A kellemetlen szagú ruhák a szekrényben olyan probléma, amely mindannyiunkat érinthet. Mielőtt azonban a kémiai légfrissítőkhöz nyúlnál, érdemes kipróbálni a természetes módszereket, amelyek hatékonyak és környezetbarátok is. A ruhásszekrényben lévő kellemetlen szagok egyik bevált házi gyógymódja a rozmaringág használata.

Rozmaring mint természetes légfrissítő

Rozmaring nem csak konyhai tulajdonságairól, hanem intenzív és friss illatáról is ismert gyógynövény. Természetes illóolajai antibakteriális és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkeznek, így kiválóan alkalmas a kellemetlen szagok kezelésére.

Ezenkívül a rozmaring könnyen hozzáférhető és olcsó, így ideális bármely háztartás költségvetése számára. Az élő növényt cserépben és a szárított gyógynövényt is beszerezheti szinte bármelyik nagyobb szupermarketben. A rozmaring felhasználási területei igen széles skálán mozognak, így otthon bizonyára más célokra is felhasználhatjuk, különösen konyhai célokra.

Rozmaring a szagok ellen a szekrényben. Hogyan használjuk?

A ruhásszekrény felfrissítéséhez használhatunk friss és szárított rozmaring, de ha friss rozmaringot használunk, akkor ügyeljünk arra, hogy jól megszárítsuk, hogy ne kerüljön további nedvesség a szekrénybe. A rozmaringot nagyon egyszerűen száríthatjuk, ha néhány napra fejjel lefelé felakasztjuk egy száraz, szellős helyre.

Ha megszáradt, helyezzünk egy szál rozmaringot egy kis pamutzacskóba, vagy egyszerűen helyezze közvetlenül a szekrénye polcára.. A jobb hatás érdekében több gallyat is használhatunk erre a célra, és a szekrény különböző helyein helyezhetjük el őket.

Az is nagyon fontos, hogy a gallyak rendszeresen cserélni. Az illat frissességének megőrzése érdekében ezt 2-3 hetente kell megtennie, vagy amikor észreveszi, hogy az illat kezd elhalványulni.

Kellemetlen szag a szekrényből? Ne feledje ezeket a lépéseket

Ha gyakran küzdesz a szekrényedben lévő kellemetlen szagokkal, érdemes betartanod néhány szabályt.

Először is, tartsa a ruhatárát rendszeresen nyissa ki a szekrényéthogy a levegő keringjen benne, és segítsen frissen tartani. A kellemetlen szag általában annak a jele, hogy túl sok a levegő a lakásban. túl sok a nedvesség, ezért érdemes ellenőrizni. Erre a célra használhatjuk a nedvességelnyelők, amelyek a boltokban kaphatók.

A ruhásszekrényben lévő kellemetlen szagok ellen megelőzően is elhelyezhetünk természetes gyógynövények és fűszerek, amelyek frissítő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek közé tartoznak pl:

  • Levendula,
  • sage,
  • fahéj.

Kapcsolódó cikkek:

Készíts otthoni légfrissítőt! Kellemes illatú és egyben szúnyogriasztót is ad

Vágd fel darabokra, és tedd a zoknidba. A ruháidnak jó illata lesz még jóval a mosás után is.