Te is csinálod? Szóval, miért nem szabad nyers tésztát enni? Nem a tojásról van szó!

És te mit? Érzed a nyers tésztát karácsonyi sütés közben? Ezért ne csináld többé!

Emlékszel, hogyan tiltották meg a szüleid, hogy gyerekkorodban nyersen kóstolj? Valószínűleg nem fog meglepődni, ha azt írjuk, hogy igazuk volt. Sütés előtt nem szabad megenni. A tojás nagy veszélyt jelent, de nem csak a tojás. Van egy másik oka is annak, hogy az ilyen idő előtti fogyasztás nagyon rossz ötlet.

A türelmetlenség emberi tulajdonság. Szeretnénk mielőbb megkóstolni a sült terméket. Még ha még nincs is kész. Egy lisztből, vízből, tojásból és cukorból álló egyszerű sütemény valószínűleg nem túl vonzó ízű.

Teljesen más a helyzet azonban, ha más összetevőket is tartalmaz, például diót vagy csokoládét. Akkor nehéz ellenállni a kísértésnek, és nem nyalni a kanalat. Ennek ellenére meg kell szelídítenünk magunkat. Még egy kis darab is árthat nekünk, bár nem muszáj.

A nyers süteménykeverék ugyanolyan ízletes lehet, mint egy kész sütemény. Sajnos fogyasztása viszonylag nagy kockázatot rejt magában. Tudjuk, hogy a nyers tojás veszélyes mikroorganizmusokat tartalmazhat. Ugyanez vonatkozik a lisztre is. A lisztet fogyasztás előtt hőkezelni is kell. Ellenkező esetben fennáll az E. coli, a szalmonella és a listeria baktériumok okozta mérgezés veszélye. Honnan jöttetek? A termelés vagy szállítás során szennyezhetik a még szántóföldön lévő gabonát vagy a lisztet. Meg kell jegyezni, hogy a liszt további feldolgozása nem fogja elpusztítani őket. Csak hőkezelés során pusztulnak el.

Ezért a nyers liszt hasi fájdalmat, gázt, hasmenést vagy hányingert okozhat. Ebben a formában tényleg nem szabad fogyasztani.

Hozzá kell tenni, hogy a tésztakeverék sütőport vagy élesztőt is tartalmaz. Fogyasztásuk árthat nekünk és jelentős gyomorpanaszokhoz is vezethet.

Ne felejtse el alaposan megmosni a kezét, valamint a nyers tésztával érintkező edényeket és felületeket.

Megértjük, hogy a kísértés nagy lehet. Főleg, ha a sütemény olyan csábítóan néz ki és illata is. Ennek ellenére érdemes megvárni, míg megsül, mielőtt megkóstolnánk. A türelem megóv a kellemetlen emésztési problémáktól. Továbbá, ha megeszi a süteményt, mielőtt megsülne, később kevesebbet eszik belőle.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche