Teszt: Ismersz olyan ételeket, amelyeket nem lehet mikrohullámú sütőben sütni? Hány hibát fog elkövetni?

Források: ,

A mikrohullámú sütő nagy segítség, amit nem értünk

Ismersz olyan ételeket, amelyeket inkább ne próbálj meg mikrohullámú sütőben elkészíteni? Bár a mikrohullámú sütő minden bizonnyal praktikus modern készülék, amely elsősorban ételmelegítésre alkalmas, sok étel elkészíthető mikrohullámú sütőben is.

Sajnos ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Másképp kell bánni az ételekkel, mint ahogy megszoktuk, és egyeseket egyáltalán nem szabad mikrohullámú sütőben melegíteni. Ismered őket? Tudod mi nem tartozik a mikrohullámú sütőbe?

Teszt: Ismersz olyan ételeket, amelyeket nem lehet mikrohullámú sütőben sütni?

Olvassa el a kérdéseket, válasszon egy választ, és ellenőrizze alább, hogy helyes-e. Kezdhetjük?

1. Mit nem főznél meg legszívesebben mikrohullámú sütőben?

a) kemény tojás héjában

b) tojásos muffin zöldségekkel

c) tükörtojás

2. Ne melegítsen mikrohullámú sütőben:

a) édesburgonya

b) cukkini

c) csípős paprika

3. Nem célszerű a következő alapanyagokat melegíteni:

a) mosott, de egyébként feldolgozatlan szőlő, paradicsom, padlizsán

b) apróra vágott brokkoli

c) burgonya héjában

4. Milyen típusú zöldségek lehetnek veszélyesek melegítés után:

a) paprika, kukorica, brokkoli

b) zeller, répa, spenót

c) bab, édeskömény, fokhagyma

5. Mely ételeket nem szabad újramelegíteni a mikrohullámú sütőben?

a) gombás ételek

b) édes-savanyú káposzta

c) tészta szósz nélkül

Válaszok: Ismersz olyan ételeket, amelyeket nem lehet mikrohullámú sütőben sütni?

1.a)

A tojást mikrohullámú sütőben is elkészítheti, de mindenképpen felvert tojást. Elméletileg meg lehet főzni a tojást a héjában, ha egy kis lyukat készítünk, például egy tűvel azon a helyen, ahol a buborék van. Még így is veszélyesnek számít a tojás héjában főzése a forró gőz felhalmozódása miatt. A tojás a mikrohullámú sütőből való kivétel után is felrobbanhat.

2.c)

A csípős paprika a mikrohullámú sütőben történő melegítés hatására szinte veszélyes anyaggá válik. A paprikát megégető kapszaicin felszabadulásának, a levek hőjének és a felmelegített zöldségben keletkező gőznek, nyomásnak köszönhetően nagyon kellemetlen égési sérülés is előfordulhat. Nagyon vigyázz mit és főleg hogyan fűtsz. A paprika nem csak a gyümölcslevekről szól, hanem a gőzökről is, amelyeket egyszerűen belélegezhetsz!

3.a)

Minden vágatlan és hámozatlan gyümölcs és zöldség felrobbanhat a gőznyomás és a felforrósított gyümölcsben lévő forró levek miatt. Ez az összes gyümölcsre vonatkozik, amelyek sok gyümölcslevet tartalmaznak. Ha valamilyen oknál fogva be akarjuk tenni őket a mikrohullámú sütőbe, mindig villával szúrjuk meg jól.

4.b)

Az ilyen típusú zöldségek nagyon nitrogéntartalmúak, de mikrohullámú sütőben történő melegítés hatására ezek az anyagok rákkeltő nitrozaminokká alakulhatnak.

5.a)

Hasonló problémára számíthatunk a zellerrel, a céklával és a gombás spenóttal. A gombában lévő fehérjék melegítés hatására is „megromolhatnak”, és emésztési problémákat okozhatnak. Ez azonban általában a gombák újramelegítéséről szól, nem csak a mikrohullámú sütőben.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche