztott szerves vagy szervetlen eredetű anyagokkal.

Mire való? Az egyik legnagyobb előnye, hogy a talaj védve van a túl gyors és túlzott vízpárolgástól. Érdemes megemlíteni a növények növekedési körülményeinek általános javulását és a nem kívánt gyomnövekedés látszólagos visszaszorítását is. Ezzel a módszerrel megóvjuk a talajt a túlöntözéstől az esős évszakokban, csökkenti a gombás betegségek általi fertőzés kockázatát, és megakadályozza a termésszennyezést is.

Talajtakarás időzítése?

Általánosan elfogadott, hogy a talajtakarás legjobb ideje a kora tavasz, de csak azután, hogy a talajnak volt ideje felolvadni. Fontos megjegyezni, hogy a talajtakaró erős szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezért az egész folyamatot lelassíthatja. Semmi sem akadályozza meg abban, hogy ősszel is megtegye. A talajtakarás a nyár végén hivatalosan lehetővé teszi a szerves anyagok bejutását a talajba, amely megtartja a talajban felhalmozódott hőt.

Mit kell mulcsozni?

Különféle anyagokat használhatunk a kertben a talaj takarására. Nemcsak szerves, hanem szervetlen és ásványi anyagok is alkalmasak. Tehát mit érdemes megvenni?

  • Komposzt – a kerti komposzthalom kiváló szerves és teljesen ingyenes talajtakaró forrás a növények számára. Nemcsak fontos tápanyagokkal látja el a növényeket, hanem humusszal is gazdagítja a kissé szegényes talajt. Sötét színének köszönhetően viszonylag gyorsan felmelegszik, jobb feltételeket biztosítva a termesztett fajok növekedéséhez. Hogyan lehet mulcsozni komposzttal? A legjobb, ha körülbelül 5 cm vastag műtrágyaréteget szórunk a talajra.
  • – Hosszan lehetne beszélni a gyakori fűnyírás előnyeiről. Nemcsak megvédi a gyepet a gyomoktól, hanem segít egy egyenletes, sűrű és bolyhos szőnyeg kialakításában is az otthonban. Gyakori problémává válik azonban a felesleges levágott szár megsemmisítésének kérdése. Ahelyett, hogy kidobnánk őket a szemétbe, a bennük rejlő lehetőségeket egyebek mellett veteményeskertek sorainak, gyümölcsösben vagy virágágyásban lévő területeinek mulcsozására használjuk. A lekaszált és enyhén szárított fű gazdag nitrogénforrás.
  • Szalma – vidéken gyakori látvány a zöldségágyások és a gyümölcsbokrok között heverő szalma, pl. eper. Szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért jó lenne előmelegített talajra fektetni. Biztosítani fogja, hogy a hideg talaj még lassabban melegszik fel. A szalma elég hosszú idő alatt bomlik le, de jelentős mennyiségű szenet tartalmaz.
  • Levelek – ősszel lehullott levelek szőnyege borítja az utcákat, járdákat, parkosítókat, kerteket. Ha egészséges fákról származnak, kiválóan alkalmasak virágágyások és virágágyások takarására. A kertészek elsősorban nyárfák, nyírfák, juharok és hársok leveleit javasolják gyűjteni. Azt is tanácsolják, hogy legyen óvatos a dió- és tölgylevelekkel. Túl sok tannint tartalmaznak. Mikor érdemes elkezdeni a levelek tárolását? A legjobb, ha megvárja az első fagyot.
  • Egy gaz – a gaz nagyon idegesítő tud lenni a kertben. A gyomok igazi kellemetlenséget okozhatnak, ha hívatlanul nőnek a jól karbantartott növények között, megfosztva őket a napfénytől és a tápanyagoktól. Kesztyűk vagy speciális szerszámok segítségével a kertészek gyorsan elkezdik kihúzni őket. Ha nem mutatkoznak rajtuk a betegség kialakulásának látható jelei, és még nem alakultak ki magok, használhatjuk mulcsozásra. Ajánlott vékony rétegben tárolni – így gyorsabban száradnak. A fiatal csalán kiváló talajtakaró a paradicsom számára, mivel sok nitrogént biztosít.
  • Fűrészpor – savas reakciója miatt a fűrészport gyakran használják savkedvelő növényeknél. Főleg az áfonya, áfonya, azálea és a rododendron. A fűrészpor lassan bomlik le, sok szerves anyagot visz a talajba, javítja a talaj szerkezetét, termékenyebbé teszi. Ha úgy dönt, hogy a kertben használja őket, hozzon létre egy körülbelül 8-10 cm vastag réteget.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Mit ne komposztáljunk? Ezekkel a maradványokkal a fertőzést az egész kertben terjesztheti

Hogyan készítsünk sűrítő műtrágyát a gyephez? Egy centet sem kell költened. Próbálja ki a kertész trükkjét