Tegye pontosan ezt, és idén az uborkák nem lesznek üregesek semmilyen módon.

Ha bármilyen zöldségből a legjobb termést akarjuk kihozni, akkor mindenekelőtt tisztelnünk kell a talajt és a gondozást, amire szükségük van. Ezek történeti alapokon nyugszanak, illetve a lehető legjobban meg kell ismételni a növény természetes élőhelyén uralkodó körülményeket. Szóval, hogyan boldogul az uborka?

A magasból jön

Sokan meglepődnek, ha megtudják, hogy az uborka valójában egy hegyvidéki növény, amelyet Indiában és Kínában már Európa előtt ismertek. A Himalája lejtőin a tengerszint feletti két kilométeres magasságig, a Sněžka csúcsánál is magasabbra, bőségesen termett.

De természetesen a völgyekben is lehetett termeszteni már akkor is, csak a leszármazottaik még „emlékeznek” a megfelelő öntözés bizonyos igényére. Még ha a mi körülményeink között aligha tudjuk is utánozni a monszun esőzéseket, éppen a megfelelő öntözéssel segíthetünk nekik, hogy minden egyes növény valóban nagy mennyiségű és minőségű gyümölcsöt teremjen.

Nap és tápanyagok

Az uborkához készítsen tápanyagban gazdag, napos, mély, vízáteresztő talajjal rendelkező parcellát. Az idei kerti elrendezés tervezésekor ne feledje, hogy az uborka négy év elteltéig nem jelenhet meg ugyanazon a helyen.

A magokat csak május közepe után vetjük közvetlenül a parcellába, de az előnevelés üvegházban vagy otthon gyakori.

Az öntözés mindent befolyásol

Amint a növény a parcellán van, kezdődik a gondozásának legfontosabb része, amit nem szabad elhanyagolni. Ez a rendszeres és helyes öntözés, amely nélkül aligha látnánk termést. Gondoskodásunkkal akár azt a csodát is elérhetjük, hogy akármilyen uborkát is vágunk, soha nem találunk üreges helyet.

És ez bizonyára olyan eredmény lesz, aminek örülni fogunk. Ráadásul megfelelő öntözéssel elkerülhetjük a növénybetegségek fokozott kockázatát.

Ellenőrizze az ágyás mélységét

Hogyan öntözzük az uborkát? Egyszerűen fogalmazva: pont megfelelően. A növények érzékenyek a szárazságra, másrészt viszont nem tűrik a hosszú ideig pangó vizet a talajban. Ha időnként esik az eső, ez természetesen ideális, de más napokon ellenőrizni kell az uborkaágyás nedvességét, és szükség esetén öntözőkannával visszajönni. Öntözésre mindig akkor lesz szükség, ha a talaj körülbelül öt centiméter mélységig kiszáradt.

Tartsa szemmel magukat a növényeket

Az uborka magától is kérhet vizet, de egy tapasztalt kertésznek soha nem szabad odáig eljutnia. Ez azt jelenti, hogy elhanyagolta termesztői kötelességét, ami a lógó levelekből látszik, amelyek legrosszabb esetben a széleken sárgulni kezdenek. Ilyen esetben a kertész már az egész jövőbeli termését kockáztatja.

Megfelelően öntözzük és élvezzük

A rendszeres, helyes öntözés – nem túl későn, de nem is túl gyakran – szintén rendkívül fontos lesz, amikor a gyümölcs elkezd fejlődni és növekedni.

A szabálytalan öntözés, a talaj túlszáradása és az ezt követő feleslegesen bőséges öntözés ugyanis üregeket okozhat az uborkák belsejében, amit semmiképpen sem szeretnénk, mert többek között rontja a tartósított csemege minőségét.

Lényegében tehát egyáltalán nem bonyolult: csak rendszeresen ellenőrizzük az uborkaágyás talaját, és időben, megfelelően öntözzük. A siker garantáltan bekövetkezik.

Források: www.picturethisai.com, vseozahrade.eu, bonnieplants.com.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche