Te követed el a legnagyobb hibát a tojásfőzés során. Ezért nincs tökéletes ízük. Nézd mi

A tojás főzésének többféle módja van, és a legjobb mód attól függően változhat, hogy milyen ízt és állagot szeretne. Íme néhány általános tipp a tojás főzésének legjobb módjához:

  • Lágy tojás: Ha szereti a folyós sárgáját és a félszilárd fehérjét, hagyja a tojást 4-6 percig főni.
  • Közepesen kemény tojás: Ha szereti a kemény fehérjét és a folyós sárgáját, hagyja a tojásokat 7-9 percig főni.
  • Kemény tojás: Ha szereti a kemény tojásfehérjét és a sárgáját, hagyja a tojást 10-12 percig főni.

Néhány tipp a tökéletes tojáshoz

Főzés előtt tegye a tojásokat néhány percre egy tál meleg vízbe, hogy csökkentse a hőmérsékleti sokkot és megakadályozza a tojás megrepedését. Egy kanál ecetet adhatunk a vízhez, hogy megakadályozzuk a tojás terjedését. Főzés után a tojásokat hideg vízbe tesszük, hogy csökkenjen a hőmérséklet és jobban meghámozzuk. Ha gond van a hámozással, tedd egy tálba vízzel és kevés ecettel a tojásokat egy időre, akkor könnyebben hámozódnak. Kis gyakorlással és türelemmel tökéletesen elkészítheti a tojást ízlése szerint.

A főzési időn kívül ez attól is függ, hogy milyen tojást főzünk, és milyen keményen szeretnénk, hogy a közepén legyen. Ha a lágy tojást szereti, egy kis mennyiségű ecetet adhat a forrásban lévő vízhez, hogy a tojásfehérje egyben maradjon. Közepesen kemény tojás esetén 6-7 percig, kemény tojás esetén 10-12 percig főzzük.

A főzés után fontos, hogy a tojásokat azonnal hideg folyóvíz alatt hűtsük le, hogy megállítsuk a főzési folyamatot, és elkerüljük a sárgája túlzott megkeményedését. Ezután a tojásokat néhány percig pihentetheti meleg vízben, így könnyebben hámozódnak.

A tojás sütőben, gőzben vagy mikrohullámú sütőben történő főzésének különböző módjai is vannak. Mindegyik módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és Önön múlik, hogy melyiket választja. Például a sütőben történő főzés lehetővé teszi, hogy egyszerre több tojást főzzön, de hosszabb ideig tart, míg a mikrohullámú sütőben történő főzés gyorsabb, de száraz tojást eredményezhet.

Összességében a legfontosabb, hogy ügyeljünk a megfelelő főzési időtartamra, az azonnali hűtésre és a gondos hámozásra, hogy a tojások tökéletesen megsüljenek, de még puha és finomak legyenek.

Váratlan csoda: A víz, amelyben a tojásokat főzték

Sokan megszoktuk, hogy a kemény tojás után a víz kiömlik az edényből. De ez hihetetlen szégyen. Talán arra gondol – hogyan lehetséges, hogy még egy olyan primitív feladatot sem tudok elsajátítani, mint a tojásfőzés? De ne aggódj emiatt. A víz összetételét, amelyben a tojásokat főzték, alaposan tanulmányozták a Birminghami Egyetem Orvostudományi Tanszékének munkatársai. A kutatás során elsősorban a tojás főzése során lejátszódó kémiai folyamatokat vizsgálták.

A víz meglepő összetétele

Emellett a víz forralás utáni összetételének elemzésére is összpontosítottak. Az elemzés eredményei közvetlenül összefüggenek a tojás és a tojáshéj összetételével. A tyúktojás héja 90%-ban kalcium-karbonátból áll. 27 értékes elemet is tartalmaz, köztük foszfort, fluort, cinket, rezet, szilíciumot és más nagyon értékes anyagokat. Ezen okok miatt a tojás főzése után a víz kalciumionokkal és más nyomelemekkel teli oldatot hoz létre.

A kalcium-kation olyan kicsi, hogy könnyen behatol a sejtbe és elhagyja azt. Tulajdonságainak köszönhetően képes a sejtben a tápanyagok szintéziséhez szükséges kémiai reakciókat kiváltani. Az emberek különösen a kertészetben értékelik a kalciumionok ezen képességét. A Birminghami Egyetemen végzett megfigyelés során a tudósok megállapították, hogy az így dúsított víz akár tízszeresére is felgyorsíthatja a növény növekedését. Az áztatott magvak könnyebben csíráznak. A palánták ellenállóbbak a kártevők támadásaival szemben is, és nincsenek kitéve a betegségeknek. A „tojásvíz” a növények növekedésének serkentése mellett a talaj pH-értékét is beállítja.

Hogyan kell használni

A tojás főzése után a legjobb, ha a vizet egy üvegedénybe öntjük. Ha kihűl a főzet, használd szobanövények öntözésére. Öntheti spray-palackba is, és permetezheti a virágok leveleit. Fókuszáljon azokra a növényekre, amelyek akut kalciumhiányban szenvednek. Levelei száraz, barna foltokkal hintett hegyekkel jelennek meg. Ne felejtse el, hogy az oldatot lehetőleg 24 órán belül fel kell használni.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche